Om utbildningen

YH Utbildningen Anläggningsmontör Storkraftnätet passar dig som är praktiskt lagd gillar vara utomhus och arbeta med händerna. Äventyr varje dag på hög höjd !
Vad gör en Anläggningsmontör Storkraftnät?
Som Anläggningsmontör Storkraftnät eller som Transmissionstekniker arbetar du i de stora kraftledningarna som försörjer vårt land med elektricitet. Du arbetar främst med transmission- och regionnät, med att bygga, underhålla och besikta dessa kraftledningar och tillhörande ställverk.
En anläggningsmontör arbetar ofta i ett projekt. Detta innebär att du kommer att under projektets genomförandetid befinna sig på projektplats som kan utföras i hela Sverige. Du arbetar då som resande montör. Du kan även ha anställning mer regionalt på ett företag med olika uppdrag så som distributionselektriker.
Företag som anställer Anläggningsmontörer är elnätsbolag som har egna montörer eller Entreprenadföretag som arbetar mot elnätsbolaget. Du kan även starta ditt eget entreprenadföretag och sälja ut dina tjänster.
Utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät/Transmissionstekniker
Utbildningen ger en bred kompetens, dels i att arbeta med kraftledningar och ställverk inom region- och transmission (40 – 400kV), och att kunna medverka vid anläggnings- och underhållsarbeten inom eldistributionsnät (0,4 – 40kV). Denna breda kompetens är ett krav från branschen och ökar din mångsidighet. På vår 130 hektar stora övningsanläggning kommer du att utbildas praktiskt i alla moment som tex höghöjdsarbete, både i trä- och stålstolpar, samt få kunskap om risker och metoder för att utföra arbetet på ett säkert sätt. Du kommer att utbilda dig inom kabelarbete och att reparera skador på kraftledningar. Detta är en praktisk utbildning med teoretiska inslag där nästan all undervisning sker utomhus och på hög höjd.
Vilka jobb kan jag söka som Anläggningsmontör Storkraftnät/Transmissionstekniker?
- Regionnätstekniker
- Transmissionsnätstekniker
- Transmissionstekniker inriktning järnväg
- Stamnätsmontör/tekniker
- Distributionstekniker
- Storlinjemontör
Framtidsutsikter för en Anläggningsmontör Storkraftnät/Transmissionstekniker
Efter utbildning har du stora chanser till anställning direkt efter examen. Samhället ställer stora krav på nybyggnation och omställning av elproduktion. Därmed kommer efterfrågan att ökas ända till år 2045 enl nuvarande planer. Stora delar av vårt elnät ska moderniseras, bytas ut och anpassas. Vi står inför en omställning till en helt ny förnybar elproduktion med stora planerade utbyggnationer av region och transmissionsnät.
Kommande kursstarter
Varför välja Åsbro Kursgård?
Samarbete med branscher
Behov på
arbetsmarknaden
Praktik/LIA
Anläggningsmontör - Storkraftnätet: Kursinnehåll
Vad innehåller utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät?
Utbildningen till Anläggningsmontör Storkraftnät är bred och du kommer bland annat lära dig om:
Distributionsnät
Linjebyggnad, trä- och stålkonstruktioner
Underhåll av elnät 0,4 - 400 kV
Säkerhetsutbildningar
Utomhusställverk
Kabelteknik lågspänning, region- och transmission
Det ingår även rad olika behörigheter som är nödvändiga i din yrkesroll exempelvis förarbevis terränghjuling, nedtagning av nödställd (kompisräddning vid arbete i stolpar), ESA (elsäkerhetsbehörigheter) arbete på väg med mera.
1/3 av utbildningen består av LIA-kurser, Lärande i Arbete, som är förlagd på en arbetsplats, där du praktiskt får lära dig arbetet med handledning av handledare. LIA-kurs är viktigt för dig då du kommer att lära känna en arbetsplats, arbetsuppgifterna och företaget lär känna dig. Du har en stor möjlighet att få anställning i företag där du har haft din LIA-kurs. Under LIA-kurs kommer du att utvecklas och skapa yrkesidentitet.
Så ansöker du
Behörighetskrav
För att du ska bli antagen till utbildningen måste du ha avslutad gymnasieutbildning eller motsvarande kompetens som bedöms likvärdig.
För att tillgodogöra dig utbildningen har du fördel av grundläggande kunskaper inom Ellära 1, Ellära 2 och Praktisk Ellära eller motsvarande kunskaper.
Andra sätt att söka
Om du inte uppfyller behörighetskraven finns det ändå möjlighet att söka och bli antagen.
Behörighetsgivande förberedandeutbildning
Du som blir antagen med 20%-regel ska genomföra en så kallad preparandkurs i ellära som du läser innan utbildningsstart.
Arbetslivserfarenhet
Reell kompetens valideras. Detta innebär att du kan bli antagen även fast du inte uppfyller behörighetskraven. Efter erbjuden utbildningsplats, lämnar du en skriftlig ansökan om validering av dina kompetenser.
Kontakta gärna oss om du har funderingar kring behörighet eller vill veta mer:
Anne Kataja, Utbildningschef Tel: 0582-838 56
Mikael Carlsén, VD Tel: 0582-838 50
Så söker du
Du söker utbildningen via länk på Åsbro Kursgårds hemsida. På hemsidan finns även mer information om utbildningen.
Examen & Intyg
Utbildningen leder till yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
Fortsatta studier
Som anläggningsmontör har du som vill senare i livet, utmärkta kompetenser för att vidareutbilda sig till t.ex. projektör, projektledare eller beredare. Du kan även söka dig till elkraftsingenjörsutbildningen.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,2
Utbildning med stort fokus på praktiskt lärande. Instruktörerna var väldigt bra, kunde mycket, lätta att umgås med, och down to earth. Rejäla LIA-tillfällen bidrog också att f...
Du lär dig mycket och allt går i lagom takt. Man får lära sig mycket om branschen vilket är intressant. Det finns mycket jobb i framtiden inom just detta yrket. Alla lärare är v...
Spännande utbildningar som ger jobb!
Sverige ska bygga ett helt nytt elsystem de kommande 25 åren: Fördubblad elproduktion till år 2045 – kanske mer Förnyelse, förstärkning och utbyggnad av elnätet För att klara detta krävs energikompetens. Den som satsar på en framtid med elkraftsutbildning i...
Bra utbildning. Lärorikt men bandvagnsutbildning vore ett bra tillägg