YH-utbildning

Mätningstekniker

TUC Yrkeshögskola, i Jönköping (+1 orter)
Längd
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt. se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
410 YH-p (82 veckor, ca 2 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt. se detaljer
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Mätningstekniker

Att arbeta som mätningstekniker innebär att du utför mätningar i många olika sammanhang, och jobbet är både varierande och självständigt. Yrket är flexibelt, och praktiskt arbete kombineras med kontorsarbete, allt med noggrann precision. Som mätningstekniker får du en spännande mix av frihet och noggrannhet, teknik och natur. Utbildningen sker på distans, vilket betyder att du i stor utsträckning själv väljer när och var du ska studera. Detta kombineras med intressanta och givande dagar i Jönköping.

Vad arbetar du med?
Som mätningstekniker har du ett stort ansvar i att göra inmätningar och utsättningar på ett korrekt och snabbt sätt, och du finns på plats före, under och efter hela processen. Genom att använda tekniska instrument och avancerade dataprogram mäter du både optiskt och med hjälp av satelliter.

I din vardag bearbetar och analyserar du insamlad geodetisk data och du presenterar förslag på mätningstekniska lösningar. Du planerar, genomför och utvärderar flygfotografering samtidigt som du har god kunskap i vilka arbetsmiljö- och säkerhetsföreskrifter som gäller. Att identifiera byggprocessens olika skeden, vilka aktörer som förekommer och ha en förståelse för samspelet mellan dessa har du också kunskap om. Du kan urskilja de faktorer och styrmedel som påverkar samhällsbyggnad och markanvändning och du kan utläsa ritningar inom byggnad, vatten och avlopp.

Rollen som mätningstekniker är komplex och utbildningen ger därför den kunskap och noggrannhet som behövs i mätprocesser samt en djupare förståelse för bygg- och anläggningsarbete. Yrket passar dig som tycker om att arbeta i team men lika gärna jobbar ensam, gillar problemlösning, teknik och matematik och som vill arbeta både utomhus och inomhus.

Efter examen

Efter examen arbetar du som mätningstekniker, utsättare eller mättekniker inom bygg och anläggning. Yrkesrollen finns inom många olika områden såsom bygg- och anläggningsföretag, mätningsföretag, konsultföretag, Lantmäterimyndigheterna samt kommunernas stadsbyggnadskontor och tekniska förvaltningar. Inom samtliga områden finns behov av mätningstekniker då bebyggelsen och VA-system växer i takt med befolkningsökningen.

Dator

För att du ska kunna tillgodose dig utbildningen på bästa sätt, rekommenderar vi att du har tillgång till en egen bärbar dator. För att datorn ska klara programvaran som ingår i undervisningen behöver du en dator med:

Hårddisk: 256GB SSD
RAM: 8 GB
CPU: Intel Core i5

Vi rekommenderar en 15-tums bildskärm, detta för användningen av AutoCad och ArcGis.

För mer information om Mätningstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

1 tillgängligt startdatum

Januari 2024 meddelar MYH om vi får starta utbildningen på nytt.

 • Distans med träffar
 • Jönköping

Utbildningens innehåll

 • Arbetsmiljö & säkerhet, 15 YH-p
 • Byggprocessen, 25 YH-p
 • CAD, BIM, GIS, 30 YH-p
 • Entreprenadjuridik, 20 YH-p
 • Examensarbete, 25 YH-p
 • Geodetisk mätmetodik, 60 YH-p
 • Husbyggnadsteknik, 15 YH-p
 • Laserskanning, UAV, UAS & flygfotografering, 25 YH-p
 • LIA 1, 35 YH-p
 • LIA 2, 40 YH-p
 • LIA 3, 45 YH-p
 • Mark & anläggningsteknik, 25 YH-p
 • Ritningsteknik, 15 YH-p
 • Tillämpad matematik för mätningstekniker, 20 YH-p
 • Yrkesinriktad engelska, 15 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Här får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge med fältövningar och praktiska tillämpningar.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
  • Matematik 2
 • Urval

Urvalet görs på poäng av urvalsprov.

Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt urvalsprov i form av gruppintervju. Provet ska mäta den sökandes förmåga att kommunicera i olika situationer och arbeta lösningsorienterat. Max 25 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Öppet hus

Välkommen på Öppet hus

I mars 2024 öppnar vi dörrarna till våra skolor i Jönköping, Tranås och Linköping. Här får du möjligheten att se våra fina och ljusa lokaler, allt från salar och grupprum till uppehållsrum och kök. Representanter från arbetslivet kommer att finnas på plats, en perfekt möjlighet att prata om yrkesrollen du är intresserad av. Personal från TUC visar runt och svarar på dina frågor. Här finns också möjligheten att få hjälp med din ansökan.

Mer information om eventet hittar du på vår hemsida, tucsweden.se.

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-03-05    Tid:   14:00 - 18:00   Jönköping
Datum:   2024-03-06    Tid:   14:00 - 18:00   Tranås
Datum:   2024-03-07    Tid:   14:00 - 18:00   Linköping

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Mätningstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Samarbete med arbetslivet

Utbildningen är framtagen tillsammans med arbetslivet. Innehållet är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig mätningstekniker. Vi samarbetar bl a med Starka och Trimtec.

”Vi har ett kontinuerligt behov av mätningsteknisk kompetens inom Stadsbyggnadskontorets verksamhet, så att få en mätningsteknikerutbildning till Jönköping känns för oss väldigt bra.” Ulrika Wahlström, Stadsbyggnadskontoret Jönköpings kommun

TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights