Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Geodetisk mätningstekniker

Teknikhögskolan
Sammanfattning
Utbildningstyp: YH-utbildning
Utbildningsort: Göteborg
Längd: 2 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Startdatum: Höst 2018 - Göteborg
Sista ansökan: 2018-05-15

Geodetisk mätningstekniker

Geodetisk mätningstekniker

Var med och skapa morgondagens infrastruktur

Mätningstekniker utför mätningar i många olika sammanhang. Då exempelvis ett nytt bostadområde eller en ny väg ska byggas, är det mätningsteknikerns uppgift att ta fram underlaget för kartor. Inmätning, utsättning, industrimätning, terrängmodeller, GPS- mätningar utförs av en mätningstekniker.

Mätningsteknikern använder avancerade digitala instrument och man mäter både optiskt och med hjälp av satelliter. Noggrannheten vid mätning med satelliter ligger på detaljnivå även vid mätningar på upp till en mil. I ditt framtida yrke kommer du att vara ute och genomföra mätningsarbeten vid olika sorters anläggningsarbeten t.ex. väg och järnväg. Laserskanning och maskinstyrning ingår också som moment i denna utbildning

Arbetsmarknaden inom tekniska yrken är stor. Den kommande generationsväxlingen inom byggbranschen samt ökade krav på kompetens att använda mer avancerad teknisk utrustning, kräver en hög praktisk kunskap. Denna utbildning har en praktisk inriktning, vilket gör att de studerande får precis de kunskaper som efterfrågas på arbetsmarknaden. 

Mål med utbildningen

Efter avslutad utbildning kan du använda moderna geodetiska instrument och övrig utrustning. Du kan läsa och tolka ritningar inom bygg- och anläggningssektorn. Du har kunskap om hur mätnings- och beräkningsresultat som berör detaljmätning lagras och bearbetas. Du vet hur du ska söka information om relevanta lagar och regelverk och bedöma vilken typ av mätning som är lämplig.

Alla teoretiska kunskaper får du tillämpa under LIA-perioderna, som är en del av utbildningen och sker på en arbetsplats.Du blir väl förberedd för din yrkesroll och får kompetens som arbetslivet efterfrågar. 

Efter examen

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som geodetisk mätningstekniker inom bygg- och anläggningssektorn.

För mer information om Geodetisk mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Behörighet

Du vet väl att du alltid kan söka en utbildning även om du inte har fulla behörigheter? 

Vi gör en bedömning av varje ansökan. Kanske har du erfarenheter som kan ersätta en eller flera kurser eller en utländsk examen som visar dina kunskaper. Tveka inte på att söka om du saknar behörighet!

Det går även att läsa preparandkurser hos oss. Då läser du en gymnasiekurs under en kortare period för att bli behörig till en viss utbildning. 

Formella behörighetskrav

 • Behörighet till utbildning inom yrkeshögskolan enligt 3 kap. 1§ i förordningen om yrkeshögskolan, vilket innebär gymnasieexamen eller motsvarande.
 • Särskilt behörighetskrav är godkända betyg i kurserna Ma 2 (B) och Sv 2 (B) eller motsvarande.

Examen, diplom m.m.

Utbildningen leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen.

Utbildningsinnehåll

 • Geodesi, GPS och laserskanning
 • Mark- och anläggningsteknik 
 • Praktisk datakunskap, modellbygge och maskinstyrning
 • Arbetsmiljö och säkerhet 
 • Ritningsteknik 
 • Yrkesmatematik 
 • Entreprenadjuridik 
 • Examensarbete 
 • Lärande i Arbete

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Geodetisk mätningstekniker.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt

Teknikhögskolan

Teknikhögskolan - här får 9 av 10 av studenterna jobb direkt efter examen!

Hos Teknikhögskolan läser du utbildningar inom IT, teknik och konstruktion. Skolan har gedigen erfarenhet av att bedriva yrkeshögskoleutbildningar med mycket goda resultat. Om du vill ha en utbildning som gör dig efterfrågad på arbetsmarknaden, så är det här du ska studera!

Teknikhögskolan öppnade i Göteborg 2003 och finns idag på tio orter runt om i landet. Affärsidén är att erbjuda de utbildningar som näringslivet efterfrågar. Teknikhögskolans varierade utbud beror därför till stor del på vilken kompetens som marknaden efterfrågar på respektive ort.

Branschnära undervisning

Teknikhögskolans vision är att vara bäst på utbildning i samarbete med arbetslivet. För att lyckas med detta, samverkar skolan ständigt med företag och organisationer för att få bästa möjliga kontakt på arbetsmarknaden. Teknikhögskolan samarbetar idag med över 300 utbildare runt om i Sverige med spetskompetens inom sitt område och sin bransch. Skolan ställer höga krav på utbildarna och har som målsättning att enbart jobba med utbildare som har förmåga att både inspirera och ge dagsaktuell kunskap.

Praktiska case och praktik, LIA, under dina studier

Undervisningen består till stor del av praktiska case. Detta för att kunskapen ska kunna användas direkt i den framtida yrkesrollen, oavsett om du läser en längre yrkeshögskoleutbildning, en diplomutbildning eller en kortare företagsutbildning. I nästan alla Yh-utbildningar ingår LIA (lärande i arbete). LIA är den praktiska delen av utbildningen och syftar till att göra dig så förberedd som möjligt för arbetslivet genom att du har arbetsförlagt lärande ute på ett företag där du får praktisera din kunskap i yrkesrollen ute på fält.

Som studerande på Teknikhögskolan får du en utbildning som gör dig startklar för arbetslivet och attraktiv på arbetsmarknaden.

Varmt välkommen till Teknikhögskolan!

Visa alla utbildningar med Teknikhögskolan

Beskrivning och boende

Kontaktuppgifter till Teknikhögskolan

Teknikhögskolan

Anders Personsgatan 14
416 64 Göteborg

Teknikhögskolan Facebook