Skillnaden mellan arkitektutbildning och civilingenjörutbildning inom byggteknik och design - Forum

2008-04-14 17:05   Med vänliga hälsningar
Hej Jag har en fråga. Kan ni förklara skillnaden mellan en arkitekt och en civilingenjör inom byggteknik och design? Jag blir också tacksam om ni berättar vad man EXAKT gör när man är klar med samhällsbyggnadutbildningen.

RE: Skillnaden mellan arkitektutbildning och civilingenjörutbildning inom byggteknik och design
2008-04-14 17:21   Lina
Hej! Nu ska vi försöka reda ut detta...:) Utbildningen i Byggteknik ger dig en helhetssyn på byggprocessen. I flera av de byggtekniska kurserna ingår avsnitt med byggdesign. Efter utbildningen i Byggteknik kan du bygga hus som håller, både konstruktions- och miljömässigt. Du vet var det är lämpligast att bygga och vilka material som bör användas. Du har en helhetssyn på byggandets olika faser och förståelse för både ingenjörens och arkitektens arbete. Utbildningen förbereder för arbete med planering, projektering och produktion, men också med ekonomisk förvaltning av byggnader och anläggningar. Du kan till exempel arbeta som produktionschef, arbetsledare, projektör, konstruktör, inköpare, förvaltare, projektledare, CADsamordnare, kvalitetsansvarig eller kalkylingenjör. Om du väljer akritektutbildningen så är det centrala ämnet arkitektur. Du får lösa arkitekturuppgifter i integrerade studier som sker i projektform. Utöver det läser du bland annat arkitekturteori/historia, konstnärliga ämnen och konstruktion. De tre första åren är lika för alla. Under det fjärde året väljer du bland en rad olika program. Det femte året läser du ett flertal teoretiska och metodiska kurser och gör ett examensarbete. Som arkitekt kommer du att arbeta med utveckling av framtidens samhälle i vid mening. Du kommer att använda konstnärliga, strukturella och tekniska färdigheter för att formge interiörer, byggnader, städer och landskap. Du kan arbeta inom den offentliga sektorn och på arkitektkontor i olika projektkonstellationer, eller starta eget. Väljer du att läsa Samhällsbyggnad, studerar man hur vårt nuvarande samhälle är planerat, byggt och förvaltat och hur vårt framtida samhälle skall planeras, byggas och förvaltas så är samhällsbyggnadsprogrammet något för dig. Du får en bred kunskapsbas inom samhällsbyggnadsteknik, samhällsekonomi och juridik och därefter en betydlig fördjupning inom ett specifikt samhällsbyggnadsområde, t.ex. huskonstruktion, naturresursteknik, stads- och trafikplanering, bygg- och fastighetsekonomi etc. Arbetstillfällen finns till exempel inom konsultbolag, fastighetsföretag, bostadsföretag och arkitektkontor eller inom bygg- och entreprenörsföretag – men också inom statliga verk, länsstyrelser och kommuner, samt internationellt. All denna info kommer från KTH, så om du har några fler frågor om deras utbildningar och vad som skiljer dom åt, så kanske det bästa är att kontakta dom direkt, eller gör en intresseanmälan här på Studentum.se (sök upp utbildningen här på studentum (där hittar du också mer info), scrolla längst ner och fyll i intresseanmälningsformuläret, så skickar dom hem information till dig om respektive utbildning! Hoppas detta hjälpte lite iaf :) Lycka till!

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in