Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Digital Content Designer

Medieinstitutet
Sammanfattning
Yh-utbildning
Göteborg, Malmö, Stockholm
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Kommande starter
Göteborg
2020-08-30 
Malmö
2020-08-30 
Stockholm
2020-08-30 
marker Öppen för sen anmälan / har restplatser
Digital Content Designer

Digital Content Designer

Läs utbildningen Digital Content Designer

Du lär dig grafisk produktion och design för innehåll i digitala plattformar och kanaler, design och layout av innehåll för cross-digital-plattformar.

Idag ökar snabbt behovet av relevant och kvalitativt innehåll (content) för digitala plattformar och kanaler. Bild, färg, form, text, ljud, video, design, layout, med mera måste skapas, utvecklas och anpassas för olika digitala plattformar. 

◊ Distanssäkrad utbildning

Om behov uppstår kan vi erbjuda alla våra teoretiska utbildningar på distans i höst. Du kommer då följa undervisningen online och behöver inte befinna dig i ett klassrum. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Digital Content Designer är utbildningen som utbildar morgondagens designers. Efterfrågan är idag mycket stor på att kunna designa och formge med det digitala som huvudplattform då detta oftast är företagens huvudkanal för kommunikation idag.

Vad lär man sig?

Utbildning syftar först och främst till att tränas i den visuella kommunikationen och formgivningen med utgångspunkt från de möjligheter, krav och tillgänglighet som det digitala innehållet har. Teori varvas med mycket praktiskt lärande både i grupp och individuellt. Fokus ligger på att kunna formge, producera och kommunicera innehåll och budskap genom design i dagens och morgondagens digitala mediemix.

Exempel på innehåll i utbildningen:

 • Responsiv design/mobil design– webbdesign med krav på mobil anpassning och responsivitet för olika enheter, skärmar, krav och möjligheter.
 • Motion design – produktion och formgivning av rörlig bild i alla dess former – animation, video, text, bild, ljud, med mera för olika plattformar med krav på interaktivitet.
 • App-design – utforma och design appar för Google och Apples plattformar. Google Material Design och iOS Human Interface Guidelines.
 • Grafisk design och produktion– layout, typografi, bildspråk, färglära, skissteknik, kreativ skapande, produktionsprocess, från brief till presentation etc.
 • Data-driven design och användarvänlighet/UX – anpassa design och form efter målgrupp och kanal med fokus på användaren och beteendet
 • Designa content– förstå, skapa, styra och utveckla grafiskt innehåll i digitala kanaler.
 • Grafiska verktyg– Adobe Creative Cloud; Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, Premier Pro, Animate, etc. Balsamiq, Adobe XD, med mera.

En bransch i tillväxt

Idag använder en majoritet av svenska folket internet dagligen. Smartphones innehas av över hälften av den svenska befolkningen och spridningen av surfplattor sker mycket snabbt. Kommunikation och affärsaktiviteter flyttas i rasande fart över till den digitala världen; reklam, artiklar, nyheter, nätverkande, samhällsupplysning, kundvård, e-handel, digitala marknadsplatser, produktutveckling, kompetensutveckling, krishantering och möten sker i allt högre grad online.

Det här ställer krav på allt från kommunikatörer till marknadsförare till designers att kunna kommunicera, leverera och formge efter de nya kraven och här finns ett stor glapp mellan dagens yrkeskompetens och morgondagens krav på yrkesrollen. Här fyller Digital Content Designer en viktigt roll i framtidens designers och de krav som kommer att ställas på dem.

För mer information om Digital Content Designer, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

För att du ska vara behörig till denna utbildning krävs att du har:

1. Grundläggande behörighet: 

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom
  kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

2. Särskild behörighet

 • Engelska 6, eller motsvarande kunskaper
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, eller motsvarande kunskaper
 • *Digitalt skapande 1, eller motsvarande kunskaper

* Gällande kursen Digital skapande 1
Eftersom detta är en relativt ny kurs i gymnasieskolan så har du kanske inte ha läst denna kurs. Behörigheten gäller främst kunskaper i Adobe Photoshop, Adobe Illustrator och Adobe InDesign samt grafisk design.
De arbetsprov som skickas med ansökan tillsammans med ett så kallat särskilt prov på plats på Medieinstitutet validerar att du har kunskaper motsvarande Digitalt skapande 1.

3. Vi kräver även ett arbetsprov:

Del 1. Typsnitt
Välj ut det typsnitt som du tycker bäst om. Skriv en kort beskrivning av typsnittet och varför du valde just det. Lämna även in en bild på ditt valda typsnitt

Del 2. Digital affisch
Skapa en digital affisch till någon av följande festivaler: Peace and Love Popaganda Sweden Rock. Du får gärna använda rörligt i din affisch. Motivera din design.

Del 3. Kreativt självporträtt
Gör ett digitalt självporträtt i valfri teknik utan att använda foto. Här kan du ta ut svängarna rejält. Självporträttet kan lika gärna beskriva dig som person som att föreställa dig. Använd inte ord.

Reell kompetens och fri kvot

- Om du saknar en viss del av behörigheten men anser att du har motsvarande kunskap genom t ex arbetslivserfarenhet eller utlandsvistelse, kan vi granska din reella kompetens för att se om vi kan validera dina kunskaper mot behörighetskraven.

- Om du saknar viss del av behörigheten, men det ändå finns omständigheter som gör att vi anser att du har goda förutsättningar att klara utbildningen och senare kunna verka inom yrkesområdet, kan du antas via fri kvot. Det finns ett begränsat antal platser som kan vikas åt fri kvot-ansökningar.

Examen, diplom m.m.

Efter samtliga moment i utbildningen är avklarade får man:

- Yrkeshögskoleexamen i Digital Content Designer

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad.

Kostnader för kurslitteratur och material som t ex kopiering, utskrifter,  etc tillkommer.

Vi tillhandahåller teknik, men rekommenderar antagna att köpa en egen dator för att kunna arbeta flexibelt och hemma och med egna projekt. Materialspecifikation skickas ut i samband med antagning.

Yrkesroller

Vad blir man?

Efter utbildningen kommer du som designer självständigt kunna formge och ansvara för grafisk produktion för såväl webb, som läsplattor/tablets, datorer, digitala tidningar, presentationer, stortavlor, med mera. Exempel på yrkesroll är:

 • Digital Content Designer
 • Webbdesigner
 • Digital Designer
 • Interaktiv Designer
 • Grafisk Designer mobila plattformar

LIA/Praktik

Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik. Det innebär att en del av utbildningen sker ute på en arbetsplats. Lärande i arbete (LIA) heter den delen och innebär helt enkelt att kursen sker på en arbetsplats med en handledare från arbetslivet. 

Utbildningen Digital Content Designer innehåller två LIA-perioder på 10 respektive 16 veckor.

Medieinstitutet

Medieinstitutet

Kvalitetsutbildningar inom digital kommunikation

Medieinstitutet är det självklara valet för dig som är intresserad av digital strategi, webb, IT, kommunikation och marknadsföring. I över fjorton år har tusentals studenter tagit examen hos oss och påbörjat en kometkarriär inom sitt intresseområde. Med anledning av coronaviruset...


Läs mer om Medieinstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Digital Content Designer

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Medieinstitutet

Medieinstitutet

Gustavslundsvägen 151 D
167 51 Bromma


Beställ information

För att få mer information om utbildningen Digital Content Designer från Medieinstitutet, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: