Kommande starter
Om utbildningen
Elprojektering med BIM i Revit
Kvartsfart, distans, 30 YH-poäng
En kostnadsfri distanskurs på deltid för dig som är elkonstruktör, elingenjör eller liknande och som vill utveckla din kompetens inom BIM. Du kan arbeta samtidigt.
Stärk din kompetens inom Revit och BIM
Med en ökad kompetens inom Revit och BIM kan du se till att nya innovativa lösningar för hållbart byggande kan skapas. Kursen riktar sig till dig som är elkonstruktör eller har en liknande yrkesroll som vill utveckla din kompetens inom Revit och BIM. Genom kursen får du kompetenser för att med hjälp av Revit självständigt modellera elrelaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg- och förvaltningsbranschen. Du får också kunskaper att använda någon av de på marknaden vanligaste 3D-visualiserings-programmen, exempelvis Navis.
Varför välja Campus Nyköping?
Bra kontakter med näringsliv
84% rekommenderar
denna utbildning
90% får jobb efter
genomförd utbildning
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:
- har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning eller genom svensk eller utländsk utbildning,
- praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper
För att vara behörig till denna kurs ska du ha minst 1 års yrkeserfarenhet på heltid som elkonstruktör, elingenjör, elprojektledare eller elprojektör.
Reell kompetens
Om du saknar formella meriter när det gäller något eller några av behörighetskraven, kan det ändå finnas en möjlighet att vi kan bedöma dig som behörig. Vi kan då komma att begära in kompletterande underlag, som kan bestå av te x arbetsbetyg, kurs- eller utbildningsbevis, cv, personligt brev, intyg om ideella uppdrag och arbetsprover
Yrkeserfarenhet
Yrkeserfarenhet från arbete som elkonstruktör, elingenjör, elprojektledare eller elprojektör värderas enligt följande:
2 poäng/arbetad månad på heltid (deltid räknas om till heltid).
Max antal poäng för urvalsgrunden yrkeserfarenhet är 120.
Max antal poäng som kan uppnås i urvalet är 140.
Examen & Intyg
Efter avslutad kurs har du bl a kunskaper om:
- BIM-nomenklaturen: NR, ISO 16500, BIM alliance och objektsmodeller..
- Elprojektering & modellering i MagiCAD och Revit inklusive objektmodeller, databashantering och verktygens struktur.
- Data-, modell- och BIM-samordning enligt ITO samt kollisionskontroller.
- Gransknings- och ändringsprocesser enligt BEAST i Bluebeam/sessions.
- Utbytesformatfiler ifc, bcf, dwg, rvt med flera.
Efter avslutad kurs har du färdigheter i att:
- Modellera, mängda och skapa ritningar med stöd av Revit.
- Utföra kollisionskontroller med stöd av Naviswork.
- Samordna modeller och data i Naviswork.
- Med hjälp av BEAST-krav granska PDF:er i Bluebeam.
Efter avslutad kurs har du kompetenser att:
- Med hjälp av Revit självständigt modellera elrelaterade objekt i projekteringsprocessen inom bygg och förvaltningsbranschen.
- Med hjälp av Navisworks samgranska byggprojektets olika discipliner, värdera utfallet och föreslå lösningar på olika problem.
Kursinnehåll och upplägg
Kursens upplägg
Kursen ges på distans och går på 25% fart. Du avsätter omkring en dag i veckan i 24 veckors tid och studerar på egen hand med hjälp av en tydlig struktur, teorigenomgångar och handledning. Kursen innehåller regelbundna inspelade föreläsningar och webbinarier samt uppgifter som utförs enskilt och i grupp. Vi använder oss av lärplattformen Moodle.
Vid kursens start har vi en gemensam introduktion som ska ge dig bästa möjliga förutsättningar att tillgodogöra dig kursen.
Kursens innehåll
Kursen kommer inledningsvis att behandla Byggnadsinformationsmodellering (BIM) med programvaran Revit och hur det påverkar utformningen av projekt samt hur
det skiljer sig från klassisk projektering med CAD. Vidare gås BIM-nomenklaturen igenom samt vikten av att alla ingående parter i ett projekt jobbar enligt samma BIM-manual. Kursen kommer även att identifiera olika roller och hur de interagerar med varandra. Därefter fokuserar kursen på projekteringsprocessen och hur
man integrerar BIM, vad man behöver ta hänsyn till, olika gränssnitt samt vilka förutsättningar som måste uppfyllas för ett lyckat resultat. Kursen kommer även att behandla modellsamordning, kollisionskontroller med stöd av Naviswork, mängdning och utbyte av data. Slutligen behandlas dataleveranser i projektens olika skeden samt olika system för dessa.
Intresseanmälan
Våga lita på din magkänsla. Välkommen till din nya karriär som börjar på Campus Nyköping!
Alla våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med näringslivet. De flesta som avslutar sina studier hos oss kommer ut direkt i jobb. Det betyder att vi är riktigt bra på det vi gör. Du kan lita på att en...