Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Kyl- och värmepumptekniker

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: oktober 2021 - Distans
Sista ansökan: 2021-08-08

Kyl- och värmepumptekniker

Är du teknikintresserad, gillar att lösa problem och vill arbeta praktiskt och varierande? Då kan yrket som kyl- & värmepumptekniker vara något för dig. I yrkesrollen arbetar du med att skapa ett behagligt inomhusklimat för fastigheter eller kyla inom industrin, på idrottsanläggningar och i serverhallar. Yrket är flexibelt och du jobbar både praktiskt och teoretiskt. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Tranås.

Vad arbetar du med?

Som kyl- & värmepumptekniker installerar du kylanläggningar och värmepumpssystem samtidigt som du utför beräkningar av kyl- och värmebehov. Vid installation och underhåll av kyl- och värmepumpsanläggningar har du de kunskaper inom energibesparing och energieffektivisering som krävs. Förutom att arbeta med installationer jobbar du även med problemlösning, kalkylering, projektledning och styrning av system.

Rätt kyl- och värmepumpsteknik är en förutsättning för miljö och hälsa då kylanläggningar har en stor påverkan på det globala klimatet. I din yrkesroll jobbar du med det viktiga miljöarbetet och bidrar till framtidens klimat och miljö. Utifrån miljö-, driftsäkerhet-, tillgänglighet-, serviceaspekter bedömer och motiverar du de mest fördelaktiga alternativen vid systemlösning. I din roll ingår också kundkontakt och du ger rådgivning om produktval, omfattning och serviceavtal.

Det utbildas för få kyl- och värmepumptekniker så efter examen kommer du inte bara ha ett spännande och varierande yrke, du kommer även att ha goda jobbmöjligheter. Utbildningen, som vänder sig till dig som har praktiskt handlag, ger dig praktiska och teoretiska kunskaper för att genomgå examinering för personlig kylcertifiering.

Efter examen

Utbildningen ger dig det systemtänk och helhetssyn som starkt efterfrågas, samtidigt som du får fördjupade kunskaper. Efter examen arbetar du som kyl- & värmepumptekniker, kylservicetekniker, kyltekniker eller värmepumpstekniker. Du utför dina arbetsuppgifter på olika typer av industrier, serverhallar, sjukhus, kontorsbyggnader, eller idrottshallar men även i privata hushåll och affärer.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Det gäller att ha självdisciplin och du har ansvar för studietiden. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för webbaserade föreläsningar, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller också träffar i Tranås som sker vid 12 tillfällen under utbildningen och är 1-2 dagar per gång. De kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, studiebesök och grupparbeten.

För mer information om Kyl- och värmepumptekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Affärsmannaskap & kundrelationer, 20 YH-p
 • Byggnadsfysik, 15 YH-p
 • Elsystem i kylanläggningar, 40 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 10 YH-p
 • Examensarbete, 15 YH-p
 • Kommunikation, 10 Yh-p
 • Kyl- & värmepumpsteknik, 50 YH-p
 • Kylprocessen, 35 YH-p
 • LIA 1, 25 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • LIA 3, 40 YH-p
 • Miljöteknik & lagstiftning inom kylområdet, 15 YH-p
 • Projektledning, 15 YH-p
 • Styr- & reglerteknik, 30 YH-p
 • Värme- & ventilationssystem, 40 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan

Urval
Urval görs på sammanlagda meritpoäng av betyg och poäng på särskilt prov.

Alla behöriga sökande genomför ett särskilt prov i form av ett webbprov. Provet ska mäta den sökandes förmåga att läsa teknisk text, analysera och lösa matematiska problem. Dessa förmågor ska visa den sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen för att utveckla kompetens i utbildningen. Max 10 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Kyl- och värmepumptekniker

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig kyl- & värmepumptekniker. Vi samarbetar bl a med Ömangruppen, Bosch, IVT, Hammarstedts Kyl & Inneklimat, BLM Kyl & storkök och Linds & Källmans samt branschorganisationerna.

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Kyl- och värmepumptekniker från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.