Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk

Hantverksakademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Stockholm
80 veckor
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: 26 augusti 2019 - Stockholm

Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk

Tre hantverksyrken

Hantverksakademins yrkeshögskola utbildar enligt modellen modern lärlingsutbildning. Utbildningen är utvecklad för att möta behovet av en tidsenlig arbetsplatsförlagd yrkesutbildning som gynnar både branscher och studenter.

Lärlingsutbildning

Hantverksakademins tvååriga yrkeshögskoleutbildning inom traditionellt hantverk (så kallade smala hantverksyrken) vänder sig till dig som redan kommit en bit på väg mot ditt yrke och kanske har planer på att starta egen verksamhet efter utbildningen.

Utbildningens upplägg 

Utbildningen ger en yrkeshögskoleexamen på 400 yrkeshögskolepoäng och är på heltid under 2 år. Fyra dagar i veckan tillbringas på lärlingsplatsen (LIA) och en dag i veckan är vikt för de skolförlagda kurserna.

LIA

LIA (Lärande i arbete) och är en viktig del av en yrkeshögskoleutbildning. LIA innebär att den delen av utbildningen är förlagd till en arbetsplats, lärlingsplats, där du får möjlighet att tillämpa och utveckla de praktiska och teoretiska kunskaperna i verkligheten. Lärandet på lärlingsplatsen innebär också att du får värdefulla kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter avslutade studier. På Hantverksakademin är studierna till 80 % arbetsplatsförlagda.

Teorikurser

20 % av utbildningen, en dag i veckan, är skolförlagd med teoretisk/praktisk undervisning. Dessa kurser har direkt koppling till hantverksyrken och är avsedda att förstärka yrkesrollen som hantverkare. Kurserna ger de studerande kunskaper, färdigheter och kompetenser för att starta och driva eget hantverksföretag. Sammantaget motsvarar innehållet de teoretiska kunskapskrav som ställs för ett mästarbrev i yrket.

Utbildningens innehåll

Översiktligt innehåller utbildningen:

  • Yrkeskurser på företag - LIA (80 % av utbildningstiden) 307 p
  • Företagande för hantverkare 25 p
  • Marknadsföring och kommunikation 8 p
  • Hantverkshistoria 10 p
  • Estetisk fördjupning 10 p
  • Juridik för hantverkare 10 p
  • Examensarbete 30 p

Vad får du?

Under utbildningstiden har du ett studerandemedlemskap i Stockholms Hantverksförening. Som studerande på Hantverksakademin har du en individuell studieplan för LIA-kurserna. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen. Utbildningens avslutande Examensarbete kan genomföras i form av Gesällprov, under förutsättning att branschens krav på erfarenhet inom den aktuella yrkesinriktningen är uppfyllt.

Skolan följer kontinuerligt upp din utveckling både i det teoretiska och det praktiska lärandet.

Efterfrågat av branschen

Såväl branscher som blivande yrkesutövare efterfrågar gedigna praktiska yrkeskunskaper i kombination med kunskaper om hur företag startas och drivs.

För mer information om Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Våra yrkesinriktningar

Som studerande på Hantverksakademin kan du utbilda dig inom mer än 70 traditionella hantverksyrken, så kallade smala yrken.

Följande hantverksyrken ingår för närvarande i vår yrkeslista:

Attributmakare 

Juvelfattare      

Sadelmakare                     

Bokbindare

Kakelugnsmakare

Segelmakare

Brodös

Kapellmakare 

Silversmed

Bryggare

Keramiker

Skeppstimmerman

Båtbyggare

Kopparslagare 

Skomakare

Bössmakare

Korgmakare

Skräddare

Båtbyggare

Kristallkronemakare 

Skyltmakare

Charkuterist

Körsnär 

Slipmästare

Ciselör

Maskmakare

Smed

Dekopör

Maskör

Spinnare

Dekorationsmålare      

Mattrestauratör                 

Stenhuggare

Dekormålare

Metallrestauratör

Stickare

Dockmakare

Metalltryckare

Stuckatör

Emaljerare

Modist

Styckare/Slaktare

Finsnickare 

Murare

Tapetmakare

Fönsterrenoverare       

Musikinstrumentmakare     

Tapetserare

Förgyllare

Målningsrestauratör

Timmerman

Gardinmakare

Möbelrenoverare

Träbildhuggare

Gjutare

Möbelrestaurerare 

Tunnbindare

Glasblåsare

Möbelsnickare

Tygtryckare

Glasrestauratör 

Paraplymakare

Typograf

Gravör

Patinör 

Urmakare

Guldsmed

Perukmakare

Verktygsmakare

Gördelmakare

Pralinör 

Väskmakare

Handskmakare

Rammakare

Vävare

Hattmakare

Repslagare 

Ystare

Riggare

Ädelstensslipare

Ansökan och behörighet

Behörig är du som har slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande och viss erfarenhet i yrket. Du skall ha ett väl grundat intresse i det valda yrket och du måste vara förberedd på att lärlingsutbildningens upplägg kräver stort ansvarstagande i utbildningssituationen. För att kunna bli antagen ska även en lärlingsplats vara säkrad.

Ansökan 

Du ansöker genom att följa en länk från utbildningens hemsida. 

Examen, diplom m.m.

  • Examen - yrkeshögskoleutbildningen omfattar två års studier motsvarande 400 yrkeshögskolepoäng och avslutas med en yrkeshögskoleexamen. Det är en nationellt godkänd och kvalitetssäkrad examen som är välkänd på de flesta företag.

  • Gesällbrev - inom ramen för utbildningen finns det möjlighet att avlägga gesällprov under förutsättning att den studerande uppfyller den aktuella branschens krav på erfarenhet inom yrkesinriktningen.

  • Europass - ett led i EUs arbete för att öka rörligheten för europeisk arbetskraft är Europass, en kompetensportfölj som översätter meriter och kvalifikationer mellan olika EU-länder. Europasset hjälper arbetsgivare att förstå betyg från andra EU-länder vilket gör det lättare att söka jobb i Europa. Alla som tar examen från en yrkeshögskoleutbildning har rätt att få ett Europass-tillägg till sitt examensbevis.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. 

Kurslitteraturen är huvudsakligen egenproducerad och kostnadsfri. Undantaget är litteratur för kursen Juridik för hantverkare.

Övrigt

Egen bärbar dator, alternativt läsplatta, behövs för att genomföra de teoretiska kurserna.

Hantverksakademin

Hantverksakademin

Lärlingsutbildning med YH-examen

Hantverksakademin är en yrkeshögskola i Stockholm: Yrkesutbildning i form av lärlingsutbildning med yrkeshögskoleexamen.  Hantverksakademins Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk leder till yrkeshögskoleexamen efter avslutade studier. Dessutom kan utbildningens avslutande examensarbete genomföras i form av gesällprov, under förutsättning att branschens krav på...


Läs mer om Hantverksakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Hantverksakademin

Hantverksakademin

Vasagatan 46
111 20 Stockholm

Tel: 08-505 898 00
www.hantverksakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 6 recensioner.

Roar Sörli
(5)
Jag är precis klar som väskmakarlärling på Hantverksakademin, och jag är mycket nöjd med min upplevelse av skolan. De har haft ett enormt gott stöd under hela utbildningen, och hjälpt mig med de problem som dykt upp. Jag upplever att utbildningens innehåll har varit relevant för den yrkesvardag jag har framför mig, och jag känner mig peppat att ...
Visa mer
Louise Brodén
(4)
För sex år sedan började jag en utbildning i smyckedesign i Milano med inställningen att äntligen ta chansen att ägna mig åt min passion. Många av kurserna var lärorika på olika sätt men, vad jag insåg relativt snabbt var att utbildningen inte gav mig en djupare förståelse av själva hantverket. Efter mycket överläggande valde jag tillslut att ho...
Visa mer
Urban Viking
(5)
Som tidigare student på, Hantverksakademin i Sverige AB, (HT2016-VT2018) vill jag berätta att tiden på skolan var mycket givande med mycket professionalitet samt mycket genuin och traditionell hantverksvurm. Intresserade och kvalificerade personer som brinner för hantverk i skrivande stund gör bäst i att nu (VT2019) att hålla god koll på Hantve...
Visa mer
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk från Hantverksakademin, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(4,8)
Baseras på 6 recensioner.