Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Linux DevOps Engineer

Edugrade
Sammanfattning
YH-utbildning
Hudiksvall, Kista
420 Yh-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Linux DevOps Engineer

Linux DevOps Engineer

Yh-utbildning - Linux DevOps Engineer

Utbildningen ger dig allt du behöver för att kunna jobba med utveckling och driftsättning av Linux-system. Linux DevOps Engineer är en unik Yh-utbildning som ger dig djup kunskap om, och en mycket eftertraktad erfarenhet av Linux-system. Du får dessutom lära dig det nya arbetssätt som rollen DevOps innebär, där du med agila metoder arbetar effektivt för att utveckla och driftsätta system.

Linux-system blir vanligare

Linux är ett växande alternativ som open source operativsystem och är starkt etablerad inom både server, IoT och mobila system. Linux är ett anpassningsbart operativsystem som kan skalas ner för att passa IoT/inbyggda-system med små systemresurser, men också skalas upp och användas för servermiljöer med hög prestanda ända upp till superdatorer. Ökning av XaaS som till exempel IaaS (Infrastructure as a Service) har också bidragit till större användning av Linux. Sammantaget resulterar denna utveckling i ett behov av Linux-kompetens inom områden som administration, drift och systemutveckling.

Om utbildningen

Den studerande får lära sig att installera, konfigurera och implementera på ett säkert sätt i Linuxmiljö. På det följer administration och förvaltning av komplexa systemmiljöer. Utbildningen innehåller också verktyg för hantering av servrar och tjänster i moln respektive egen serverdrift, samt virtualiseringstekniker för servrar och system. Skapande av scriptprogram och databaser ingår, samt interoperabilitet mellan olika systemplattformar.

För att vara anställningsbar när utbildningen är klar arbetar den studerande ibland praktiskt i realistiska case med att designa, installera och implementera Linuxsystem utifrån ett verksamhetsmässigt perspektiv.

Lärande i arbete 

Utbildning på plats hos företag ingår, så kallat Lärande i Arbete (LIA). Här får den studerande möjlighet att applicera sina förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser med målet att få en praktisk yrkeskompetens.

Språk

Svenska är normalt undervisningsspråk i utbildningen, det vill säga föreläsningar och handledning bedrivs tills största delen på svenska. Avsteg från det kan göras vid tillfällen då vi anlitar en engelskspråkig utbildare eller föredragshållare.

Vad kan jag jobba med?

Utbildningen ger dig kunskaper, färdigheter och kompetenser för att ta en yrkesroll som administratör, specialist eller DevOps inom Linux. I yrkesrollen ansvarar man för att utveckla, felsöka och dokumentera dator­program för operativsystemet Linux och relaterade program. En DevOps jobbar med både systemutveckling och driftsättning för kontinuerlig IT-leverans.

Läger på arbetsmarknaden?

Branschorganisationen IT&Telekomföretagen larmar om en enorm brist på personal inom IT- och telekom­branscherna med ett bedömt rekryteringsbehov på uppemot 70 000 personer år 2022. Företag i IT-bran­schen får ofta tacka nej till uppdrag vilket påverkar Sveriges tillväxt och möjligheter till välstånd. I en undersökning på europanivå uppger närmare 90 % av företagen att rekrytering av Linuxexperter står högst på prioriteringslistan och att merparten har svårt att rekrytera tekniker med nödvändig kompetens.

Vilka företag anställer Linux Devops Engineer?

Linuxkompetens efterfrågas i de yrkesområden där det ingår programmering, utveckling, IT-säkerhet och systemadministration. Det ger en arbetsmarknad hos företag med IT-drift, IT-konsultföretag, industrin samt många stora myndigheter.

För mer information om Linux DevOps Engineer, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Behörighet

Examen från gymnasiet, Komvux, eller motsvarande svensk eller utländsk utbildning. Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper motsvarande gymnasiets kurs Datorteknik 1a samt Matematik 2a eller Matematik 2c. Alternativt praktisk erfarenhet eller annat som ger förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Urval

Urvalet görs efter ett särskilt urvalsprov. Provet mäter kunskaper från bland annat gymnasiets kurs Datorteknik 1a. Kunskaperna kan ha förvärvats i arbetslivet, i annan utbildning eller via privat intresse. Provet arrangeras ca 2 veckor efter sista ansökningsdag.

Preparandutbildning

Vi erbjuder också en behörighetsgivande förutbildning för att du som behöver ska kunna komplettera din behörighet. När du genomgått förutbildningen med godkänt resultat kan du antas till den ordinarie Yh-utbildningen Linux DevOps Engineer. 

Kunskapsprov

Bli behörig genom ett test, läs mer på skolans webbsida.

Ansökan

Ansök på skolans webbsida.

Examen & Intyg

Utbildningen ger Yrkeshögskoleexamen inriktning Linux DevOps Engineer.

Kostnader

Studierna sker på heltid och är studiemedelsberättigade. 

Edugrade

Edugrade - En yrkeshögskola som ger arbete

Edugrade erbjuder utbildning och certifiering inom IT och bredbandsutbyggnad sedan 1997. De tillhör pionjärerna inom kompetensutveckling för fiberutbyggnad och har stor erfarenhet från både Sverige och internationellt. De förser idag även IT-branschen med kvalificerad arbetskraft inom bland annat cybersäkerhet, nätverksteknik...


Läs mer om Edugrade och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Linux DevOps Engineer

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Edugrade

Håstaholmen 4
824 42 Hudiksvall

Tel: 0650-553430
Mobil 0702149518
edugrade.com


Kursinnehåll

Kursplanen och innehållet i utbildningen är skapat i nära samverkan med företag och andra viktiga aktörer i branschen.

Kurser

 • Configuration management tools 20
 • Containerteknik 20
 • Databaser 20
 • Examensarbete 25
 • IT-Säkerhet 20
 • Kontinuerlig mjukvaruleverans 30
 • LIA (Lärande i arbete) 1 50
 • LIA (Lärande i arbete) 2 50
 • Linux 1 15
 • Linux 2 60
 • Nätverksteknik 25
 • Projektledning och agila metoder 15
 • Python, programmering 25
 • Virtualisering, virtuella system 25
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Linux DevOps Engineer från Edugrade, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.