Markmodellering och kartering med drönare

KartoTek
Sammanfattning
Korta YH-utbildningar
Distans, Kista
3 månader
Deltid
CSN-berättigad
 Markmodellering och kartering med drönare

Om utbildningen

Markmodellering och kartering med drönare

Ansökan är öppen, lämna en intresseanmälan för mer information! 

Drönare har blivit ett allt vanligare verktyg inom samhällsbyggnadsbranschen och används för att framställa olika typer av markmodeller (t.ex. vid volymbestämningar) samt vid kartering. Den tekniska utvecklingen har gjort drönare allt mer noggranna och effektiva vilket gör att de kan användas vid framställande av projekteringsunderlag inom exempelvis anläggningsprojekt.


Drönare har därför blivit mycket eftertraktade och konkurrerar i många fall ut gamla konventionella mätningsmetoder. Det som gör just denna utbildning intressant är att den kombinerar kunskaper om drönarflygning och regelverk med mätningstekniska kunskaper om hur man uppnår en tillräcklig noggrannhet för sitt projekt genom att planera bl.a. flygstråk, flyghöjd och stödpunkter på ett optimalt sätt. Denna kombinerade kunskap är det mycket ovanligt att andra kurser erbjuder, vilket gör denna utbildning unik.


Utbildningen sker på distans vilket gör det möjligt för dig att arbeta och studera samtidigt var du än bor eller befinner dig!

30 YH poäng

För mer information om Markmodellering och kartering med drönare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker via Yh-antagning. Glöm inte att bifoga alla de underlag som behövs.

Särskilda förkunskaper

Minst 6 månaders yrkeserfarenhet på heltid.

Målgrupp

Utbildningen är inriktad mot olika yrkesgrupper som arbetar inom samhällsbyggnadsbranschen (speciellt mätningsingenjörer) och är intresserade av att vidareutbilda sig.

Kursinnehåll

- Fotogrammetri, grundkurs (5p).
Flygbildens och stereomodellens geometriska egenskaper, kameraegenskaper, blocktriangulering, flygburen laserskanning, grundläggande fotogrammetriska beräkningar och bildbaserad kartframställning i modern programvara.
-Markmodellering (7p)
Beräkningar och framtagande av produkter som används vid markmodellering, exempelvis terrängmodeller, slänter, volymer, nivåer, profiler och skärningar samt översvämningsberäkningar och skapande av solida ytor.
-Matematik (3p)
Generell algebra, ekvationer och ekvationssystem. Koordinatsystem, geometri och grundläggande statistik.

-Planering och genomförande av drönarflygning samt framställning och analys av bildrelaterade markdata (15p)
Flygstråksplanering inklusive skapande av stödpunkter. Praktiskt genomförande av ett drönarbaserat flygbildsprojekt. Behandling av bilddata samt framställning av ortofoton och 3D-modeller med noggrannhetsanalys. Regler och förordningar för drönarflygning

motsvarande transportstyrelsens drönarcertifikat.


Upplägg

Undervisning kommer att bedrivas samtidigt både på distans och på plats i utbildningens lokaler i Kista. Föreläsningar spelas in och läggs upp på Internet så att man kan se dem när det passar. Teori och praktik varvas och det kommer att erbjudas gruppdiskussioner och instuderingsfrågor.

Endast några få tillfällen kommer att kräva obligatorisk fysisk närvaro, som t.ex. vid examinationer och vid vissa praktiska undervisningsmoment.

KartoTek

Kartotek - Att lära genom att göra

Kartotek är företaget som brinner för utbildning och ser som sin viktigaste uppgift att säkerställa att kvalificerad personal finns på de företag som arbetar inom samhällsbyggnadssektorn. Vår huvudsakliga utbildning är en 2-åriga Yrkeshögskoleutbildning, YH, i Mätnings- och kartteknik. Den första...


Läs mer om KartoTek och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Markmodellering och kartering med drönare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KartoTek

Isafjordsgatan 28A
164 40 Stockholm

Tel: 08-745 02 10
Mobil 0720-80 10 06
www.kartotek.se

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Markmodellering och kartering med drönare från KartoTek, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.