Om utbildningen
Är du undersköterska och vill specialisera dig inom Onkologi? Vill du vara med och påverka morgondagens Cancervård?
Vidareutbilda dig till specialistundersköterska på Medlearn samtidigt som du arbetar.
Yrkeshögskoleprogrammet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Distans är en utbildning på 225 poäng som förbereder dig för att arbeta inom cancervård på specialistnivå.
Programmet är noggrant utformat för att ge dig både teoretisk kunskap och praktiska färdigheter, som direkt kan tillämpas i arbetslivet. Genom nära samarbete med arbetslivet inom onkologi och cancervård säkerställs att utbildningen alltid är aktuell och speglar de senaste behoven inom fältet. Detta gör att du utvecklar specialiserade kunskaper som är efterfrågade på arbetsmarknaden och stärker din kompetens inom avancerad omvårdnad.
Specialistundersköterska med spetskompetens inom Onkologi / Cancervård
Under utbildningen kommer du att få en djup förståelse för cancervård, från grundläggande kunskap om cancer på cellnivå till en helhetssyn på patientens vård. Du kommer att lära dig om palliativ vård, hematologi, cancerbiologi, psykosocial omvårdnad, samt behandlingsmetoder och omvårdnad vid cancersjukdom. Du får även kunskap om hur du ger personcentrerad vård som respekterar patientens individuella och kulturella behov och utvecklar kompetens i att hantera både fysiska och psykosociala utmaningar som cancerpatienter möter. Dessutom får du insikt i vikten av tvärprofessionellt samarbete och kommunikation i vården.
Specialistundersköterska med en viktig roll kring Onkologi / Cancervård
Efter avslutad utbildning kommer du att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta självständigt inom cancervård. Du kommer att kunna fatta välgrundade beslut och tillämpa din kunskap i praktiken. Du lär dig att ge stöd till patienter och anhöriga samt ge vård till barn med cancer. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du får möjlighet att bidra till utvecklingen inom onkologisk omvårdnad.
Studera till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Distans samtidigt som du jobbar som undersköterska
När du är klar med utbildningen kommer du att vara väl förberedd för att arbeta med den moderna cancervården i Sverige och aktivt bidra till att möta det ökande nationella behovet av specialister inom området.
Kommande kursstarter
Varför välja Medlearn?
CSN-berättigad
Praktik/LIA
Eftertraktad utbildning
Så ansöker du
Ansök till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Medlearn YH
Att arbeta som specialistundersköterska inom onkologi och cancervård handlar om mer än medicinska kunskaper – det handlar om att göra skillnad i människors liv när de som mest behöver det. Du får en fördjupad förståelse för cancer, dess behandlingar och hur du på bästa sätt stöttar patienter och deras närstående genom hela vårdresan.
Genom utbildningen utvecklar du din förmåga att lindra symtom, ge trygghet och skapa meningsfulla möten i svåra stunder. Du lär dig hur cancern påverkar kroppen, hur olika behandlingar fungerar och hur du kan anpassa vården efter varje individ. Med kunskap om palliativ vård och rehabilitering blir du en nyckelperson i att hjälpa patienter att leva så bra som möjligt, oavsett var i sjukdomsförloppet de befinner sig.
Att vidareutbilda sig inom onkologi är en investering i både din egen utveckling och i vården av dem som behöver dig som mest. Genom teori och praktik får du verktygen att möta patienter med professionalism och omtanke samt vara en del av en vård som verkligen gör skillnad.
Ansökan och behörighet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård
För att kunna bygga vidare på en undersköterskeutbildning, krävs praktiska förkunskaper inom omvårdnad. Arbetslivserfarenhet, varigenom undersköterskan har mött människor med olika vårdbehov, är en förutsättning för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig programmet till Specialistundersköterska. Här kan du läsa mer om hur ansökan och urval går till, vad som krävs av dig i form av behörighet och hur du kan komma in även om du inte är formellt behörig.
Det här krävs för att kunna gå YH-programmet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård
Programmet till Specialistundersköterska är en vidareutbildning för dig som har studerat Vård- och omsorgsutbildningen tidigare samt arbetat som undersköterska på heltid i minst 12 månader.
Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.
Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Lägsta betyget E / 3 / G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
- Anatomi och fysiologi 1.
- Anatomi och fysiologi 2.
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1.
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2.
- Gerontologi och geriatrik.
- Gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg.
- Hälso- och sjukvård 1.
- Hälso- och sjukvård 2.
- Omvårdnad 1.
- Omvårdnad 2.
- Psykiatri 1.
- Psykiatri 2.
- Psykologi 1.
- Samhällskunskap 1a1.
- Social omsorg 1.
- Social omsorg 2.
- Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
- Ladda gärna upp bevis från Socialstyrelsen att du beviljats titeln undersköterska inom vård och omsorg.
