Mer om utbildningen
Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper om neuropsykiatri, pedagogiskt förhållningssätt, bemötande och kommunikation, behandlingsmetoder och förhållningssätt, etnicitet och integration samt aktuell lagstiftning inom området.
Under de kommande två åren kommer du att fördjupa dina kunskaper inom det neuropsykiatriska området genom att varva teoretiska studier med praktisk erfarenhet (LIA) ute i arbetslivet. Utbildningen ger kompe-tens inom aktuell evidensbaserad metodik samt färdigheter för ett själv-ständigt livslångt lärande.
Tillsammans med de andra studerande kommer du att utbyta erfarenheter och växa i din nya yrkesroll.
Lärande I Arbete (LIA)
Lärande i arbete är en viktigt del av utbildningen. Det ligger tre perioder LIA under utbildingen där två perioder sker under första året och den tredje perioden ligger under vårterminen i år 2.
Kursplan
År 1
- Introduktionskurs, behandlingspedagog 20 Yh-P
- LIA I - Lärande i arbete 5 Yh-P
- Utvecklingspsykologi, standard 20 Yh-P
- NPF, grundkurs 25 Yh-P
- Kommunikation, förhållningssätt och samtalsmodeller 30 Yh-P
- LIA II - Lärande i arbete 60 Yh-P
- Grupprocesser, inriktning behandlingspedagog 20 Yh-P
- Etnicitet, integration, mångfald 20 Yh-P
År 2
- Socialrätt och dokumentation 15 YH-P
- Socialt arbete och behandlingsmetoder 35 YH-P
- NPF, fördjupning med inriktning behandlingspedagog 50 YH-P
- Examensarbete 25 YH-P
- Välfärdsteknik och digitalisering med inriktning
- behandlingspedagog 20 YH-P
- LIA III - Lärande i arbete

Om utbildningen
Vill du arbeta som behandlingspedagog inom området för neuropsykiatri och göra skillnad för människor?
Behandlingspedagog neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är en yrkeshögskoleutbildning som har tagits fram av branschen i samarbete med Jönköping University. Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med stark arbetslivsanknytning.
Som behandlingspedagog arbetar du med vård och behandling av människor med olika typer av problem och svårigheter. Du har en central roll i behandlingsarbetet och arbetar nära människor och måste snabbt kunna sätta dig in i olika problem och situationer med varierande behov. Det kan handla om utsatta barn eller människor med psykiatriska problem.
Med rätt kunskap och förhållningssätt kan du hjälpa människor att utvecklas, se till deras resurser och ge dem möjligheter att växa som individer. För att du ska lyckas krävs en gedigen utbildningsbakgrund och kompetens om hur du bemöter människor utifrån ett professionellt synsätt.
Yrket kan vara både krävande och påfrestande samtidigt som det är meningsfull och utvecklande.
Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper om neuropsykiatri, pedagogiskt förhållningssätt, bemötande och kommunikation, behandlingsmetoder och förhållningssätt, etnicitet och integration samt aktuell lagstiftning inom området.
Under de kommande två åren kommer du att fördjupa dina kunskaper inom det neuropsykiatriska området genom att varva teoretiska studier med praktisk erfarenhet (LIA) ute i arbetslivet. Utbildningen ger kompetens inom aktuell evidensbaserad metodik samt färdigheter för ett självständigt livslångt lärande.
Tillsammans med de andra studerande kommer du att utbyta erfarenheter och växa i din nya yrkesroll.
Områden du kan jobba i efter avslutad utbildning
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta inom HVB-hem, statliga institutioner, i kommunal öppenverksamhet eller fältverksamhet, inom kriminalvården, kvinnojourer, hem för personer med trauma samt andra verksamheter inom psykiatrin.
Så ansöker du
Följande kurser från gymnasiet eller motsvarande kunskaper:
GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET, SVENSKA 2 ELLER SVENSKA SOM ANDRA SPRÅK
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven till utbildningen du sökt, kan det på din begäran göras en individuell bedömning, en så kallad kompetenskartläggning, av dina samlade meriter.
Dessa meriter kan vara sådant som närliggande utbildningar, arbetslivserfarenhet eller andra meriter som kan göra det möjligt för dig att genomgå utbildningen även om du inte har den formella behörigheten.
Kompetenskartläggningen kan gå till på olika sätt, men kan inkludera:
- Granskning av de dokument du har bifogat
- Intervju
- Praktiskt prov
- Referenstagning
Efter genomförd kompetenskartläggning fattas beslut och ett kompetensintyg utfärdas. Det är detta som ligger till grund för beslut om din behörighet till utbildningen. Detta kan inte överklagas.
Examen & Intyg
Yrkeshögskoleexamen inriktning Behandlingspedagog neuropsykiatri
Campus i12

Livet på Campus i12
Att studera på Campus i12 i Eksjö innebär studier i en historisk miljö bland 100-åriga ekar, fantastiska naturmiljöer och inspirerande lokaler. Våra studenter är drivna och engagerade och de får gärna göra egna projekt på sidan om skoluppgifterna. Det kan...
Öppet hus
Lördag 25 mars 10.00 - 14.00
Lördag 25 mars öppnar vi dörrarna till våra lokaler för alla som vill se hur vi jobbar med digitala verktyg!
Gå en rundtur i våra lokaler, träffa studerande och lärare.
VÄLKOMMEN TILL CAMPUS i12!
Campus i12
Kaserngatan 24A, 3e våningen
Eksjö
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-03-25 | Tid: 10:00 - 14:00 |
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Campus i12
Recensioner
Snittbetyg: 4,3
Baseras på 3 recensioner.För att få mer information om utbildningen Behandlingspedagog NPF från Campus i12, fyll i följande uppgifter:
Bra utbildning med stort fokus på NPF och praktik. Trevlig lärmiljö i en liten klass med fantastiska lärare och skolpersonal och goda kontakter till arbetsgivarna redan under studietiden. Upplever inte upplägget som rörigt.