Om utbildningen
Livscykelanalys (LCA) i praktiken
YH-kursen för dig som i din yrkesroll behöver kunna genomföra en enklare Livscykelanalys (LCA) och därmed verka för hållbar produktion och konsumtion.
Kursen Livscykelanalys (LCA) i praktiken, 20 YH-poäng, är en yrkeshögskolekurs (YH) på halvfart under 8 veckor.
Att tänka cirkulärt, ta ställning till en produkts livslängd och utifrån det göra aktiva val redan i designstadiet är en nödvändighet för att nå framtida klimatmål och lagstiftning. Denna kurs ger kunskap och kompetens att se till en produkts hela livscykel och hur det kan/bör kopplas direkt till produktutveckling och produktion. Kunskap att genomföra enklare screening-LCA och identifiera ”hotspots”/riskområden samt kunna redogöra för en produkts totala miljöpåverkan genom analys av sammanställda data i produktens livscykel.Utbildningen bidrar till breddad och förnyad kompetens avseende LCA och förväntas leda till effekten att vi når ett mer hållbart samhälle genom en mer hållbar textil- och modeindustri.
Kursen är speciellt utformad för att stödja yrkesverksamma personer och ger en flexibilitet att genomföra studier som passar individen själv, för att också möjliggöra att kunna arbeta parallellt.
Så ansöker du
Behörighet
Behörig att söka är du som har grundläggande behörighet, det vill säga en gymnasieexamen, eller reell kompetens, dessutom ska du ha minst 2 års yrkeserfarenhet på heltid från tillverkning, inköp, design/produktutveckling hållbarhetsutveckling eller företagsledning.
Vid fler sökande än antalet utbildningsplatser kommer vi tillämpa vår urvalsprocess.
Mål
Kursens mål
Sammanfattningsvis kommer du efter avslutad kurs att kunna beskriva begreppet LCA utifrån omfattning, syfte och mål. Du kommer att kunna identifiera en textil produkts miljöpåverkan utifrån LCA-begreppet samt kunna använda relevant programvara för att genomföra enklare LCA och identifiera ”hotspots”/riskområden.
Efter avslutad kurs har du kunskaper om:
-
metoden livscykelanalys (LCA)
-
en livscykelanalys struktur enligt ISO 14040
-
hur en produkts miljöpåverkan identifieras
-
vilken information som behövs för att genomföra en livscykelanalys
och färdigheter i att:
-
beskriva begreppet LCA utifrån omfattning, syfte och mål
-
identifiera en produkts miljöpåverkan utifrån LCA-begreppet
-
använda relevant programvara för att genomföra enklare LCA och identifiera ”hotspots”/riskområden
och kompetenser att:
-
med viss handledning planera och genomföra en enklare Screening-LCA
-
självständigt redogöra för en produkts totala miljöpåverkan genom analys av sammanställda data i produktens livscykel
Kursinnehåll och Upplägg
Upplägg
Samarbetet med näringslivet är fundamentet i vår utbildningsmetod, och all undervisning sker av lärare som själva arbetar i branschen, var och en specialist inom sitt område.
Kursen har teoretiska, digitala föreläsningar som även innehåller formativa övningsmoment i form av självskattande quiz. Kursen innehåller LCA som tydliggörs pedagogiskt av sakkunniga föreläsare. Workshops, panelsamtal och diskussionsgrupper med föreläsare och övriga studerande skapar förutsättningar för fördjupad kunskap och förstärkta färdigheter och kompetens inom området. Kursen avslutas med kunskapsavstämning i form av digital tentamen som är betygsgrundande.
Mållgrupp
Målgrupp
Kursen riktar sig främst till dig som arbetar med produktframtagning, produktionskedjan, kundanalys samt med helhetsbilden för företaget. Kunskapen och kompetensen är viktig för yrkesroller i branschen, såsom designers, inköpare, kvalitets- och hållbarhetsansvariga, sourcing, ledningsgrupp.
Intresseanmälan
Yrkesutbildningar - en språngbräda ut i arbetslivet!
Nordiska Textilakademin bedriver yrkes- och yrkeshögskoleutbildningar (YH) som förser textilbranschen med kompetent arbetskraft. Våra yrkesutbildningar med inriktning på textilbranschen – designer och inköpare. Sedan förra året har vi dessutom ett nytt YH-program: Textiltekniker/Processoperatör för dig som gillar produktion och maskinkunskap. Kursinnehållet...
Läs mer om Nordiska Textilakademin och visa alla utbildningar.