Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Vad är viktigt när du väljer vilken stad du ska plugga i? Gör vår undersökning (max 2 min) och var med och utse Sveriges bästa studiestad! 🎓

Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska
Startdatum: 2020-12-14 - Distans

Offentlig upphandlare

Offentlig upphandlare

Läs till Offentlig upphandlare på distans!

Vill du ha ett omväxlande yrke som bjuder på stora utmaningar och goda jobbmöjligheter? Är du intresserad av projektledning, kommunikation, ekonomi och strategiska inköp och ser dig själv på ett statligt eller kommunalt jobb? Ansök då till Stockholms Internationella Handelsskolas (SIH) utbildning till Offentlig upphandlare.

Distansutbildningen går på heltid med cirka 11 gemensamma utbildningsträffar i SIH:s lokal på Katarinavägen vid Slussen i centrala Stockholm. Totalt är utbildningen 80 veckor, varav 50 bedrivs enligt distansupplägget och 30 är arbetsplatsförlagda (LIA). Du har cirka 10 veckors studieuppehåll under sommaren.

Teori i kombination med praktik

Offentlig upphandling är kortfattat då statliga myndigheter köper in allt från kontorsmaterial, idrottsarenor och konsulttjänster till sjukvård och omsorg. Detta görs för ungefär 600 miljarder kronor om året och då behövs kompetenta personer som kan administrera avtalen. Arbetstillfällena som offentlig upphandlare är utspridda i landet och finns på kommuner, kommunala bolag, statliga myndigheter och landsting.

I utbildningen ingår bland annat logistik för offentliga upphandlare, strategiska inköp, projektledning och kommunikation, upphandlingsekonomi samt affärsjuridik. 30 av 80 veckor är arbetsplatsbelagt i form av Lärande i Arbete (LIA), vilket ger dig som en student ett aktivt lärande.

Jobba strategiskt med upphandling

Målet med utbildningen är att du efter examen ska kunna arbeta som upphandlare/inköpare, upphandlingsstrateg och upphandlingscontroller.

Arbetsmetoderna i distansutbildningen är uppbyggt kring en utbildningsplattform där du som student genom text/bildmaterial, videoföreläsningar, frågor på material, praktisk användning av kunskapen och genomgång av andra studenters inlämning och tentamen får en god grund på området.

Utbildningen är på två år och omfattar 400 Yh-poäng (100 Yh-poäng per termin). En veckas heltidsstudier motsvarar 5 Yh-poäng.

”När jag såg att möjligheten fanns att studera till inköpare mot offentlig sektor vid SIH tog jag chansen och har inte ångrat mig en sekund.” - Caroline Hedvall, tidigare student vid SIH, idag offentlig upphandlare på Naturvårdsverket

”När jag hittade utbildningen på SIH rådde det inget tvivel om att det var den jag ville läsa, då innehållet kändes både spännande och relevant. Under utbildningen fick jag upp ögonen för affärsjuridik och strategiskt inköp.” - Richard Lindh, tidigare student vid SIH, idag Strategisk Inköpare på AB Svenska Bostäder

För mer information om Offentlig upphandlare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsengelska för offentliga upphandlare
 • Affärsjuridik för offentliga upphandlare
 • Arbetsplatsförlagd utbildning, LIA 1 och LIA 2
 • Examensarbete
 • Hållbarhet och miljö
 • Logistik för offentliga upphandlare
 • Offentlig upphandling
 • Projektleding och kommunikation
 • Strategiska inköp
 • Upphandlingsekonomi

För frågor gällande utbildningens innehåll, vänligen kontakta Stockholms Internationella Handelsskola här.

Lärande i arbete

Vi arbetar i utbildningen med Lärande i Arbetet (LIA), vilket innebär att en stor del (30 av totalt 80 veckor) av utbildningstiden är förlagd till olika arbetsplatser. De företag som deltar under LIA-perioderna kan variera. Detta år tar följande företag emot studenter för LIA: Solna stad, Åklagarmyndigheten, SIS (statens institutionsstyrelse), Naturvårdsverket, Malmö stad, FOI – Totalförsvarets forskningsinstitut, Telge inköp, Arbetsmiljöverket, Borås kommun, Stockholm Parkering, Havs- och vattenmyndigheten, Landstinget Mariestad, Umeå universitet, Nyköpings kommun, Livsmedelsverket, Eskilstuna kommun, Kalix kommun, SISAB, Exportkreditnämnden, Jönköpings kommun, Region Skåne, Serviceförvaltningen Stockholm, Sjöbo kommun, Länsstyrelsen Södermanlands län och Simrishamns kommun.

Ledningsgrupp

För utbildningen finns en ledningsgrupp som ansvarar för att utbildningen lever upp till angivna mål och att undervisningen bedrivs med god kvalitet. Ledningsgruppen består av en studeranderepresentant, en representant från SIH samt representanter från arbetslivet. I denna ledningsgrupp sitter arbetslivsrepresentanter från Järfälla kommun, Skatteverket, Intervent, Lidingö stad, Värmdö kommun och Global Green Growth Institute.

Så ansöker du

För att vara behörig att ansöka till denna utbildning måste du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Det krävs även att du uppfyller de särskilda förkunskapskraven nedan.

 • Minst betyget E/godkänd i Matematik B/2, Svenska B/2 och Engelska B/6.

Är du osäker på om du har de rätta behörigheterna eller har frågor om ansökningsprocessen, ta kontakt med SIH här. Ansöker gör du via SIH:s hemsida.

Urval

Efter sista ansökningsdatum behandlar ansökningskommittén din ansökan. Behöriga sökande rangordnas efter snittpoäng (betyg) och de 80 personer med högst poäng går vidare i processen. Om du går vidare blir du kallad till ett särskilt prov i form av en intervju.

Antagningsbesked skickas ut i slutet av juni. Då framkommer vilka, ca 38 personer, som erbjudits en plats på utbildningen, vilka som får en reservplats samt vilka som inte blir antagna. 

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning har du en yrkeshögskoleexamen till Offentlig Upphandlare.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Läromedel står du för själv.

Stockholms Internationella Handelsskola

Stockholms Internationella Handelsskola

SIH finns i Stockholm, Malmö, Norrköping samt på distans. Vi erbjuder behovsanpassande utbildningar av stort strategiskt värde som för deltagaren innebär ett steg i karriären! Vi är en mindre och personlig skola där studenterna har nära kontakt med lärare och...


Läs mer om Stockholms Internationella Handelsskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Offentlig upphandlare

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Stockholms Internationella Handelsskola

Katarinavägen 19
11645 Stockholm


Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 5 recensioner.

OU18
(4)
Väldigt bra lärare, yrkesverksamma inom relevant område vilket ger en god utbildning. Öppen och god kommunikation med lärare och skolan. Bra plattform för distansstudier. Jag är mycket nöjd!
Susanne Åberg
(5)
Superbra upplägg på utbildningen! Ett stort plus för den långa LIA perioden. LIA ger eleven verkligen en möjlighet att utvecklas och ger dessutom en bra chans till att bli anställd.
Eva
(5)
Bra kurser, relevant innehåll. Mer LOU behövs med mer eget arbete, även på juridiken.
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Offentlig upphandlare från Stockholms Internationella Handelsskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(4,4)
Baseras på 5 recensioner.

Du kanske också är intresserad av: