YH-utbildning

Apotekstekniker

Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
januari 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 7 november 2023
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
januari 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 7 november 2023
Utbildningsform
Klassrum
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Apotekstekniker

Vill du jobba på apotek?

I dag är apoteket så mycket mer än endast receptbelagda mediciner. Som säljande apotekstekniker ger du även tips och råd om allt från tandvård och hygien till solskydd och egenvård av enklare åkommor.

Efter tre terminers heltidsstudier kan vi garantera att du har den kompetens som krävs för att möta apoteksteknikeryrkets föränderliga behov.

Goda framtidsutsikter

Apoteksmarknaden består idag av ett flertal aktörer som rekryterar tekniker till sina apotek. Samtidigt beräknas cirka 1 000 av landets apotekstekniker gå i pension under den närmaste 10-årsperioden. Det innebär att behovet av välutbildad personal kommer att vara stort, inte bara i storstäderna utan i hela landet. Utbildningen är väl ansedd i branschen och hittills har alla våra studenter fått jobb efter examen.

Allt du behöver

För att ge dig en så bred utbildning som möjligt innehåller kursutbudet allt från medicinsk grundkurs och egenvårdskunskap till kundkommunikation och företagsekonomi. Frans Schartaus Handelsinstitut, tillsammans med farmaciförbundet och samtliga aktörer, var med i arbetet med att ta fram en gemensam utbildningsplan för Apotekstekniker inom Yrkeshögskolan. Vi har ett nära samarbete med apoteksmarknadens aktörer. För att du ska få en djupare inblick i rollen som apotekstekniker och prova dina kunskaper i verkligheten, kommer du att genomföra 17 av utbildningens totalt 60 veckor på ett apotek. Du kommer också att få göra ett flertal intressanta studiebesök hos olika verksamheter med koppling till apotekets arbete.

För mer information om Apotekstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 startdatum

januari 2024

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Svenska
 • Sista ansökan: 7 november 2023

januari 2025

 • Klassrum
 • Stockholm
 • Svenska
 • Sista ansökan: November 2024

Varför välja Frans Schartaus Handelsinstitut?

Bra kontakter med näringsliv

CSN-berättigad

9 av 10 får

jobb efter examen

Så ansöker du

Förenar teori och praktik!

Utbildningen omfattar 300 Yh-poäng där 5 poäng motsvarar en vecka med heltidsstudier.

 • Introduktion 5 p
 • Egenvård 80 p
 • Medicinsk grundkurs för Apotekstekniker 25 p
 • Kundbemötande 15 p
 • Livsstilsfaktorers påverkan på hälsan 20 p
 • Logistik och Varuhantering 10 p
 • Recepthantering och Registrering 30 p
 • Butiksekonomi och Försäljning 20 p
 • Lärande I Arbete 1 (LIA) Varuhantering och logistik 25 p
 • Lärande I Arbete 2 (LIA) Egenvård 45 p
 • Lärande I Arbete 3 (LIA) Recepthantering 10 p
 • Examensarbete 15 p

Examen & Intyg

Möte med verkligheten!

För att du ska få en djupare inblick i rollen som apotekstekniker utgörs 17 av utbildningens totalt 60 veckor av Lärande I Arbete (LIA), på ett apotek. LIA är ett centralt inslag i din utbildning. Det är här du får den praktiska erfarenheten, det är här du har möjlighet att prova dina kunskaper i verkligheten och det är här du knyter viktiga kontakter inför din kommande karriär.

Vad innehåller LIA-perioden?
Inför LIA-perioden träffas du och en handledare från apoteket för att diskutera den kommande praktiken. Mötet kan liknas vid en anställningsintervju, där du och handledaren får tillfälle att träffas, ställa frågor och nå en överenskommelse om fortsatt samarbete.

Praktiken är fördelad på två perioder om fem respektive tolv veckor. Under den första perioden tränas du i det dagliga arbetet inom kassatjänst, varuhantering och logistik. Under den andra får du, med stöd av handledaren, ta hand om kunder och ge råd inom egenvården.

Under LIA-perioden har du en erfaren handledare som ansvarar för att du får systematisk och praktisk träning i de olika arbetsuppgifter som förekommer på ett apotek. Handledaren ser också till att du får ta allt större eget ansvar för att lösa arbetsuppgifterna.

Under din LIA-period kommer du också att få besök av en representant från skolan för en uppföljning av praktiken.

Kostnader

Samspelet mellan teori och praktik är centralt för alla våra utbildningar. Ledningsgruppen ansvarar för utformningen av din utbildning den består därför av representanter från både näringslivet och den akademiska världen. Självklart lyssnar vi även på våra studenter och varje utbildning har två studentrepresentanter i ledningsgruppen.

Ledningsgruppen följer, utvärderar och reviderar utbildningen kontinuerligt och består av representanter från bl. a, Apoteket Ab, Apotek Hjärtat, Kronan, Cura Apoteket, Frans Schartaus Handelsinstitut samt representanter för studenterna.
Vidare har vi även samarbete med andra aktörer som Lloyds Apotek, Cura Apoteket och även gästföreläsningar av Nordic Drugs, Nestlé Health Science och Idun.

Ledningsgruppen medverkar aktivt i utbildningen bland annat genom besök i kursgruppen, gästföreläsningar samt studiebesök.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Apotekstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Maria Iffat
27 aug 2015
När börjar nästa kusrs

Jag undrar att när börjar nästa apotekstekniker program. Måste man ha efarenhet inom försälning yrke?

Frans Schartaus Handelsinstitut
Blekingegatan 55
118 94 Stockholm

Din framtid börjar här!

Vårt erbjudande till dig är väldigt konkret. Hos oss erbjuds du en utbildning som är relevant och mitt i prick, just det som näringslivet efterfrågar. Efter examen har du rätt kompetenser, färdigheter och kunskaper för att kunna gå rakt ut i yrkeslivet....

Läs mer om Frans Schartaus Handelsinstitut och visa alla utbildningar.

Highlights