Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Kontakttolk i tigrinja

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yh-utbildning
Distans
300 YH-p
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Erbjudande
2019-10-22

Videoreportage

Kontakttolk i tigrinja

Som kontakttolk i tigrinja är du länken mellan individen och myndigheten, sjukvården eller annan offentlig verksamhet. Du har hög kompetens i svenska och tigrinja, samtidigt som du har kunskap och insikt om de ämnen de olika samtalen handlar om. Med ditt stora intresse för människor och samhällsfrågor lotsar du nyanlända in i det svenska samhället och du har stor betydelse för människor som inte kan kommunicera på svenska. Utbildningen är på heltid och på distans, vilket betyder att du själv väljer när och var du ska studera. Den är kostnadsfri och berättigad till CSN. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Stockholm.

Vi har även utbildningar till Kontakttolk i somaliska och arabiska.

Vad arbetar jag med?
Som kontakttolk arbetar du med samhällets sociala områden såsom hälso- och sjukvård, psykiatri, juridik och rättsväsende, asyl- och migrationsärenden, hbtq-frågor, jämställdhet, etnicitet, etik och religionstillhörighet.
Oavsett område så ser du till att personer som talar tigrinja och svensktalande handläggare på myndigheter förstår varandra. I ditt yrke möter du alla typer av människor och du kan känna av olika situationer. Samtidigt som du är opartisk och neutral inger du trygghet och förtroende.

Arbetet är både varierande och ibland oförutsägbart, så därför lär du dig använda olika tolkningstekniker och metoder. För att tolka inom hälsa och sjukvård har du kunskap i bla grundläggande anatomi, vanliga behandlingsmetoder, rehabilitering och tolkning för barn i sjukvården, och även vanligt förekommande sjukdomar, mediciner och behandlingar inom psykiatri. Som tolk behöver du också ha goda kunskaper om det svenska samhället och därför lär du dig om det svenska samhällets styrning på lokal, regional, nationell och EU-nivå. Du kan även förmedla vilka rättigheter och skyldigheter de svenska medborgarna, immigranter och asylsökande har.

Utbildningen innehåller praktiska moment så som rollspel, tolkningsövningar, memoreringsövningar och terminologiöversättningar.

Efter examen
Vikten av att kommunicera på ett korrekt och rättssäkert sätt med bla myndigheter, domstolar och sjukvården har ökat i takt med att fler och fler människor söker sig till Sverige. Det råder stor brist på rätt kompetens så med den kvalificerade kompetens som utbildningen ger, är du efter examen mycket eftertraktad.

Att studera på distans
Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även 12 st träffar i Stockholm. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

Röster från arbetslivet

”Det bästa med att vara tolk är att man träffar så många olika sorters människor. Det är ett spännande, innehållsrikt och inte minst ansvarsfullt yrke. Som utbildad tolk får man många nya arbetsmöjligheter.”
Mike Kraidie, TolkaNu Tolk & Språkservice

För mer information om Kontakttolk i tigrinja, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

Etnicitet, jämställdhet och religionstillhörighet, 15 YH-p
Examensarbete, 10 YH-p
Hälso- och sjukvårdstolkning, 35 YH-p
Interkulturell kommunikation, 15 YH-p
Juridik för tolkar, 25 YH-p
LIA 1, 5 YH-p
LIA 2, 5 YH-p
LIA 3, 20 YH-p
Migrationstolkning, 15 YH-p
Psykiatri, 20 YH-p
Samhällstolkning, 25 YH-p
Språkfärdighet i svenska i tolkning, 20 YH-p
Språkfärdighet i tolkspråket tigrinja, 30 YH-p
Tolketik, 15 YH-p
Tolkteknik, 30 YH-p
Tolkyrket - en introduktion, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under sammanlagt sex veckor kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du följa en verksam tolk i olika typer av tolksituationer.

Ansökan och behörighet

• Behörighet för Yrkeshögskolan
• Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2 eller motsvarande kompetens
Du som studerande behöver även mycket goda kunskaper i tolkspråket tigrinja. Kunskaperna prövas genom ett behörighetsgivande test. Vid antagningen prövas kunskaperna genom muntliga och skriftliga prov och intervjuer.

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Erbjudande

Ansökningshjälp

Vet du vilken utbildning du ska söka och behöver hjälp med din ansökan? Vill du veta vad som gäller med de olika behörigheterna? Då är du varmt välkommen till oss på TUC i Jönköping, Tranås, Linköping och Stockholm. Under två eftermiddagar per ort finns vi på plats och hjälper dig med de frågor och funderingar du har.

Ingen föranmälan krävs

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2019-10-22    Tid:   15:00 - 17:00 Stockholm, Linköping, Tranås och Jönköping

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kontakttolk i tigrinja

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som arbetslivet efterfrågar när de ska anställa, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland företagen som står bakom utbildningen finns bla Transvoice Stockholms Tolkförmedling, Tolkresurs Sverige, Lingua Communication Nordic, Folkhälsobyrån Tolkförmedling, Tigrinjatolken och Järva tolk.

Beställ information

För att få mer information om Kontakttolk i tigrinja via mejl, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.