Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Järnvägsingenjör

Nackademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Stockholm
2 år (400 YH poäng)
Heltid
CSN-berättigad
Svenska

Järnvägsingenjör

Är du intresserad av infrastruktur och järnväg? Läs YH-utbildningen Anläggningsingenjör Järnväg på Nackademin.

Denna utbildning är nu stängd för ansökan till HT 20.

Vill du jobba som Järnvägsingenjör?


Vill du jobba med ett järnvägsnät som räcker till Hong Kong? Är du nyfiken på hur järnvägen fungerar som transportsystem – ur ett tekniskt, ekonomiskt, miljö- och trafiksäkerhetsmässigt perspektiv? Är du intresserad av teknik och vill lära dig om BEST – Ban-, El-, Signal- och Teleteknik.

På Järnvägsingenjör får du lära dig saker som allmän och tillämpad underhållsteknik av järnvägen, spårgeometri, tågdrift och om järnvägens kraftförsörjning och elsystem. Du kommer lära dig att utforma ett drift- och underhållsprojekt från planeringsskedet till genomförande och uppföljning.

Att arbeta som Järnvägsingenjör kan vara lite som att lägga omfattande och komplexa pussel, där små detaljer skapar en betydligt större helhet. Oavsett om du jobbar inom ett avgränsat område som till exempel underhållsingenjör eller du har avancerat till arbetsledare, så handlar det i stort om givna ramar av politiska beslut, lagar och förordningar – som kräver såväl tekniska, ekonomiska och praktiska lösningar, ner till minsta säkring.

Järnvägsingenjör ger dig den senaste kunskapen

Samhällets krav på transporter ökar ständigt och därmed också investeringarna i infrastruktur för bland annat järnvägstrafik. Flera nya och betydande satsningar planeras och behovet av ingenjörer är mycket stort inom till exempel järnvägssignalering, anläggningsprojektering, säkerhetssystem, liksom inom planering av järnvägar, tågtrafik och transporter med järnväg. I kombination med att de sista av den ansenliga gruppen 40-talister nu går i pension så är det nu stor brist på bygg- och anläggningsingenjörer, speciellt när det gäller ledande positioner. Det ökade behovet förutspås gälla för åtminstone de närmaste tio åren.

Vare sig du redan är branschen eller inte så har du här chansen att på två korta år skaffa dig en riktigt bra och attraktiv utbildning som Järnvägsingenjör. Du kommer att få lära dig grundläggande järnvägsteknik, om transportsystem, brotyper, spårgeometri och geotekniska förutsättningar. Förutom BEST ingår också miljöteknik, arbetsmiljö, kvalitetskrav och säkerhet.

Med hjälp av användbara delar ur Officepaketet kommer du att få lära dig kalkylering, rapportskrivning samt att beräkna och visa data i Excel. Vi kommer att räkna matte för att formulera, analysera och lösa en del av de matematiska problem som kan uppstå under projektets utveckling, och vi går igenom grundläggande ekonomikunskap för att kunna ta fram anbuds- och förfrågningsunderlag samt ansvara vid prissättning. Du lär dig också om ledarskap och relevant juridik och upphandling.

Vänligen observera följande:

Inom denna utbildning läser du järnvägssäkerhet. För att få behörighet att vistas på spår gäller särskilda språk- och hälsokrav, läs mer på vår hemsida.

Om du t ex har nedsatt hörsel eller är färgblind kan det innebära att du inte kan bli behörig. Det är viktigt att känna till detta innan du påbörjar din utbildning. Hälsoundersökning kommer att erbjudas inom ramen för utbildningen men enbart för dem som är antagna. Är du osäker kan du själv bekosta och göra en trafikmedicinsk undersökning hos t ex Previa innan du påbörjar utbildningen.

OBS! Detta utgör inte ett hinder för den som siktar in sig på arbete i branschen utanför spårområdet.

Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:

  • Underhållsingenjör järnväg
  • Arbetsledare, drift och underhåll
  • Arbetsledare, nyinvestering och reinvestering
  • Entreprenadingenjör (spårmiljö)
  • Projektör inom BEST

För mer information om Järnvägsingenjör, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Lärande i arbete (LIA)

Knyt värdefulla kontakter med branschen genom Nackademins nätverk

En tredjedel av utbildningen är förlagd på en verklig byggarbetsplats genom LIA-praktik. Praktiken ger dig möjlighet att omsätta teorin i praktiken. Under hela din LIA-tid har du får du handledning och stöd. Du har också chansen att skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen som du sen ska jobba i.

Nackademin har en unik närhet till företag i olika branschenoch du får en mycket relevant kunskap eftersom näringslivet är med och tar fram utbildningens innehåll och upplägg. Genom LIA- praktiken så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas och deras studenter har gott rykte i branschen.

Utbildningens innehåll

Arbetsledning och projektkunskap, Yh-poäng: 25

Banteknik, Yh-poäng: 30

CAD och BIM-metodik, Yh-poäng: 25

Elteknik, Yh-poäng: 30

Engelskt fackspråk, Yh-poäng: 5

Entreprenadjuridik och upphandling, Yh-poäng: 15

Examensarbete, Yh-poäng: 30

Järnvägssäkerhet, Yh-poäng: 15

Järnvägsteknik, Yh-poäng: 30

LIA 1, Yh-poäng: 50

LIA 2, Yh-poäng: 50

Presentationsteknik, Yh-poäng: 5

Signalteknik, Yh-poäng: 25

Tillståndskontroll, Yh-poäng: 15

Teleteknik, Yh-poäng: 10

Underhållsteknik 1, Yh-poäng: 20

Ansökan och behörighet

Svenska 2 (B),  Matematik 2 (B). Läs mer på Nackademins hemsida!

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. 

Examen, diplom m.m.

Kvalificerad yrkeshögskoleexamen. 

Nackademin

Nackademin

Nackademin gör dig redo för jobb. Vi är störst på yrkehögskolesutbildning i Stockholm och erbjuder ett unikt nätverk med över 1000 företag. En fjärdedel av din studietid på Nackademin består av praktik hos ett företag - och 9 av 10 studenter...


Läs mer om Nackademin och visa alla utbildningar.

Beskrivning och boende

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Järnvägsingenjör

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nackademin

Nackademin

Tomtebodavägen 3a
171 65 Solna, Stockholm

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Järnvägsingenjör från Nackademin, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: