Trädgårdsmästare

Hvilan Utbildning
Sammanfattning
YH-utbildning
Kabbarp
Klassrum
390 YH poäng
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: januari 2024 - Kabbarp

Om utbildningen

TRÄDGÅRDSMÄSTARE - ODLING, FÖRÄDLING OCH ENTREPRENÖRSKAP

Det finns under många år framöver ett ökat behov av att säkra en nationell livsmedelsproduktion där kompetenta, kunniga och drivna krafter har möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden. 

Som trädgårdsmästare med inriktning odling, förädling och företagande arbetar du med att planera, organisera och sköta odlingar av trädgårdsgrödor så som grönsaker, frukt, bär och kryddor utifrån växtplatsens förutsättningar på friland eller i växthus. Du arbetar även med att ta fram produkter, förädla dessa för att sedan sälja till andra företag inom produktionskedjan eller direkt till konsument. Utbildningen lägger stor vikt vid att driva ett eget mindre företag och ger dig insyn i aktuell lagstiftning som rör det enskilda företaget. Yrkesrollen kan tillämpas som egen företagare och/eller som anställd. 

ARBETSMARKNADENS BEHOV

I rapporten "Morgondagens kompetenser i livsmedelsproduktionen" från 2019 som Region Skåne publicerat, finns en kartlagd brist i yrken som odlare av jordbruksväxter, odlare av frukt och bär samt växtodlare över lag. Det behövs fler småskaliga livsmedelsproducenter inom trädgårdsproduktion i Skåne samt företagare som dels har den faktiska kunskapen inom odling, dels stöttning på vägen mot att försörja sig genom livsmedelsproduktion, som egen företagare eller som attraktiv samarbetspartner. 

Utbildningen Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap är framtagen med hjälp av aktörer såsom exempelvis City Gross, Mylla, Kristianstad kommun och Bondens skafferi. 

Arbetslivets mål är att studerande, med dessa förutsättningar, efter examen ska återfinnas som drivna kollegor i branschen och vara en del i arbetet att försörja Sverige med kvalitativa hållbara grönsaker.

SKOLAN 

Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 55 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare. 

UNIK MÖJLIGHET

Programmet Trädgårdsmästare – odling, förädling och entreprenörskap är uppbyggt kring ett lärande från sådd till försäljning av råvara. Genom Hvilans tillgång på egen mark, produktionsväxthus samt utbildningskök kommer du få en unik möjlighet att med stöd från lärare starta upp ett företag, odla grönsaker, frukt, bär, kryddor och blommor, lagra och förädla odlade råvaror för att senare sälja inom ditt företag. Målet är att du genom att praktiska tillämpa samtliga moment vid uppstarten av ett odlingsföretag, under den tvååriga utbildningstiden, faktiskt kommer vara rustad för en fortsatt framtid som driven entreprenör inom småskaliga odling och förädling av trädgårdsgrödor. 

Skolan har speciallokaler och resurser som är anpassade efter undervisningen: övningssalar, markbyggnadshall, 55 ha odlingsmark, parkområden, växthus samt maskinhall med tillhörande utrustning och maskiner. Lärarna och yrkesinstruktörerna har en hög ämneskompetens, god branschkännedom och är erfarna utbildare. 

För mer information om Trädgårdsmästare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Förkunskaper

För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt lägst betyget E/3/G i kurserna nedan:

  • Fordon och redskap,  100p
  • Marken och växternas biologi, 100p
  • Växtkunskap 1, 100p

Eller motsvarande innebär en lämplig kunskapsnivå att bygga vidare på i yrkeshögskoleutbildningen. Saknar du någon av kurserna ovan, och saknar motsvarande kunskaper förvärvade genom exempelvis yrkeserfarenhet, kan du läsa en preparandkurs via Hvilan Utbildning. Denna läses på distans i din egen takt.

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen inom Trädgårdsmästare - odling, förädling och entreprenörskap.

Hvilan Utbildning

Hvilan Utbildning är en anrik skola som utbildat i skånska Kabbarp sedan 1868, men bedriver idag vuxenutbildningar i Skåne, Stockholm och Örebro. Skolan har en lång tradition av gröna utbildningar och genom vår nästan 150-åriga historia har vi alltid utbildat...


Läs mer om Hvilan Utbildning och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Trädgårdsmästare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Hvilan Utbildning


Tel: 040-46 37 00
Fax 040-46 37 50
www.hvilanutbildning.se

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Trädgårdsmästare från Hvilan Utbildning, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.