Sök utbildning 👉
Korta YH-utbildningar

Beredskapsplanering inom offentliga måltider

Längd
25 YH-poäng (10 veckor halvtid)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
25 YH-poäng (10 veckor halvtid)
Utbildningstakt
Deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Höst 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Beredskapsplanering inom offentliga måltider

Hur säkras skolmat, äldreomsorgens måltider och annan offentlig livsmedelsförsörjning i kris? Med YH-kursen Beredskapsplanering inom offentliga måltider får du kunskap om hur måltidsverksamheter kan planeras, drivas och anpassas vid olika krissituationer. En YH-kurs för dig som arbetar inom offentlig måltidsservice i eller en yrkesroll kopplad till krisberedskap, säkerhet och samhällskydd.

Vecka 26 kommer vi att få besked om vilka kurser vi får starta. Du kan redan nu skicka in en intresseanmälan genom att klicka på ”Ansök här” på vår hemsida. Om vi får kursen beviljad omvandlas din intresseanmälan till en ansökan. Så snart vi fått besked om vilka kurser vi får starta, kommer du att få ett meddelande till ditt konto på yh-antagning.se, oavsett om kursen är beviljad eller inte.

Varför vidareutbildas inom beredskapsplanering inom offentliga måltider?

YH-kursen Beredskapsplanering inom offentliga måltider ger dig verktygen att planera, organisera och säkra livsmedelsförsörjningen i offentlig sektor vid olika krissituationer. Du får lära dig hur måltidsverksamheter inom skola, äldreomsorg och vård kan anpassas för att fortsätta leverera när förutsättningarna förändras, till exempel vid leveransavbrott, elbortfall eller pandemier.

Denna YH-kurs behandlar lagstiftning, risk- och sårbarhetsanalyser, logistiklösningar och samverkan mellan olika aktörer. Du utvecklar också kunskap i kommunikation och arbetsledning, hygienrutiner och näringsriktig måltidsplanering i krissituationer. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med kommuner och andra samhällsaktörer, och riktar sig till dig som jobbar inom offentlig måltidsservice eller i en yrkesroll kopplad till krisberedskap, säkerhet och samhällsskydd. Du läser kursen på halvtid vilket gör det möjligt att kombinera med arbete.

Delkurser

Livsmedelssäkerhet i kristider, 10 YH-p

  • Lagar som styr livsmedelssäkerhet
  • Menyskapande utifrån näringsbehov, kostkrav och specialdieter i krissituationer
  • Säker hygien och livsmedelshantering
  • Matsäkerhet och matförsörjning i krissituationer

Krisberedskap, 15 YH-p

  • Arbetssätt för måltidsservice under kris
  • Krishantering i samband med livsmedelsförsörjning och måltidshantering
  • Arbetsledning i krissituation – Kommunikation

Hur ser kompetensbehovet ut?

Klimatförändringar, pandemier och geopolitiska kriser har tydliggjort sårbarheten i vårt samhälles livsmedelsförsörjning. Offentliga måltider så som skolmat, sjukhusmat och omsorgens måltider är avgörande för hälsa, trygghet och fungerande vardag. Trots detta saknas ofta tillräcklig kompetens i hur dessa verksamheter kan planeras och anpassas vid krissituationer. Här fyller denna YH-kurs ett kritiskt kompetensgap.

Arbetsgivare inom kommuner och regioner efterfrågar personal som kan arbeta strategiskt med beredskap, samordning och krishantering i verksamheter måltidsservice. Kursen ger dig kunskap och verktyg för att skapa beredskapsplaner, hantera logistikproblem och agera snabbt och effektivt när samhället ställs på prov.

Att studera på distans

Att studera på distans ger dig stor flexibilitet – du kan lägga upp dina studier på ett sätt som passar din vardag. Samtidigt kräver det struktur, planering och eget ansvar.

För mer information om Beredskapsplanering inom offentliga måltider, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2025

  • Distans
  • Distans

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper
    • Yrkeserfarenhet: Minst 6 månaders yrkeserfarenhet på heltid som innefattar offentliga måltider eller arbetsuppgifter kopplade till krisberedskap, säkerhet och samhällsskydd. Detta inkluderar exempelvis kockar, köksmästare, arbetsledare och chefer men även undersköterskor, handledare, beredskapssamordnare eller andra yrkesroller inom kommunala eller privata verksamheter som hanterar eller ansvarar för offentliga måltider. Deltid räknas om till heltid. Tänk på att ladda upp arbetsintyg när du gör din ansökan.
  • Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på det sammanlagda värdet av yrkeserfarenhet.

Yrkeserfarenhet räknas 1 poäng per månad. Max 36 poäng (3 år).

Vid samma poäng sker lottning.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis.

Kostnader

Kursen är kostnadsfri och ger rätt till studiestöd från CSN. Eventuellt kan kostnad för kurslitteratur tillkomma.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Beredskapsplanering inom offentliga måltider

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights