Visa yhutbildningar.se som: Mobil
Sammanfattning
Yh-utbildning
Skara
3 år (600 YH-poäng)
Heltid
Studiemedelsberättigad
Klassrum
Startdatum: 2020-08-24 - Skara
Sista ansökan: 2020-05-15

Hovslagare 3 år

Vill du arbeta professionellt som yrkesverksam hovslagare och kunna ansöka till jordbruksverket om en godkänd behörighet? 

Utbilda dig på BYS hovslagarskola i Skara, med anor från 1700-talet - och först i Sverige att bli certifierad av EFFA (European Federation of Farriers Association).

Här utbildar du dig i ”hjärtat” för svenskt hovslageri i en miljö som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär.  Vi erbjuder en förstklassig utbildning baserad på internationellt konkurrenskraftig forskning som är utvecklad i nära samverkan med näringen.

De teoretiska delarna av utbildningen sker på BYS i Skara. Den praktiska skolförlagda delen av utbildningen gör du i Hovslagarskolan, smedjan och skohallen på Axevalla Travbana utanför Skara. Här får du möjlighet att verka/sko många olika typer av hästar.

Ansök via vår hemsida som du hittar under fliken "Hitta till utbildaren" längre ned på denna sida.

Så ansöker du

Du ansöker via vår hemsida som du hittar under fliken "Hitta till utbildaren" längre ned på denna sida.

Behörighet:

I 3 kap 1 § förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan och med ändringar som hör ihop med Förordning om ändring i förordningen (2009:130) om yrkeshögskolan (SFS 2011:110) anges att behörig att antas till utbildningen är den som
1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Äldre bestämmelser om behörighet gäller fortfarande för den som före den 1 juli 2015 har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan eller från gymnasial vuxenutbildning, nämligen man är behörig att antas till yrkeshögskoleutbildningar om man har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng. Dessutom kan de som uppfyllde de äldre kraven på behörighet för tillträde till utbildning före den 1 januari 2013 anses vara behörig.

Särskilda förkunskaper

  • 3 månaders yrkeserfarenhet av praktisk hästhantering heltid alternativt 6 månader halvtid. Alternativt minst fem års erfarenhet av egen häst på hobbynivå
  • 1 månad praktik med yreksverksam hovslagare

Antagningsprov kommer att genomföras 3 och 4 juni 2019 för behöriga sökande

  • Hästhanteringsprov
  • Verktygshanteringsprov
  • FYS test

I din ansökan skall följande finnas med:

  • Betyg från gymnasieskola eller motsvarande
  • Personligt brev
  • Intyg från praktikvärd/arbetsgivare som styrker yrkespraktik med hästhantering, alternativt intyg från tredje part avseende hobbyverksamhet med daglig hästhantering
  • Intyg från praktikvärd/arbetsgivare som stryker att att du har följt en yrkesverksam hovslagares vardag motsvarande 1 månad.

Blanketter finns att ladda ned på vår hemsida, som du hittar länk till högre upp på sidan.

Kostnader

Utbildningen är CSN-berättigad.

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Bli en spjutspets inom lantbruk, djurvård, hovslageri, hästnäring, virkesförädling eller trädgård. Studera i Skara och på våra utbildningsplatser för ett yrke för framtiden! Den så kallade gröna näringen (samlingsnamn för alla branscher, företag och organisationer som brukar naturen på ett...


Läs mer om Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS) och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Biologiska Yrkeshögskolan i Skara (BYS)

Kompetenscentrum Uddetorp
532 96 Skara

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: