Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Har covid-19 påverkat dina studieplaner? Svara på vår korta undersökning och hjälp oss att hjälpa dig!⭐ 

Elfordonstekniker

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Tranås
200 YH-p (40 veckor, ca 1 år)
Heltid
CSN-berättigad
Klassrum
Startdatum: december 2020 - Tranås

Elfordonstekniker

Har du stort intresse för fordon och elektronik? Utbilda dig då till elfordonstekniker och du felsöker, servar och reparerar el- och hybridfordon. I takt med att försäljningen av el- och hybridfordon kraftigt ökar, ökar också behovet av arbetskraft med rätt kompetens. Efter examen har du de specialiserade kunskaper som marknaden skriker efter. Som elfordonstekniker arbetar du med underhåll av moderna el- och elhybridfordon, alternativa bränslen och service.

Vad arbetar du med?

I din yrkesroll arbetar du med el- och hybridfordons olika komponenter och delsystem. Du har stor kunskap om allt från elmotorer, kraftelektronik och elektroniska styrsystem till olika typer av batterier, kondensatorer och övriga system. Säkerhet är en viktig del i ditt arbete och du lär dig identifiera och analysera risker, exempelvis vid hantering av krockskadade elfordon. Hur den egna arbetsplatsen säkras är du också insatt i.

I ditt arbete har du stor kunskap om el och elektronik i elfordon. Med hjälp av scheman, ritningar och mätningar kan du felsöka och avhjälpa fel i lik- och enfasväxelströmkretsar. Du kan fordonssystemets kopplingssymboler, skyddsutrustning och säkerhetsföreskrifter. I ditt arbete träffar du många kunder och det är därför viktigt att du har ett professionellt bemötande. Du inger förtroende och hanterar invändningar och klagomål på ett yrkesmässigt sätt.

Efter examen

Senast 2030 ska klimatutsläppen från fordonstrafiken ha minskat med 70%. Transport- och fordonsbranschen står därför inför stora utmaningar och en mycket snabb teknikutveckling. De flesta av landets kommuner och även många företag byter dagens fordon till miljövänligare alternativ. Även privatpersoners intresse för köp av el/hybridfordon visar en tydlig ökning. Utvecklingen av tunga fordon går också framåt men här dröjer det lite längre innan vi har enbart el- och hybridfordon.

Behovet av rätt kompetens är högt och förväntas öka kraftigt de kommande tre till fem åren. Efter examen kan du arbeta som elfordonstekniker, fordonstekniker el/hybrid eller tekniker el/hybrid och du har många olika arbetsplatser och arbeten att välja mellan.

För mer information om Elfordonstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Introduktion av branschen & elfordon, 15 YH-p
 • El & elektronik i fordon, 35 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Kommunikation mellan elfordons styrdon, 30 YH-p
 • Komponenter, delsystem & felsökning, 35 YH-p
 • Kundkommunikation & bemötande, 20 YH-p
 • LIA, 30 YH-p
 • Säkert arbete i tekniska system, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under sex veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du praktisera dina teoretiska kunskaper genom att på ett riskmedvetet och säkert sätt arbeta med el och/eller hybridfordon.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i kursen
  • Fordonsteknik – introduktion 

eller motsvarande kunskap

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Elfordonstekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås

Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som efterfrågas vid anställning, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland de som står bakom utbildningen finns bla Askling Bil, Atteviks Personvagnar, Ekebäcks Bil, Grahns bilar, Holmgrens bil, Höglandets Bilservice, Skobes Bil och Tage Rejmes Lastvagnar.

“Den här utbildningen är väldigt viktig för branschen. Inte nog med att det saknas ca 3500 tekniker inom den närmsta tre åren. Vi måste även ha kompetenta tekniker som klarar av den teknikförändring som sker nu med elekrifieringen.” Tobias Skobe, Skobes Bil

“Det är idag stor brist på välutbildade fordonselektriker/tekniker. Fordonen är fullproppade med elektronik vilket ställer helt andra krav på teknikerna. Felsökning med dator är vardagsmat och med elektriferade fordon blir det än mer komplicerade system att felsöka på.” Roger Friberg, Tage Rejmes Lastvagnar

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Elfordonstekniker från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

Du kanske också är intresserad av: