Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Mätningsingenjör - bygg och anläggning

KYH Stockholm
Sammanfattning
YH-utbildning
Stockholm
Klassrum
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska
Startdatum: Höst 2022 - Stockholm

Beskrivning

Vad gör en mätningsingenjör?

En mätningsingenjör utför mätningar på alla typer av byggen inom väg, järnväg, markanläggningar, bostäder, tunnlar och broar. Som mätningsingenjör har du en viktig roll i byggprocessen och är delaktig hela vägen, från projektering till slutbesiktning. Du använder avancerade digitala instrument som totalstation och GPS där du mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Arbetsuppgifterna är varierande och du kommer att arbeta ute på byggarbetsplatser med mätningar och problemlösning, men också på kontor med bygghandlingar och bearbetning av mätdata. Generellt är du en fjärdedel på kontor och resten ute i fält.

Under utbildningen rustas du med gedigna kunskaper om byggproduktionsmätningar, 3D-scanning, geodata, maskinstyrning och vägkonstruktion, och förbereds för ett utvecklande och hållbart arbetsliv. Utbildningen och yrket passar dig som är noggrann, matematiskt lagd och som tycker om att ha stort ansvar.

Hur ser framtiden ut för en mätningsingenjör?

Bygg- och anläggningsbranschen har stor efterfrågan på specialistutbildade mätningstekniker på hus- och infrastruktursidan och denna utbildning är specifikt framtagen efter byggsektorns krav. Mätningsingenjör är en central kompetens för alla bygg- och infrastrukturprojekt, eftersom det är de som mäter ut var på marken huskroppen eller vägen ska placeras. Om du väljer att arbete på ett byggprojekt arbetar du med inmätning, utsättning och kontroll. Vill du arbeta mer på kontor kan du välja att arbeta med mängdreglering där du exempelvis bygger modeller. Våra alumner arbetar bland annat på större bolag, kommuner, trafikverket eller mindre mätningsföretag.

Exempel på yrkestitlar förutom mätningsingenjör:

 • Mätningstekniker
 • Mätningskonsult

En arbetsdag som mätningsingenjör

Som mätningsingenjör kan du ena dagen arbeta på ett stort bostadsbyggprojekt eller i ett kommunalt infrastrukturprojekt, medan nästa dag kan innebära uppdrag hos en privatperson. En typisk arbetsdag inleds med ett morgonmöte där hela arbetsgruppen går igenom dagens projekt och jobb. Efter mötet packar alla sina bilar och beger sig ut till respektive uppdrag för att på eftermiddagen återvända till kontoret, lämna in utrustning och redovisa resultatet för uppdragsgivaren.

Mätningsingenjören behöver vara noggrann, men en ännu viktigare egenskap att ha är flexibilitet inför arbetet då förutsättningarna snabbt kan förändras. Väl ute på plats behöver du snabbt kunna lägga om arbetet för att anpassa efter hur naturen eller produktionen ser ut. Man kommer långt i yrket genom att vara kommunikativ och prata med alla på plats för att på så sätt kunna förstå hela byggprocessen.

En stor fördel med att yrket är att man får vara med genom hela byggprocessen, från projekteringsdelen där man mäter en yta där bostäder ska byggas om fem år, till att få se slutskedet när bygget är helt klart. Som mätningsingenjör behövs man alltid och genom alla faser.

Varför välja KYH?

Praktik/LIA

Samarbete med branscher

CSN-berättigad

Ansökan och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du ha gymnasieexamen från Sverige eller annat land. Du behöver även ha minst godkänt betyg i något av de olika särskilda behörighetskurserna nedan:

 • Matematik B / Matematik 2
  och
 • Svenska B / Svenska 2 / Svenska som andraspråk 2
  ELLER
 • Bygg och anläggning 2
  och
 • Bygg och anläggning 1
  ELLER
 • Praktisk ellära
  ELLER
 • Energiteknik 1

KYH Stockholm

Det här är KYH Vår vision

KYH tillhör topp 10 största yrkesskolor i Sverige. Vi erbjuder utbildningar inom samhällsbyggnad, ekonomi och IT. Just nu är vi 1400 studerande i nästan 60 olika klasser. Vi vill skapa en studentupplevelse för livet, som du känner starkt för under...


Läs mer om KYH Stockholm och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

KYH Stockholm

Årstaängsvägen 33
117 43 Stockholm

Tel: 019-100 080
Mobil 019-100 080
www.kyh.se

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.