Observera! För att få gå ut på LIA kan Lia-platsen kräva att du har intyg/bevis från Socialstyrelsen om att få använda den skyddade yrkestiteln undersköterska.
Ett arbetsgivarintyg styrker din arbetslivserfarenhet och ska innehålla arbetad tid i procent, arbetets art samt under vilken tidsperiod anställningen omfattar. Anställningsintyg eller tidsrapportering är inte giltiga som intyg.
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla behörighet genom reell kompetens, se övriga punkter.
Behörighet till yrkeshögskolan via reell kompetens
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan (enligt 3 kap.1§ punkt 4) genom reell kompetens. Reell kompetens menas att dina tidigare sysselsättningar, oavsett om det är från t.ex. arbete, studier eller utlandsvistelser, räknas samman i din ansökan om bedömning av reell kompetens. Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens för både grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet via reell kompetens
Om du saknar en gymnasieexamen eller motsvarande kan du i stället bli behörig genom så kallad Reell kompetens. För denna utbildning innebär det att du kan uppnå grundläggande behörighet genom till exempel en fullständig vård- och omsorgsutbildning. Det viktigaste för oss är att du uppfyller den särskilda behörigheten, eftersom dessa krav är utformade för att säkerställa att du har de förkunskaper som behövs för att tillgodogöra dig utbildningen och det yrke den leder till.
Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för grundläggande behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.
Behörighet i övrigt (särskild behörighet) via reell kompetens
Varje utbildning har en behörighet i övrigt som krävs för att bli antagen till utbildningen. Du kan läsa på respektive utbildning här på vår hemsida vilka förkunskapskrav som ställs.
Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för övrig behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.
Behörighet till yrkeshögskolan via 20% regeln
Att ansöka om Behörighet 3 kap. 4§ s.k. 20% regeln är tyvärr inte möjlig inom detta program. Vi godtar endast befattning undersköterska, inga andra befattningar är giltiga för behörighet.
Urval om för många ansöker
Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. Då gör vi ett urval genom att samtliga behöriga kallas till skriftligt digitalt urvalstest i svenska och allmänbildning (inom branschrelaterade frågor och problemlösning) som sker på distans. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen. Testerna går inte att träna på i förväg.
Vi räknar medelvärdet på ditt betyg i kursen
- Svenska 1/svenska som andra språk 1 (eller svenska 2 om betyg i svenska 1 saknas)
Det går att göra omprövning på denna kurs om du behöver höja ditt betyg. Ta kontakt med Komvux i din hemkommun för prövning.
Ledningsgruppen fattar det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.
Uppehållstillstånd
Du kan endast bli antagen och påbörja studier i ett program eller en enstaka kurs inom yrkeshögskolan om du har ett svenskt eller nordiskt medborgarskap, alternativt ett permanent uppehållstillstånd eller ett uppehållstillstånd för studier för utbildningstiden i Sverige. Om du inte är svensk eller nordisk medborgare bifogar du beslut på uppehållstillstånd för utbildningstiden när du skickar in din ansökan på yh-antagnings hemsida. Observera att all undervisning sker på svenska.
Svenskt personnummer eller samordningsnummer
För att bli registrerad som studerande på en yrkeshögskoleutbildning och kunna få ett utbildnings- eller examensbevis på avklarade kurser krävs ett svenskt personnummer. Om du inte har ett svenskt personnummer, behöver du istället skaffa ett så kallat samordningsnummer via Skatteverket.
Upplägg
Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 1 år, 45 veckor.
Omfattning / poäng: 225 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Undervisning sker en heldag i veckan online. Inga fysiska träffar tillkommer.
Övrig undervisning: Resten av undervisningen består av föreläsningar och seminarier som varvas med individuella uppgifter, grupparbeten och diskussioner via Teams.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.
Undervisning
Pedagogiskt stöd under utbildningen
På Medlearn är vi måna om att alla studerande ska nå en YH-examen. Du som har en funktionsvariation kan ha rätt till extra stöd i dina studier. Kontakta oss så berättar vi mer!
Studieupplägg
På studieplattformen hittar du uppgifter och material
Utbildningen läses på distans, på 100% studietakt under 45 veckor. Undervisning och lärarhandledning sker online. Studierna genomförs via vår digitala lärplattform där du hittar arbetsuppgifter och studiematerial.
Branschanpassad utbildning
Matchar arbetsgivarnas behov av kompetens
Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet, vilket garanterar att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden.
Intresseanmälan
Medlearn – utbildning inom hälsa, vård och omsorg
Medlearn utbildar varje år tusentals personer på olika nivåer till yrken inom hälsa, vård och omsorg och finns idag på flera platser i Sverige. Beroende på var du läser erbjuder Medlearn olika studieupplägg så att arbete och studier kan kombineras....