Automationsingenjör - robot

Jönköping University
Sammanfattning
YH-utbildning
Jönköping
2 år
Heltid
Startdatum: Höst 2023 - Jönköping
Sista ansökan: 2023-04-17

Om utbildningen

Bli automationsingenjör inom robotik

Du kommer under utbildningen att få kunskaper om elkonstruktion inom automations-, och robotikområdet och en förståelse för samspelet mellan maskin, elektronik och datorer. Utbildningen omfattar PLC, HMI- och robotprogrammering och du får kunskap om automatiserade processer samt grundläggande produktkännedom. Du får också kunskap om programmering, driftsäkring och analys av robotceller. Dessutom får du kunskap om servosystemet, optisk vision- och sensorteknik, maskinsäkerhet samt fjärrstyrning och övervakning av anläggningar.

Utbildningen motsvaar 400 YHP.

Vad du kommer lära dig

Under utbildningen kommer du att få öva på att programmera industrirobotar och att rita el-scheman för el- och automationsanläggningar. Du får träna på att driftsätta automatiserade el-/automations-anläggningar och att planera och utföra provning och testning av anläggningarna. Du lär dig att genomföra felsökning och att utföra service och underhåll.

Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och våra lärare har lång erfarenhet från branschen. Under utbildningen lär dig att använda metoder som utvecklar din förmåga att planera, genomföra och utvärdera projekt. Du får också öva på att använda engelska som arbetsspråk.

Praktik

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och målet är att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför består 25 procent av utbildningen av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen.

Framtida jobb

Automations­ingenjör – robot är ett framtidsyrke och medarbetare med kunskaper inom industriell automation, mekatronik, visionsteknik och robotprogrammering blir allt mer eftertraktade.

Efter avslutad utbildning har du kompetensen att jobba med en rad olika yrken med koppling till automation – till exempel som automationsingenjör, eltekniker inom styr och regler och instrumentteknik, PLC-, SCADA- samt HMI-programmerare. Du kan även få jobb som robotingenjör, service- och drifttekniker eller vision-tekniker. Kompetens som Automationsingenjör – robot är eftertraktad och ger stora möjligheter till arbete i Sverige och internationellt. 

För mer information om Automationsingenjör - robot, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Elektromekanik 100p , Mekatronik 1 100 p eller Fysik 1 Matematik 2 med lägsta betyget E eller motsvarade.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen inriktning Automationsingenjör - robot

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Kursinnehåll

Kurser

År 1

 • Yrkesrollen och projektledning
 • Elkonstruktion
 • Mekatronik
 • Styrsystem
 • Reglerteknik
 • LIA 1  
 • Industriell IT
 • Maskinsäkerhet

År 2

 • Industriell Automation
 • Robotteknik 1
 • LIA 2
 • Robotteknik 2
 • Robotteknik 3
 • LIA 3
 • Examensarbete

Jönköping University

Jönköping University

Funderar du över framtiden? Vill du vara attraktiv på arbetsmarknaden – både nationellt och internationellt? Jönköping University har en tydlig internationell profil och tillhör landets främsta när det gäller internationellt studentutbyte. Hos oss får du möjlighet att förlägga delar av...


Läs mer om Jönköping University och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Automationsingenjör - robot

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Jönköping University

Gjuterigatan 5
553 18 Jönköping

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Automationsingenjör - robot från Jönköping University, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.