Förgyllare/Dekorationsmålare
Är du nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke?
En kostnadsfri tvåårig utbildning för dig som är nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke som förgyllare eller dekorationsmålare.
Det här är en unik, efterlängtad utbildning för alla som vill lära sig att arbeta med både traditionella och nya tekniker inom dekormåleri och förgyllning. Utbildningen innehåller också moderna ytbehandlingstekniker inom sprutlackering.
Utbildningen ger dig lika stora delar av vardera inriktning med möjlighet till specialisering inom ett valt område inom dekorationsmåleri eller förgyllning.
Utbildningens mål
Efter examen har du kompetens att använda relevanta verktyg och material på ett kvalitetsmässigt bra och tidseffektivt sätt. Du har goda kunskaper i de olika arbetsmomenten som ingår i hantverken, på såväl nyproduktion som restaurering, samt förmåga att prissätta och planera ditt arbete.
Arbetsmarknad
De flesta förgyllare och dekorationsmålare arbetar som egenföretagare. Med de specialistkunskaper som utbildningen ger kan du kombinera företagandet med en anställning inom till exempel måleribranschen som söker spetskompetens. Du kan också skapa på beställning eller göra dina egna konsthantverk.
Kommande kursstarter
Så ansöker du
Ansökan
Du ansöker till utbildningen via Folkuniversitetets hemsida.
Förkunskaper
Grundläggande behörighet enligt YH-myndighetens behörighetskrav.
Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:
- Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
- Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
- Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
- Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.
Kunskaper i svenska: Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen
Urvalskriterier
Om det är fler sökande än antal platser kommer följande kriterier att vara meriterande: Betyg, Tidigare utbildning, Särskilt prov/Arbetsprover.
Poäng på antal år av tidigare utbildning och/eller poäng på kurser inom relevant område samt poäng på arbetsprover; arbete som den sökande presterat.
Antal platser: 16
Obligatoriska kurser
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår en LIA-period på totalt fyra veckor. LIA hjälper dig att knyta kontakter inom branschen och du får möjlighet att utveckla dina kunskaper ute i arbetslivet. Externa praktikperioder ryms också inom Specialiserings-kurser.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 2,8
Är tidigare elev och har upplevt det som en kreativ miljö, sjyssta, stöttande och kompetenta lärare. Hade önskat att utbildningen var längre så man kunde vara där mer, haha.
Det här är en fantastisk utbildning. Lärarna är mycket erfarna och kunniga och dessutom jättegulliga. Har lärt mig extremt mycket och allt har varit relevant, intressant och anv...
En av Sveriges främsta skolor inom möbel- och inredningsbranschen
På Tibro Hantverksakademi möter gamla hantverkstraditioner modern innovation. Vi utbildar framtidens hantverkare och projektkoordinatorer inom möbel- och inredningsbranschen genom mångårig kunskap, stor passion för hantverk och lite jävlar anamma. Våra utbildningar bygger på den långa yrkestradition och de generationer av...
Läs mer om Tibro Hantverksakademi och visa alla utbildningar.
Bra undervisning och trevligt bemötande av lärarna. Brett omfång på delkurser - måleri, förgyllning, gjutning, restaurering, sprutlackering, formgivning och div. teori. Så långt...