
Energioptimering
Av Sveriges totala energianvändning så går 40% till bostads- och servicesektorn. Genom energieffektivisering och optimering så når vi klimatmålen, minskar vår energianvändning och frilägger eleffekt. I den här kursen lär du dig att upprätta en teoretisk energianalys och att identifiera energieffektiviserande åtgärder med analysen som underlag.
Du får grundläggande kännedom om fastighetsautomation i form av styr- och reglertekniska installationer och dess betydelse för energioptimering. Du lär dig att genomföra en teoretisk energianalys och föreslå relevanta energieffektiviseringsåtgärder i fastigheter. Att kunna bedöma en byggnads energiprestanda, analysera och tolka mätvärden och statistik, samt utföra olika typer av energiberäkningar som till exempel u-värden, transmissionsförluster, uppvärmning etc, samt energieffektiviserande åtgärder ingår också. Efter kursen har du kunskap om kalkylränta/diskonteringsränta, payback och Life Cycle Cost (LCC). Att föreslå optimeringsförslag av befintliga energitekniska system i en fastighet, samt kunna föreslå relevanta investeringar ur energi- och kostnadseffektivt perspektiv lär du dig också.
Behovet
Teknikutveckling, digitalisering och energiomställning bidrar till att energibranschen står inför stora utmaningar. För att klara det behövs ny kompetens. I “EU:s 2020 – mål om klimat och energi” är ett av målen att energieffektiviteten ska ha ökat med 20%. Det kräver ett hållbart och energieffektivt byggande, vilket i sin tur kräver nya kunskaper och kompetenser. 40% av Sveriges energianvändning går till bostads- och servicesektorn, vilket innebär att det finns stora besparingspotentialer i Sveriges befintliga fastighetsbestånd. Dessutom finns ett förslag från Boverket om skärpta energikrav på nybyggnationer. Denna kurs är en del i utmaningen att möta denna efterfrågan på nya kompetenser.
Kursupplägg
Distans med en uppstartsträff i Linköping, Jönköping eller Tranås.
Utbildningens innehåll
- Fastighetsautomation
- Energisystem
- Energiberäkningar, lönsamhetsberäkningar
- Energioptimering
- Resurshållning
- Boverkets föreskrifter och allmänna råd
- Energimyndighetens föreskrifter och allmänna råd
- Energiledningssystem
Ansökan och behörighet
- Behörighet för yrkeshögskolan
- Särskilda förkunskaper: Minst 1 års yrkeserfarenhet från fastighets- eller energibranschen
Examen, diplom m.m.
Efter avslutad godkänd kurs utfärdas ett utbildningsbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan.
Kostnader
Kursen är kostnadsfri och ger rätt till studiestöd från CSN. Eventuellt kan kostnad för kurslitteratur tillkomma.
TUC Yrkeshögskola

Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...
Intresseanmälan
Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola
Samarbete med arbetslivet
Kursen är framtagen i nära samarbete med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket ger dig den kunskap som efterfrågas.
För att få mer information om utbildningen Energioptimering från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.