Visa yhutbildningar.se som: Mobil

"Lernias studenter är produktiva från dag ett"

Lernia Yrkeshögskola

Lernias Yrkeshögskola har framgångsrikt bedrivit KY/Yh-utbildningar sedan 1997. Skolan finns på elva orter från Malmö i söder till Luleå i norr och erbjuder idag 19 utbildningar inom en rad olika områden. Här kan du läsa mer om vad Christer Lundgren och Alexander Munkbo har att berätta om Lernia.

Representant från arbetslivet berättarLernia

Christer Lundgren, Business Manager på Consignit AB i Malmö, har samarbetet med Lernia sedan starten 1997. När Christer upptäckte att han inte kunde anställa studenter direkt från högskolan började han samarbeta med Lernia för att kunna få fram KY-utbildningar som efterliknade det riktiga yrkeslivet.

Christer Lundgrens långa samarbete med Lernia gäller  KY-utbildningarna inom Applikationsutveckling, Testutveckling och projektledning och Kommunikations- och systemteknik. Han är ordförande i styrgruppen för utbildningarna och kan på så vis påverka upplägget så att de bättre matchar näringslivets efterfrågan.

– Lernia är modiga på det sättet att de vågar ge sig ut på nya områden. De gör det som måste göras på ett insiktsfullt och klokt sätt. För mig är det en stor fördel att sitta med i styrgruppen, då jag direkt kan påverka utformningen av de olika utbildningarna. Studenterna på utbildningarna är produktiva från dag ett. Vi har tagit emot praktikanter och anställt personer från Lernia ända sedan starten 1997, säger Christer Lundgren.

Lernias Yrkeshögskola har framgångsrikt bedrivit KY/Yh-utbildningar sedan 1997. Skolan finns på elva orter från Malmö i söder till Luleå i norr och erbjuder idag 19 utbildningar inom områdena Data/IT, Teknik, Vindkraft, Svets, Vård/Hälsa och Järnväg.

Kvalificerad Yrkesutbildning (KY) och Yrkeshögskoleutbildning (Yh) är en eftergymnasial, kostnadsfri och specialdesignad yrkesutbildningsform för dig som vet vad du vill arbeta med.

Du läser en utbildning som är skräddarsydd utifrån näringslivets behov, vilket ger dig goda möjligheter att få jobb efter examen. Statistiken talar sitt tydliga språk: 9 av 10 som går någon av Lernias utbildningar har jobb senast tre månader efter fullständig examen.

LerniaStudenten Alexander berättar

Alexander Munkbo går sista året på den två år långa utbildningen Produktionstekniker/Produktionslogistik i Skövde. Alexander valde utbildningen först och främst för att han tyckte att det lät roligt att få kombinera sitt intresse för teknik med sitt intresse för människor. Han lockades också av att utbildningen inte var så lång – två år kändes lagom. Att det ingick mycket praktik i utbildningen var en annan viktig faktor, liksom de goda chanserna att få jobb efteråt.

– Jag tyckte att det lät som en väldigt bra kombination. Roligt och intressant samtidigt som framtidsutsikterna var goda.

Praktiken, eller LIA (Lärande i arbete) som det egentligen heter, utgör en tredjedel av utbildningstiden. Då är studenterna ute och praktiserar på olika företag, vilket innebär att de redan under utbildningstiden lär sig hur saker och ting fungerar ute i arbetslivet.

– Det är en stor fördel med den här utbildningen, att man ställs inför verkliga problem och får vara med och lösa dem ute på företagen. Det vi lär oss i klassrummet är naturligtvis viktigt, men man måste komma ut och se det i verkligheten också. Det är först när man ser det på riktigt som man förstår teorin fullt ut, säger Alexander.

LIA:n ger dessutom studenterna möjlighet att knyta kontakter och visa upp sig för olika arbetsgivare – något som i många fall leder till jobb direkt efter utbildningens slut.

– Jag har gjort mina praktikperioder på Volvo Personvagnar och Electrolux och hoppas såklart att det ska bli en inkörsport till jobb nu när jag är klar.

Alexander tycker att han har en bra grund att stå på och känner sig väl förberedd för att ta klivet ut på arbetsmarknaden om ett par månader. Förutom de erfarenheter han har fått under sina praktikperioder kommer han att ha gedigna teoretiska kunskaper med sig i bagaget. Han är inte orolig för att inte få jobb, trots att det är kärva tider.


Beställ mer information

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från yhutbildningar.se
Logga in