YH-utbildning

E-commerce Manager

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt. se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
415 YH-p (83 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt. se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

E-commerce Manager

Vill du ha ett omväxlande yrke där du får driva och utveckla morgondagens e-handel? Vill du främja och utveckla digital handel genom ett strategiskt och omväxlande arbete? En E-Commerce Manager kan arbeta inom flera olika områden som rör e-handel och digitalisering inom handeln. E-handeln växer snabbt och det råder stor brist på personal med rätt kompetens. Under den 2-åriga utbildningen lär du dig bland annat om digital marknadsföring, digitala affärer, affärsutveckling, webbanalys, konverteringsoptimering, affärsekonomi och projektledning. Du får även möjlighet att under totalt 22 veckor utbildas i skarpt läge på företag som arbetar med e-handel.

Vad arbetar du med?

Som E-commerce Manager arbetar du med att driva och utveckla digital handel. Du har kunskap om hela e-handelsflödet, allt från logistik- och försäljningsprocesser till inköp av e-handelslösningar. Ditt mål är att utveckla affären, öka lönsamheten och skapa kundvärde vilket du gör genom både strategiskt och operativt arbete.

Arbetet går ut på att utveckla verksamheter digitalt, genom lösningar som förbättrar och förnyar. Du arbetar med försäljning och marknadsföring via digitala kanaler så som sociala medier, bloggar, nyhetssajter, sökmotorer och e-post. Samtidigt förstår du vikten av att mäta och analysera aktiviteter på webben för att öka trafiken till e-handeln. För att få e-handelsbesökare att bli kunder jobbar du aktivt med konverteringsoptimering. Du har även kunskap om ledarskap samt kundpsykologi och lär dig identifiera nya målgrupper och anpassa erbjudanden efter dem.

Genom ständig strategisk omvärldsanalys hänger du med i den snabba utvecklingen inom försäljning och köpbeteende. I din yrkesroll jobbar du även med företagsekonomi, bland annat med att göra lönsamhetsberäkningar, sätta priser och ta fram ekonomiska beslutsunderlag. Som koordinator eller projektledare för hela eller delar av e-handeln kan du jobba i både stora och små företag. Ju större företaget är desto mer strategiskt arbete kan du förvänta dig i yrkesrollen.

Efter examen

Efter examen kan du jobba på både små och stora företag som bedriver e-handel. Du arbetar med att säkerställa kundens resa, att plattformen fungerar och du följer upp nyckeltal. För att kunna bedöma verksamheten, arbetar du med att ta fram analyser av e-handelns olika områden. Allt för att identifiera utvecklingspotentialens kopplat till dess olika processer. Du jobbar strategiskt och/eller operativt, beroende på dina förkunskaper, men du kommer ha en förståelse för de strategier som styr arbetet. Efter avslutat program ska du även ha en god förståelse för ekonomi, exempelvis hur ett företag ökar sin lönsamhet och hur man arbetar smart med priser, marginaler och inköp.

Om du inte har någon arbetserfarenhet så lägger du en bra grund med detta program och du startar din karriär genom att söka de flesta koordinator-/projektledarroller på e-handelsföretag eller inom konsultbranschen. Antingen som specialist eller som generalist beroende på vad du är intresserad av och vad du väljer att fokusera på under dina LIA-perioder. För dig som har med dig lite mer arbetslivserfarenhet finns också chans att kunna söka mer seniora roller där du framförallt jobbar med strategier och har övergripande ansvar samt personalansvar.

Jobben finns inom alla branscher, både små och stora företag, nationella och internationella, B2C-företag och B2B-företag. Du kan arbeta som E-commerce Manager eller e-handelsansvarig men också som marknadskoordinator, affärsutvecklare, projektledare eller konsult inom e-handel. Du kan även jobba på webb- eller mediebyrå eller bemanningsföretag. Företagen som vill anställa dig säljer allt från mode, sport och inredning till mat och upplevelser. Väljer du att fokusera på B2B-handel så finns det även ett stort behov av E-commerce Managers inom industrin.

Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Jönköping. Totalt tio träffar som varje gång är en till tre dagar. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om E-commerce Manager, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt.

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Affärsmannaskap & marknadsstrategi, 20 YH-p
 • Digital mognad, innovation & tillväxt, 25 YH-p
 • Bas & innehållsdesign, 20 YH-p
 • Kommunikation & gruppdynamik, 15 YH-p
 • Digital försäljning & kundrelationer, 20 YH-p
 • Webbanalys, 30 YH-p
 • Digital marknadsföring, 30 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • IT, kravställning & inköp inom e-handel, 20 YH-p
 • Juridik för en E-commerce Manager, 20 YH-p
 • LIA 1, 50 YH-p
 • LIA 2, 60 YH-p
 • Logistik & Supply Chain Management, 20 YH-p
 • Projektledning, 25 YH-p
 • Resurser & ekonomi inom e-handel, 20 YH-p
 • Strategisk omvärldsanalys, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under knappt en tredjedel av utbildningen, närmare bestämt 22 veckor, kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen.

Urvalet görs på det sammanlagda värdet av poäng på särskilt prov som består av två delar.

Särskilt urvalsprov del 1
Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av en webbprov. Provet ska mäta den sökandes logiska, analytiska och problemlösande förmåga. Max 25 poäng.

Särskilt urvalsprov del 2
De 150 sökande med högst resultat på webbprov går vidare till särskilt urvalsprov del 2. Det särskilda urvalsprovet genomförs i form av gruppintervju där muntlig dialog förs kring olika situationer. Provet ska mäta den sökandes förmåga att kommunicera i olika situationer. Max 25 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel hos CSN.

Öppet hus

Välkommen på Öppet hus

I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-03-05    Tid:   14:00 - 18:00   Jönköping
Datum:   2024-03-06    Tid:   14:00 - 18:00   Tranås
Datum:   2024-03-07    Tid:   14:00 - 18:00   Linköping

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: E-commerce Manager

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet i utbildningen är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig E-commerce Manager.

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights