Videoreportage
Om utbildningen

Utbildningen Odlare – företagande och innovation (tidigare trädgårdsmästare - odling, innovation och företagande) rustar dig för att starta och/eller driva ett hållbart odlingsföretag. Med fokus på odling, innovation och affärsutveckling får du kunskaper och kontakter för att möta den växande efterfrågan på svenskproducerad mat.
Framtiden är grön – och hållbar!
Samhället behöver ställa om och fler och fler vill äta hållbart odlad mat från gårdar i närheten. Såväl stora livsmedelskedjor och grossister som offentliga kök och restauranger vittnar om att de skulle kunna sälja och servera mycket mer lokalproducerade grödor än de idag har tillgång till. Samtidigt kämpar många odlare med lönsamhets- och effektivitetsproblematik. För att odla hållbart - både ur ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv - behövs kunskaper hos odlarna.
"Den här utbildningen ger stora möjligheter för den som vill odla och utveckla sin verksamhet till att bli mer affärsmässig. Den ligger därmed helt rätt i tiden och det känns jättebra att kunna erbjuda en gedigen utbildning som denna."
- Johanna Solheim Lindeberg, utbildningsledare Campus Nyköping
Utbildningen till företagare inom odling är framtagen med hjälp både stora nationella aktörer såsom Ica och Coop, lokala föreningar, kommuner och företag såsom exempelvis Stolt Mat i Sörmland, Sörmlands Matkluster, Agro Sörmland, Region Sörmland, LRF och Hushållningssällskapet.
Den här utbildningen till odlare genomförs på distans med fysiska träffar i perioder. Var med och skapa framtidens matproduktion!
Snabba fakta
- CSN-berättigad
- Distans med träffar i Nyköpingsområdet
- 100 % studietakt
- 1,5 år utan uppehåll för lov
Kommande kursstarter
Varför välja Campus Nyköping?
Bra kontakter med näringsliv
84% rekommenderar
denna utbildning
90% får jobb efter
genomförd utbildning
Så ansöker du
Vad krävs för att vara behörig?
1. Grundläggande behörighet
Du är behörig att antas till en utbildning inom yrkeshögskolan om du uppfyller något av följande:
- har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- eller genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
2. Kunskaper i Svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs.
3. Särskilda förkunskaper
För att vara behörig till denna utbildning ska du ha grundläggande behörighet samt följande gymnasiala kurser, eller motsvarande, med betyget lägst E i respektive kurs:
- Fordon och redskap
- Marken och växternas biologi
- Kemi 1
samt
2 års yrkeserfarenhet på halvtid inom odling eller dokumenterad erfarenhet av mer omfattande odling av ätbara grödor på ideell basis (exempelvis som fritidsintresse på egen mark, under minst två säsonger).
Bli behörig med behörighetsgivande kurs
Du som saknar en eller flera kurser som krävs erbjuds att gå en behörighetsgivande kurs när du skickat in din ansökan. Du behöver skicka in din ansökan för att få tillgång till kursen. Vid frågor om detta kontakta yhantagning@nykoping.se
Yrkeserfarenhet styrker du med tjänstgöringsintyg som ska innehålla:
- Arbetsgivare
- Anställningsperiod (start- och slut om du fortfarande är anställd ska det framgå)
- Titel
- Tjänstens omfattning (t ex 100%)
Om du inte uppfyller kraven
Reell kompetens
För dig som inte uppfyller de formella kraven på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper finns ändå en möjlighet att bli antagen genom så kallad reell kompetens. Reell kompetens är den samlade kompetens du har, oavsett om du kan styrka det med betyg eller annat intyg. Det kan vara erfarenheter och kunskaper från t ex arbetslivet, utbildning eller annat.
Gör vi bedömningen att du, baserat på dina erfarenheter, kan klara utbildningen och sedan arbeta inom det yrke som utbildningen leder till, så kan du bli antagen.
Vill du söka på reell kompetens är det viktigt att du tillsammans med din ansökan skickar in relevanta intyg som beskriver din kompetens (t ex arbetsintyg, betyg) så att vi kan göra en samlad bedömning av dina kunskaper och erfarenheter.
Om underlagen inte fullt ut styrker din behörighet kan en kompetenskartläggning utföras.Du kan ladda ned blankett för detta här.Kartläggningen används sedan för att bedöma om du kan bli behörig till utbildningen.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb.
Alla som förklaras behöriga efter bedömning av reell kompetens går vidare till urval.
20%-regeln
Om du fortfarande inte kan bedömas som behörig finns ytterligare en möjlighet i form av den så kallade 20 %-regeln. Behörigheten kan då bedömas mot andra krav. Dessa krav tar sin utgångspunkt i att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Observera att det är vi som utbildningsanordnare, som beslutar om denna regel ska användas. Högst 20 procent av årsplatserna i en utbildning får avsättas för sådana sökande.
Behörighetsgivande kurs
Du som saknar en eller flera kurser som krävs erbjuds att gå en behörighetsgivande kurs när du skickat in din ansökan. Du behöver skicka in din ansökan för att få tillgång till kursen. Vid frågor om detta kontakta yhantagning@nykoping.se
Kurserna är webbaserade och du läser i din egen studietakt. Kurserna avslutas med skriftliga kunskapskontroller och godkänt resultat ger dig behörighet motsvarande gymnasiekurserna till Campus Nyköpings utbildning Trädgårdsmästare -odling, innovation och företagande.
Vad avgör om jag får en plats på utbildningen?
Fullständig ansökan
Din ansökan behöver vara komplett med de dokument som krävs för behörighet senast sista ansökningsdag.
Urvalsprocessen
Om antalet sökande överstiger antalet platser görs ett urval bland behöriga sökande. Som urvalsgrunder används:
- Särskilt prov (NYH-provet)
Du som är behörig sökande kallas till ett prov, NYH-provet, som genomförs på webben. Du kan välja mellan två olika datum, men du kan bara göra provet en gång. Detta gäller även om du får flera kallelser till NYH-provet. Max antal poäng för urvalsgrunden särskilt prov är 30 poäng. Det särskilda provet är inte obligatoriskt men ökar dina chanser avsevärt för att bli antagen.
- Yrkeserfarenhet
Urvalsgrunden avser erfarenhet av att ha drivit eget företag inom valfritt område och ger 15 poäng.
- Tidigare utbildning
Urvalsgrunden avser den gymnasiala kursen Entreprenörskap, 100 poäng med betyget lägst E, som ger 5 poäng
Total maxpoäng som kan uppnås i urvalet är 50.
De sökande med högst urvalspoäng blir erbjudna en plats till utbildningen.
Resterande får en reservplats.
Så gör du en ansökan
- Gå in på ansökningswebben
- Logga in eller skapa ett konto
- Gå till fliken ”utbildningar” och sök efter din utbildning
- Lägg till den utbildning du vill söka till ”Mina val”
- Bifoga de dokument som krävs (Om du inte har alla dokument redo när du gör din ansökan kan du bocka i rutan ”jag intygar att bifoga obligatoriska bilagor senare”. Komplettera din ansökan senast det datum som ansökan stänger).
- Granska och skicka in din ansökan
Dokument som behövs för ansökan
- Gymnasiebetyg
- Eventuella övriga betyg från t.ex. vuxenutbildning, folkhögskola eller högskola
- Översatta betyg från UHR (om du har utländska betyg). Läs mer på Universitets - och högskolerådets hemsida uhr.se om hur du går tillväga för att översätta dina betyg.
- Andra intyg som styrker praktisk erfarenhet om det anges som behörighetskrav t.ex. tjänstgöringsintyg, intyg för särskild erfarenhet etc.
Viktigt att tänka på
Alla handlingar ska bifogas elektroniskt genom att du laddar upp dem på vår ansökningswebb. Observera att vi inte får dina betyg automatiskt, du måste själv ladda upp dem.
Om du inte har alla dokument elektroniskt kan du:
• Scanna dokumenten (t ex på ett bibliotek)
• Fota och spara som pdf eller jpg och ladda upp
• Få hjälp med scanning i receptionen på Campus Nyköping
Om särskilda förkunskapskrav efterfrågar arbetslivserfarenhet eller motsvarande
Yrkeserfarenhet styrker du med tjänstgöringsintyg som skickas med ansökan. Tjänstgöringsintyget ska innehålla följande:
- Arbetsgivare
- Anställningsperiod (start- och slut eller om du ff är anställd ska framgå)
- Titel
- Tjänstens omfattning (t ex 100%)
Övriga intyg
Övriga intyg där erfarenhet behöver styrkas dokumenteras i t.ex. worddokument där du beskriver din erfarenhet. I de flesta fall behöver du en underskrift från någon som kan styrka din erfarenhet.
Tänk på att det är du som sökande som ansvarar för att komplettera din ansökan och att du gör det senast sista ansökningsdag. Alla bilagor ska laddas upp på vår ansökningswebb. Om du slutar på gymnasiet under våren måste du bifoga ett utdrag ur betygskatalogen innan sista ansökningsdag.
Är du osäker på vilka dokument du behöver ladda upp eller vad de ska innehålla?
Ta kontakt med oss på mejl yhantagning@nykoping.se eller telefon 0155-45 70 60.
Utbildningens innehåll
Utbildningens upplägg
Utbildningen vänder sig till dig som odlar idag och har tillgång till mark att odla på, och vill skala upp och komma igång med eget företag för att sälja dina grödor. Den omfattar 380 YH-poäng vilket motsvarar 1,5 års heltidsstudier. Observera att studierna pågår hela odlingssäsongen utan avbrott för lov.
Du får under utbildningen till odlare - företagande och innovation:
- Kunskaper om odling
- Kunskaper i entreprenörskap och företagande
- Kunskaper som möjliggör förädling av din skörd
- Innovationskompetens
- Kunskaper, nätverk, kontakter för försäljning av dina grödor
Tänk på:
- Utbildningen är på heltid, dagtid. Du behöver vara beredd att avsätta 40 timmar i veckan på dina studier under 18 månader (inga lov).
- Vi genomför en handfull träffar i Nyköpingsområdet (studiebesök, workshops etc)
- 2 st LIA-perioder, en om företagande och en odlingsinriktad
- Upplägget ger dig möjlighet att nischa dig mot ditt geografiska område och den typ av odling och förädling du vill ägna dig åt
Utbildningens kurser
Följande kurser läser du i utbildningen:
- Affärsutveckling
- Beskärning
- En hållbar odlingsmark
- Entreprenörskap, marknad och försäljning
- Examensarbete
- Företagandets förutsättningar
- Förädling
- Innovation
- LIA 1 - företagande
- LIA 2 - odling
- Maskinhantering
- Odlingssystem
- Växtskydd
Bra att veta
Utbildningen riktar sig till dig som vill driva ett lönsamt företag inom gröna näringar (inte odla enbart för hemmabruk) Du behöver därför mark att odla på.
Driver du redan ett företag? Det är inget hinder, tvärtom! Hos oss får du redskapen för att kunna utveckla din verksamhet. Tänk på att du behöver ha förutsättningar att studera på heltid och vara med på de platsförlagda träffarna.
Bor du inte i Sörmland? Det spelar ingen roll så länge du är beredd att resa hit regelbundet under studietiden. Studiebesök, LIA, föreläsare, ledningsgrupp och klasskamrater kan ge dig ett viktigt nätverk över hela landet.
Körkort är inget krav, men en stor fördel att ha.
Utbildningen är avgiftsfri, men kostnader för resor och boende tillkommer.
I samarbete med arbetslivet
Vår trädgårdsmästarutbildning inom odling, innovation och företagande drivs i nära samarbete med relevant arbets - och näringsliv. I ledningsgruppen för utbildningen ingår representanter från olika aktörer inom gröna näringar som alla bidrar till att kvaliteten på utbildningen är hög.
Ledningsgrupp
Utbildningens ledningsgrupp består av följande representanter:
- Mattias Dernelid – produktchef Smakriket, grönsakshallen Sorunda
- Torbjörn Kock – Stolt mat i Sörmland
- Sebastian Strid – rådgivare, Nyföretagarcentrum
- Roger Tiefensee – ordförande, Sörmlands Matkluster
- Karin Falk, studeranderepresentant
- Fredrik Jonsson – enhetschef måltidsservice, Eskilstuna kommun
- Charlotte Sommarin, ordförande, Föreningen Sörmlandsäpplen
- Lotta Lindberg - Thompson, verksamhetschef Öknaskolan
- Martin Nyman, rektor, Campus Nyköping
- Johanna Solheim Lindeberg, utbildningsledare, Campus Nyköping
- Åsa Öberg – Alumn, doktor i innovationsledning
- Jonas Hammar, husföreståndare Länsstyrelsen Sörmland
Kontaktuppgifter
Om du har frågor kring utbildningens upplägg och innehåll kontakta utbildningsledare Johanna Solheim Lindeberg på telefon 0155-24 78 27 eller johanna.solheim.lindeberg@nykoping.se
Om du har frågor om antagning, behörighet och ansökan kontakta oss på telefon 0155-45 70 60 eller yhantagning@nykoping.se
Utbildningens mål
Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen Trädgårdsmästare - odling, innovation och företagande.
