Kommande starter
Om utbildningen
Att arbeta med äldre personer inom vård och omsorg innebär till stor del att hjälpa personen att uppnå bästa möjliga livskvalitet genom att lindra symtom, bibehålla funktioner och anpassa vården på ett personcentrerat sätt. Andra viktiga delar är teamarbetet och relationen till anhöriga/närstående och övriga vårdaktörer. Du kommer exempelvis fördjupa dig i gerontologi och geriatrik som handlar om åldrandet och dess sjukdomar, palliativ vård, vårdhygien, välfärdsteknik, dokumentation, reflektion, verksamhetsutveckling, rehabilitering och om äldres psykiatriska sjukdomar. Kunskapen kommer göra dig medveten om att du är en del av ett sammanhang, din yrkesroll blir tydligare och du får ett bredare perspektiv.
Efter utbildningen har du kompetenser för att ge kvalificerad vård tillsammans med teamet, planera för att ge personcentrerad omvårdnad vid demenssjukdom och kognitiv svikt, förebygga och identifiera samt handleda kollegor, tillämpa författningar arbeta för att främja den enskildes delaktighet och självständighet genom att inför digitala tjänster.
Handledning
Utbildningen pågår i 80 veckor och ger 200 YH-poäng. Man studerar på halvfart vilket ger dig möjlighet att delvis arbeta under studietiden. Utbildningen har ett distansupplägg med träffar 1-2 gånger i månanden via Zoom som är ett digitalt verktyg för att ses via datorn. Mellan träffarna arbetar du självständigt och i grupp via en lärplattform med tillgång till handledning. Dator med kamera, headset med mikrofon samt internetuppkoppling behövs för att kunna delta.
Utbildningen kräver interaktion med andra studiekamrater samt arbete på distans i basgrupp.
Kursen Lärande i arbete (LIA) förläggs till sista terminen och kan göras på hemorten.
Så ansöker du
För att vara behörig till utbildningen krävs grundläggande och särskild behörighet.
Du behöver också ha God datavana, dator, headset samt bra internetuppkoppling.
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som
- har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning eller praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ska ha de kunskaper i svenska som behövs.
Särskilda förkunskapskrav krävs
- godkända betyg i följande kurser från gymnasieutbildning eller kommunal vuxenutbildning eller motsvarande från äldre utbildning;anatomi och fysiologi 1 och 2,
funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 och 2,
gerontologi och geriatrik,
hälso- och sjukvård 1 och 2,
omvårdnad 1 och 2,
psykiatri 1 och 2,
psykologi 1,
samhällskunskap 1a1,
social omsorg 1och 2 ,
svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 samt
gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg om 100 gymnasiepoäng och
2. yrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska.
Examen & Intyg
Efter utbildningen får du en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Ingen kostnad förutom dator, kamera, headset och litteratur.
Intresseanmälan
Consensum - utbildningar som gör skillnad
Vill du utvecklas och söker nya utmaningar? Känner du ett behov av att höja din utbildningsnivå? Yrkeshögskoleutbildningarna är eftergymnasiala och till för dig som arbetat en tid inom vård och omsorg. Med fördjupad och breddad kunskap får du inte bara...