VA-projektör - Batbayar

Batbayar Nackademin

Batbayar är uppvuxen i Mongoliet och flyttade till Sverige 2009, och det var då intresset för miljöteknik växte fram. Innan han började studera på Nackademin arbetade han i restaurangbranschen som bland annat distributionsplanerare och restaurangansvarig. 

Stort intresse för miljöfrågor

Batbayar sökte sig till VA-projektör på grund av hans stora intresse och engagemang inom vatten- och miljöfrågor, han tycker det är viktigt att vara med och skapa ett hållbart VA-system för idag och framtiden. Utbildningen VA-projektör har en stark koppling till hans tidigare studier inom miljöteknik på Högskolan i Gävle, så det var ett naturligt nästa steg att kompetensväxla ytterligare genom Nackademin och därmed komma ut på arbetsmarknaden fort.


Det bästa med VA

Det var mycket som imponerade på Batbayar när han kom till Sverige, framför allt inom miljöteknik eftersom han alltid varit intresserad av området. Bara en sådan sak som att vi kan dricka vatten direkt från kranen fångade Batbayar uppmärksamhet, något som många kanske tar för givet berättar han. Han berättar för oss att han tilltalas av bredden i yrket, som VA-projektör är ingen dag den andra lik och vill du lära dig nya saker är VA ett perfekt område.

”Det bästa med yrket är att VA är ett brett område och det finns alltid nya saker att lära sig, det var därför yrket och branschen lockade mig”

LIA-praktik och att lära känna branschen tidigt

En fjärdedel av Nackademins utbildning VA-projektör är förlagd på en arbetsplats där du ges möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktisk arbetslivserfarenhet.

”Jag måste säga att LIA-perioden har varit det bästa med utbildningen för då fick jag använda mina nya kunskaper i verkligheten och prova på yrket på riktigt”

Batbayar har gjort båda sina praktikperioder på på Markera Stockholm AB som är ett konsultbolag som arbetar inom VA, geoteknik och landskapsarkitektur. Där har han fått vara med att dimensionera ledningar, pumpar och vattenmagasin för nya bostadsområden och beräknande av dagvattenflöden.

Framtida drömjobb och tips till dig som funderar på att söka

När befolkningen ökar och klimatförändringar påverkar uppstår ett antal vattenrelaterade utmaningar. VA-projektörer är en viktig yrkesgrupp för att möta dessa utmaningar, då de har kompetenser för att dimensionera och projektera hållbara VA-system. Batbayar drömmer om att få vara delaktig i något som hjälper samhället på en större skala. Är du kanske i samma tankar som honom?

Funderar du på att söka VA-projektör? Här kommer Batbayars tips!

  • Dra nytta av skolans alla resurser som till exempel de digitala resurserna, men framför allt de kunniga utbildarna. 
  • Knyt kontakter! Under studietiden kommer du att ha tillfällen att träffa människor inom branschen och därmed utvidga ditt sociala nätverk.  
  • Samarbeta med dina klasskamrater, utnyttja utbildarnas besökstider och slutligen, ställ massa frågor! 



Läs mer om VA-projektör

Gör en intresseamälan


Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om: Nackademin

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.