
Om utbildningen
Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet.
Undervisningen är en blandning av både teori och praktik med en fördelning på ca 50/50, där du är schemalagd mån-fre ca: 8:15-15:30 med 4 lektioner á 90 min per dag - dessa fördelas mellan de ca 5-6 ämnen du läser samtidigt, av de totalt 13 olika.
Det första året kommer du huvudsakligen att ha teoretisk undervisning där den största delen kommer föregå i klassrummet men även i hangaren, där ni kommer se närmre på hur de olika delarna och systemen fungerar praktiskt.
Under år två kommer du istället huvudsakligen vara i hangaren och arbeta på de 12 olika luftfartyg och mängder med extra delar som skolan har. Där kommer du få arbeta självständigt efter manualer och arbetsordrar, precis som på en riktig flygverkstad, för att fullfölja t.ex. kontroll och byte av hydraulfilter. Men även om du jobbar självständigt finns det ett flertal instruktörer tillstädes som hjälper till och det är också dem som inspekterar efter slutfört arbete så det blivit rätt gjort. Under detta år kommer du även vara 15 veckor på extern praktik hos någon av alla företag runtom i Sverige som NFTC har kontrakt med.
Som färdigutbildad tekniker är det du som kontrollerar, underhåller och garanterar att luftfartyget är luftvärdigt efter genomförd inspektion eller service. Arbetar du på en mindre verkstad som gör mindre omfattande arbeten kommer du kanske göra allt arbete själv, eller om du jobbar på en större verkstad som utför även större arbeten blir det kanske du som leder arbetet och har en grupp med tekniker och mekaniker under dig. Oavsett vilken typ av flygverkstad du hamnar på, kommer det innebära en utmanande miljö med varierande arbetsuppgifter där ansvar och professionalitet ligger i fokus.
Med ett komplett utbildningsintyg (Certificate of Recognition) från NFTC behöver du endast arbeta 2 år efter avslutade studier med luftfartygsunderhåll innan du kan erhålla ditt certifikat - istället för 3-5 år om du studerar på en skola som inte erbjuder en komplett utbildning.
Utöver utbildning mot helikoptertekniker B1.3 finns även möjlighet att examinera i kurserna:
- M11 Flygplanlära
- M17 Propeller
- M16 Kolvmotor
Vilket ger dig möjligheten att även erhålla certifikat:
- B1.1 - Flygplan med gasturbinmotor (kräver komplettering av kurs M11 och M17)
- B1.2 - Flygplan med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M11, M16 samt M17)
- B1.4 - Helikopter med kolvmotor (kräver komplettering av kurs M16)
Detta möjliggörs genom NFTCs samarbete med Klippans och Nyköpings flygteknikutbildning.
Arbetsutsikten för nyutexaminerade flygtekniker från NFTC ser väldigt god ut.
Av de 14 som tog examen i juni 2016 hade 13 jobb inom luftfartygsunderhåll redan några månader efter avslutad utbildning - 7 st av dessa hade jobb redan innan avslutad utbildning.
Så ansöker du
Ladda ner ansökningsblanketten och fyll i uppgifterna (gärna digitalt).
Till ansökan skall bifogas vidimerade kopior av betyg från utbildningar och intyg från
yrkeserfarenhet.
Nordiskt FlygTeknikCentrum

Flygtekniker/Helikoptertekniker
Utbildningen passar dig som är tekniskt intresserad och gillar att ta ansvar. Med denna utbildning får du möjligheten att kliva in i flygbranschen - en internationell högteknologisk bransch där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Undervisningen är en blandning av både teori...
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Nordiskt FlygTeknikCentrum
För att få mer information om utbildningen Flygtekniker från Nordiskt FlygTeknikCentrum, fyll i följande uppgifter:
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.