Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Tibro Hantverksakademi
Sammanfattning
YH-utbildning
Tibro
Klassrum
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: 2023-08-14 - Tibro
Sista ansökan: 2023-04-11

Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

Är du nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke?

En kostnadsfri tvåårig utbildning för dig som är nyfiken på ett kreativt hantverkaryrke som dekormålare, förgyllare och ytbehandlare.

Det här är en unik, efterlängtad utbildning för alla som vill lära sig att arbeta med både traditionella och nya tekniker inom dekormåleri och förgyllning. Utbildningen innehåller också moderna ytbehandlingstekniker inom sprutlackering.

Utbildningen ger dig lika stora delar av vardera inriktning med möjlighet till specialisering inom ett valt område inom dekormåleri eller förgyllning.

Utbildningens mål

Efter examen har du kompetens att använda relevanta verktyg och material på ett kvalitetsmässigt bra och tidseffektivt sätt inom förgyllning, dekormåleri och ytbehandling. Du har goda kunskaper i de olika arbetsmomenten som ingår i hantverken på såväl nyproduktion som restaurering samt förmåga att prissätta och planera ditt arbete.

Arbetsmarknad

Genom att utbildningens tre grunddelar; förgyllning, dekormåleri och ytbehandling utförs tillsammans med totalt 19 veckors praktik finns det stora möjligheter att rikta LIA-perioder mot det hantverk som lockar dig mest. Industrier runt om i Sverige söker personer med utbildning inom ytbehandling. De flesta förgyllare och dekormålare arbetar som egenföretagare. Med de specialistkunskaper som utbild­ningen ger kan du kombinera företagandet med en anställning inom till exempel måleri­branschen som söker spetskompetens. Du kan också skapa på beställning eller göra dina egna konsthantverk.

För mer information om Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan

Du ansöker till utbildningen via Folkuniversitetets hemsida. Ansökan öppnar 20 februari 2023.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet enligt YH-myndighetens behörighetskrav.

Du har grundläggande behörighet att antas till utbildningen om du uppfyller något av nedanstående:

 1. Du har avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning.
 2. Du har fått slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
 3. Du har fått slutbetyg från gymnasial vuxenutbildning och har lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng.
 4. Du har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar något av ovanstående.
 5. Du är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är där behörig till motsvarande utbildning.


Kunskaper i svenska:
 Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen

Urvalskriterier

Om det är fler sökande än antal platser kommer följande kriterier att vara meriterande: Betyg, Tidigare utbildning, Särskilt prov/Arbetsprover.

Poäng på antal år av tidigare utbildning och/eller poäng på kurser inom relevant område samt poäng på arbetsprover; arbete som den sökande presterat.

Antal platser: 16.

Obligatoriska kurser

Obligatoriska kurser

 • Arbetsmiljö och säkerhet
 • Entreprenörskap och företagande
 • Examensarbete
 • Gjutformar och gjutning
 • Formgivning och komposition
 • Glasförgyllning
 • Hantverksorientering
 • LIA 1 – yrkesorientering
 • LIA 2
 • LIA 3
 • Läggning av guld och metaller
 • Marmorering
 • Möbelhistoria och kulturhistoria
 • Restaurering
 • Slagmetall
 • Sprutmålning A
 • Sprutmålning B
 • Specialisering
 • Traditionell ytbehandling
 • Ådringsmålning

Lärande i arbete (LIA)

I utbildningen ingår tre LIA-perioder på totalt 19 veckor. LIA hjälper dig att knyta kontakter inom branschen och du får möjlighet att utveckla dina kunskaper ute i arbetslivet.

Tibro Hantverksakademi

En av Sveriges främsta skolor inom möbel- och inredningsbranschen

På Tibro Hantverksakademi möter gamla hantverkstraditioner modern innovation. Vi utbildar framtidens hantverkare och projektkoordinatorer inom möbel- och inredningsbranschen genom mångårig kunskap, stor passion för hantverk och lite jävlar anamma. Våra utbildningar bygger på den långa yrkestradition och de generationer av...


Läs mer om Tibro Hantverksakademi och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Tibro Hantverksakademi

Grönhultsvägen 2
543 51 Tibro

Recensioner

Snittbetyg: 2,3

Baseras på 6 recensioner.

Ellinor

Det här är en fantastisk utbildning. Lärarna är mycket erfarna och kunniga och dessutom jättegulliga. Har lärt mig extremt mycket och allt har varit relevant, intressant och användbart i framtiden. Jättebra att man både får lära sig lite förgyllning och dekorationsmåleri då det ofta kombineras. Har snart gått klart första året och har älskat va...

Visa mer
Rasmus Welleman

Går på Dekormåleri/ytbehandling/förgyllning & jag är så himla nöjd! Har aldrig känt mig så lycklig som jag gör här! En skola som tar alla elever på allvar och är så begåvade. Inget annat ställe jag varit på som har skänkt mig sådan trygghet som den här skolan! Förut var jag en väldigt nervös snubbe och hade dåligts självförtroende men nu så ...

Visa mer
Ledsen

Var egentligen bara intresserad av Förgyllning men tyvärr hann man göra en ihopslagning för några år sedan. Lärare sa upp sig innan nya utbildningsformen startade. Fick börja med dekormåleri som inte var mitt huvudintresse alls. Var inte förtjust i den läraren som inte var särskilt trevlig och hade svårt att lära ut. Ingen entusiasm heller.

Tibro Hantverksakademi Kommentar:
Vi beklagar att din upplevelse av utbildningen på Tibro Hantverksakademi inte var positiv. Vi har valt att bredda utbildningen Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare med målet att ge de studerande en bredare hantverkskunskap och tack vare det fler möjligheter in i arbetslivet. Kontakta gärna vår administration på telefon 0504-125 50 eller e-post ti...
Visa mer
Beställ information

För att få mer information om utbildningen Förgyllare/Dekormålare/Ytbehandlare från Tibro Hantverksakademi, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(2,3)
Baseras på 6 recensioner.