YH-utbildning

Kyl- och värmepumpstekniker

Campus Telge , i Södertälje
Längd
350 YHP
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-03
Utbildningsform
Klassrum
Längd
350 YHP
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-03
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

2 september, 2024

  • Klassrum
  • Södertälje
  • Sista ansökan: 2024-05-03

Om utbildningen

Kyl- och värmepumpstekniker

En ny karriär med rätt teknisk kompetens

Som kyl- och värmepumpstekniker arbetar du med installation, service och underhåll av kyl- och värmepumpanläggningar. Dessa anläggningar kan finnas bland annat i fastigheter, butiker och industrier. Kylteknik används framförallt i livsmedelsbutikernas kyldiskar, i luftkonditioneringssystem, i industriprocesser, inom medicinteknik och vid isbanor.

Kyltekniker är ett bristyrke idag. Branschorganisationen SKVP har gått ut med att det saknas cirka 1200 kyltekniker just nu och ytterligare 500 stycken skulle kunna anställas årligen i en femårsperiod. Sommaren 2018 gav oss en historisk värmebölja och visade att bristen är större än någonsin. Marknaden växer för varje år och beläggningen är hög hos kylföretagen.

Vår utbildning sker på plats i Södertälje och innehåller mycket praktiskt undervisning med engagerade och yrkeserfarna lärare som vill hjälpa dig fram till en ny yrkesroll.

Under vår utbildning får du lära dig om kylprocessen, kyltekniska system, köldmedier (gamla och nya) samt tillhörande komponenter. Du får även en systemförståelse för kyl-, ventilations- och elteknik och får kunskaper om olika energilösningar, energikällor, uppvärmningskällor samt olika energitekniker.

Genom utbildningens kurser kommer du även lära dig att bedöma samt motivera de mest fördelaktiga alternativen vid systemlösningar utifrån miljö-, tillgänglighets-, service- samt driftsäkerhetsaspekter.

Certifiering

Du kommer uppnå kraven för begränsad auktorisation enligt Elsäkerhetsverket och får även kunskaper som räcker för att kunna klara ett prov för personlig kylcertifiering enligt gällande regelverk. Skolan ger dig möjlighet att skriva provet för kylcertifiering under utbildningens gång.

Du får genom skolan även certifikat för Heta Arbeten.

Efter examen har du färdigheter i att installera kyl- och värmepumpssystem och kompetens att driftsätta och injustera styr- och övervakningssystem samt lägga upp underhållsplaner för dessa.

Lärande i arbete

I utbildningen ingår det 2 perioder av lärande i arbete: kurser där du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken på plats på ett företag och utvecklas i yrkesrollen under handledning av yrkeskunniga personer.

Vi samarbetar med ett antal företag i kyl- och värmepumpsbranschen som vill rekrytera tekniker från vår utbildning.

Efter utbildningen kan du arbeta som

  • Kyl- och värmepumpstekniker
  • Kylservicetekniker
  • Kyltekniker
  • Servicetekniker inom kyla
För mer information om Kyl- och värmepumpstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

För att ha grundläggande behörighet till alla Yh-utbildningar krävas att du uppfyller något av dessa krav:

  1. Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
  2. Du har ett slutbetyg som uppfyller behörighetskraven enligt då gällande regler
  3. Du har äldre svenska betyg, eller annan svensk utbildning, exempelvis folkhögskola som uppfyller kraven ovan
  4. Du har utländsk gymnasieutbildning som motsvarar kraven i punkt 1-3
  5. Du har andra erfarenheter ifrån exempelvis arbetslivet och utbildning som kan motsvara kraven ovan

Mer information om behörighet finns på yrkeshogskolan.se

Observera att i grundläggande behörighet till yrkeshögskolan ingår godkända betyg i någon av kurserna Svenska1/Svenska A/Svenska 1 som andra språk/Svenska A som andraspråk eller motsvarande kunskaper och Engelska 5/Engelska A eller motsvarande kunskaper.

När ni söker måste ni tänka på att bifoga alla handlingar som kan visa på att ni har förmåga att tillgodogöra er utbildningen. Det kommer att öka era chanser att både bedömas behöriga och att bli antagna.

Du kan även bedömas behörig om du har andra kunskaper och erfarenheter som motsvarar kunskaperna från dessa kurser.

Ansökan till behörighetsgivande förutbildning nu öppen

Nu kan du söka till vår förutbildning. Den är 5 veckor lång och startar den 23 augusti. Om du blir antagen och genomför förutbildningen med godkänt resultat så har du garanterad plats på ordinarie utbildning, som startar direkt efter avslutad kurs.

För behörighet till förutbildningen räcker det med grundläggande Yh-behörighet. Urvalet till förutbildningen baseras på sökandes gymnasiebetyg.

Urval

Om det är fler sökande än antalet studieplatser vi kan erbjuda så kommer vi att göra ett urval. I detta urval rangordnas de sökande enligt vissa kriterier. Vi kommer att bedöma:

  • Tidigare utbildning – betyg från kurser i gymnasiet kommer vara meriterande
  • Särskilt prov – vi kommer att be er att genomföra ett särskilt prov där vi bedömer er förmåga att tillgodogöra er utbildningen

Urvalspoängen kommer antingen ge er ett erbjudande om plats eller ett erbjudande om en plats på reservlistan.

Undantag från behörighetsregler

För den som inte uppfyller ett eller flera av behörighetskraven kan det finnas möjlighet att göra avsteg från dessa enligt den så kallade 20% regeln, paragraf 4§ i förordningen(2009:130) om yrkeshögskolan. Det vill säga högst 20% kan antas till en yrkeshögskoleutbildning trots att de inte uppfyller behörighetskraven. Möjligheten att bli antagen är då mindre än om en sökande uppfyller behörighetskraven. Ansöker du enligt 20% regeln är det viktigt att du informerar oss om det innan du ansöker så att vi kan handlägga din ansökan på ett korrekt vis.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen med titeln Kyl- och värmepumptekniker

Kostnader

Utbildningen är gratis att läsa för den som blir antagen. Viss kurslitteratur kommer vara nödvändig att köpa för att klara studierna.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kyl- och värmepumpstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Campus Telge
Kvarnbergagatan 12
151 89 Södertälje

Välkommen till Campus Telge! Vi erbjuder utbildningar som är relevanta och som arbetslivet efterfrågar. Vi bjuder in gästföreläsare från branschen, anordnar studiebesök och ser till att våra studerande under utbildningen har kontakter i branschen för att de ska hållas uppdaterade...

Läs mer om Campus Telge och visa alla utbildningar.

Highlights