Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Lokförare

Nässjöakademin
Sammanfattning
Yh-utbildning
Nässjö
220 YH-poäng
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Klassrum
Startdatum: januari 2021 - Nässjö
Sista ansökan: Sommaren 2020

Lokförare

Petra har utbildat sig till lokförare på Nässjöakademin

Vill du ha ett omväxlande yrke där du för människor närmare varandra och gods till rätt ställe? Som lokförare jobbar du i en servicebransch där resandet hela tiden ökar. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket innebär att det finns goda möjligheter att få jobb.

Yrkeshögskoleutbildningen på Nässjöakademin ger dig de kunskaper du behöver för att kunna köra tåg på det svenska järnvägsnätet. Det är idag stor brist på lokförare i Sverige, vilket gör att det finns goda möjligheter att få jobb.

För att passa som lokförare bör du vara serviceinriktad och stresstålig och kunna fatta rätt beslut i oväntade situationer. Det är också en fördel om du är intresserad av teknik.

Utbildningens upplägg

Utbildningen är ettårig och innehåller 20 veckor LIA.

Utbildningen till lokförare är framtagen i samarbete med järnvägsbranschen och innehållet är anpassat till järnvägsbranschens krav. Utbildningen är anpassad till den nationella utbildningsplan som branschorganisationen Almega och branschföretagen tagit fram.

I järnvägsknuten Nässjö möts sex järnvägslinjer och flera av de stora tågbolagen har kontor här. Förutsättningarna är därför mycket goda att lära sig allt som yrkesrollen som lokförare kräver, både teoretiskt och praktiskt.

Praktik - Lärande i arbete (LIA)

Utbildningen läggs upp i nära samverkan med näringslivet och teori varvas med praktik. En fjärdedel av din utbildning är därför förlagd ute på en arbetsplats sk Lärande i arbete (LIA) där du ges möjlighet till en första kontakt med framtida arbetsgivare.

På din LIA-arbetsplats utbildas du i skarpt läge. Under handledning får du vidareutveckla dina kunskaper från skolan i en verklig miljö. LIA:n är en viktig del av utbildningen då du får arbetslivserfarenhet och får känna på din kommande yrkesroll redan under studietiden. LIA:ns placeringsort kan variera över hela Sverige beroende på branschens behov.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du kunskaper motsvarande förarbevis enligt EU:s krav. Utbildningen ger också kompetens inom områden som berör bromsprovare, bland annat signalgivare vid växling.

100% fick jobb

Uppföljningen som gjordes ett halvår efter examen visade att av de studerande som tog examen december 2018, har alla fått jobb inom utbildningens verksamhetsområde.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna i yrkesrollen som lokförare varierar inom de olika företagen, från att enbart köra tåg till att ha mer flexibla arbetsuppgifter som växlare, radioloksoperatör m.m. Hos vissa arbetsgivare är man både lokförare och tågvärd. Lokföraryrket har i större utsträckning också blivit ett serviceyrke. Arbetstiderna som lokförare kan variera. Som lokförare på godståg kan du ofta få räkna med nattarbete och överliggning på annan ort, medan lokförare inom lokaltrafiken ofta jobbar dagtid.

Tågsimulator

Vi använder oss av tågsimulator i utbildningen. De pedagogiska fördelarna med simulatorträning är många och den simulatorbaserade utbildningen innebär att teori varvas med simulatorträning då vi praktiskt övar på situationer som kan uppstå. Syftet är att få så många övningstimmar som möjligt på avvikelser.

För mer information om Lokförare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Förkunskapskrav: Godkända betyg från gymnasium eller motsvarande i följande kurser:

Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 med lägst betyg E alternativt Svenska A eller svenska som andraspråk A med lägst betyget G

Matematik 1a, 1b, 1c med lägst betyg E alternativt Matematik A med lägst betyget G

Engelska 5 med lägst betyg E alternativt Engelska A med lägst betyget G

Sökande skall också uppfylla de fysiska, medicinska och yrkespsykologiska kraven som Transportstyrelsen ställer på lokförare enligt lagen (2011:725) om behörighet för lokförare, TSFS 2011:61.
De sökande måste också genomgå ett urvalstest, enligt transportstyrelsens krav. Testet innehåller en skriftlig del och en intervjudel. De sökande rangordnas utifrån testets resultat.

Transportstyrelsen ställer också krav på att man ska ha fyllt 20 år för att kunna erhålla förarbevis. Förarbeviset tas under första terminen och är en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen. Därför måste den sökande vara 20 år.

Utbildningen är på 220 YH-poäng

Examen, diplom m.m.

Yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN.

Nässjöakademin

Nässjöakademin

På Nässjöakademin hittar du yrkeshögskoleutbildningar, enstaka kurser och företagsanpassade kurser och utbildningar som alla innebär nya möjligheter, kunskap, sammanhang och nätverk och kanske det viktigaste av allt - personlig utveckling. Vi erbjuder ny kunskap för nyfikna för att du som...


Läs mer om Nässjöakademin och visa alla utbildningar.

Ortbeskrivning

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Lokförare

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till Nässjöakademin

Nässjöakademin

Framtidsvägen 1
571 35 Nässjö

Tel: 0380-517250
Fax 0380-55 43 33
www.nassjoakademin.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 10 recensioner.

Henrik
(5)
Mycket nöjd med hela utbildningen som hölls av kunniga och drivande människor
Björn
(5)
Bra utbildning, engagerad lärare, dock skulle skolan legat närmre stationen!
Torbjörn Trägårdh Kommentar:
Roligt att du gillade utbildningen och har idéer om det geografiska läget! Vi håller tummarna för att stationen kommer närmare skolan om höghastighetsbanan blir verklighet. :)
M.B.
(5)
Trevligt bemötande av utbildningsteamet. Motiverande och målinriktad undervisning. En utbildningsledare som undervisar med sitt hjärteblod. Tågsimulator med ständigt ökande antal scenarier för att spela igenom fler och fler knepiga situationer. Ett antal besök ute på fältet, på Nässjös driftplats med lokstall/verkstad och Jönköpings godsbangård ...
Visa mer
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Lokförare från Nässjöakademin, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(4,8)
Baseras på 10 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: