Reportage med Nicklas Hallgren

Nicklas Hallgren

Att blicka tillbaka och få möjlighet att träffa våra tidigare studerande är alltid spännande. Vad har de gjort sedan sist vi sågs och har de haft nytta av tiden hos oss på Yrkeshögskolan? I en serie av tidigare studerande på YHS är Nicklas Hallgren, som läste till Anläggningsingenjör, först ut.

Nicklas kommer några minuter innan utsatt tid och hälsar glatt på Bo Persson, "Det var längesen", ler han stort. En kopp kaffe senare sätter vi oss tillrätta för att höra vad han gjort sedan sist.

För våra läsare, vem är Nicklas Hallgren?

- Jag är 35 år gammal, bor i Hörby tillsammans med fru, två barn och en katt. Kommer ursprungligen från Gotland, säger Nicklas på sjungande gotländska. Jag har bott i Skåne sedan 2008 och gick här på skolan från 2008 till 2010. Avslutade med en praktikperiod som tog mig direkt ut i arbetslivet efter examen.

Vad gjorde du innan du sökte till Yrkeshögskolan?

- Som gymnasieutbildning gick jag fordonsteknik, med inriktning mot transport, som yrkesförare. Det jobbade jag med från studenten 2004 fram tills 2008 när jag började här.

Du som jobbar i branschen nu, vilken bakgrund har man när man söker jobb hos er?

- Oftast gymnasial utbildning, men olika yrken. De som gick i vår klass var allt ifrån gamla anläggare med förslitningsskador som behövde byta arbetsuppgifter till de som kanske hade valt fel yrken tidigare, som vården exempelvis. Det är samma nu när vi anställer att bakgrunden kan vara väldigt varierande.

Har ni många tjejer som jobbar hos er?

- Vi har inte jättemånga i vår grupp. Vi har en inköpare, en på kalkyl och en arbetsledare just nu. Men självklart vill vi ha in fler tjejer.

Om vi backar, hur fick du nys om Anläggningsutbildningen?

- Jag sökte på nätet. Jag ville ha en snabb och enkel väg till att göra något annat. Då jobbade jag som lastbilschaufför i Stockholm men också lite extra som anläggningsarbetare på Skanska. Det fanns en utbildning på Nackademin i Stockholm och en nere i Hässleholm. Jag valde Hässleholm för att det känns lättare att komma till en mindre ort, en mindre skola för en mer familjär känsla och en bättre relation med både de i klassen, lärare och föreläsare.

Sen själva utbildningen tyckte jag var jättebra. Bra föreläsare med bakgrund i branschen och vet vad som är viktigt när man kommer ut, vad man måste förbereda sig på. Utbildningstypen Yrkeshögskola är väldigt bra då det är mycket praktik, LIA. Det ser vi också när vi anställer, de som kommer från universitet eller som trainee de saknar praktiken när de kommer ut i verkligheten. De får ju använda sommarloven till att skaffa kontakter och erfarenhet.

Hur var det när du skulle gå ut på din LIA, ordnade du din plats själv?

- Ja, Svevia eller Vägverket produktion som det hette då, satt ju med i ledningsgruppen och där fick jag göra min LIA. Vi var tre från min klass som gick till Svevia efter vi gick ut.

Har ni hållit kontakt i klassen, kanske någon gammal facebookgrupp?

- Några har jag kontakt med och en av dem arbetar jag fortfarande tillsammans ned. 10 årsjubileum i år så någon kanske kan dra ihop ett jubileum, ler Nicklas stort.

Vad gör du idag?

- Idag sitter jag som platschef på olika anläggnings- och infrastrukturprojekt på Svevia. 20-30 miljoner är den omfattningen jag jobbar med just nu. För tillfället har jag ett litet projekt i Smygehamn, en parkeringsplats som ska läggas om. Sen har vi haft ett startmöte idag gällande en cirkulationsplats i Höör på väg 13.

Hur ser framtiden ut?

- Det ser bra ut och jobb finns det ju. Järnvägen satsar med stambanor och allt kring det. Infrastruktur kommer alltid att finnas och det gäller ju inom vatten och avlopp också. Där börjar det ju öka eftersom mycket som byggdes i början på 1900-talet behöver bytas ut. Vi har inte märkt av någon nedgång i branschen ännu.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är friheten, jag styr min dagar själv. Vi skapar nånting och gör något som man kan se efter oss när vi är klara. E22:an mellan Sölvesborg och Mörrum som var ett projekt på nästan en halv miljard var häftigt att få vara med om. Många utmaningar men resultatet blev bra!

Stort tack till dig Nicklas för att du tog dig tid!



Läs mer om Yrkeshögskolan Syd

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Yrkeshögskolan Syd

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.