Efter utbildningen blir du trädgårdsmästare profilerad inom odling med målet att bli egen företagare.
Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper om/i
- Odling av grönsaker, kryddor, frukt och bär på friland och i växthus
- Ogräs, skadegörare, sjukdomar och bekämpning av dessa
- Jord- och markegenskaper, växtnäring och gödsling
- Dränering och bevattning
- Växtkännedom om grönsaker, kryddor, frukt och bär
- Maskiner och redskap inom yrkesområdet och hantering av dessa utifrån en säker arbetsmiljö, god ekonomi och miljöpåverkan
- Beskärning av fruktträd och bärbuskar och hur detta påverkar växtens hälsa och hållbarhet
- Förädling av och lagringsmetoder för grönsaker, kryddor, frukt och bär
- Odlings- skörde- och lagringsprocesserna (biologiskt och fysikaliskt, i syfte att kunna informera kund)
- Affärsplanering, marknadsföring, distribution och försäljningsstrategier för företag verksamma inom gröna näringar
- Ledarskap inom gröna näringar
- Former för anställning
- Redovisning för egenföretagare inom gröna näringar
- Kalkylering och lönsamhetsberäkningar för odlingsföretag
- Prissättning av grönsaker, kryddor, frukt och bär samt förädlade produkter och tillhörande tjänster
- Lagar och förordningar, standarder och certifieringar inom yrkesområdet
- Hållbart och innovativt företagande utifrån ekonomiskt, socialt och ekologiskt perspektiv
Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter i att
- Välja gröda utifrån förutsättningar på plats och möjlighet till förädling och marknadens efterfrågan
- Odla grönsaker, kryddor, frukt och bär utifrån odlingens förutsättningar så som gödsling, bevattning och växtskydd
- Ta jordprov, tolka och analysera svaret och ge förslag på åtgärder för att få ett optimalt odlingsresultat utifrån markens förutsättningar och grödornas behov
- Identifiera sjukdomar, skadegörare och ogräs samt lämpliga åtgärder att bekämpa dessa
- Beskära fruktträd och bärbuskar
- Handha och underhålla maskiner och redskap inom yrkesområdet
- Förädla odlingsprodukterna
- Ta fram en budget och följa upp det ekonomiska utfallet
- Prissätta produkter och tjänster samt ta fram kalkyler och utföra lönsamhetsberäkningar för produkter, tjänster, produktionssätt och investeringar
- Upprätta affärs- och marknadsplan för det egna företagandet med ett hållbarhetsperspektiv
- Tillämpa tydligt kundfokus och innovativa metoder vid framtagandet av nya tjänster, produkter eller arbetssätt
Efter avslutad utbildning ska du ha kompetenser att
- Starta, driva och utveckla ett hållbart företag inom gröna näringar med tillämpning av de lagar och regler som gäller i branschen
- Planera och leda arbetet i det egna företaget
- Självständigt kunna odla grönsaker, kryddor, frukt och bär för kommersiellt bruk utifrån odlingens förutsättningar
- Självständigt och innovativt kunna förädla råvaror för att skapa mervärde i syfte att nå en bredare marknad och en ekonomisk bärighet i företaget
- Utifrån omvärldsbevakning, marknadens efterfrågan och identifierade behov hos kunden utveckla innovativa produkter och tjänster
- Utifrån omvärldsbevakning, marknadens efterfrågan och identifierade behov hos kunden kunna göra analyser och hållbara val av grödor och förädlingsmetoder
- Självständigt identifiera problem eller ineffektiva arbetssätt och genomföra förbättringsarbeten för att uppnå en mer produktiv verksamhet
Intresseanmälan
Välkommen till Yrkeshögskolan Campus Nyköping
Välkommen till Campus Nyköping yrkeshögskola! Här hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar som leder till jobb. Vi erbjuder flera olika program och kurser inom spännande områden. Du kan t.ex. läsa en utbildning till automationsingenjör, signaltekniker, musik- och eventarrangör, odlare,...