Produktionstekniker

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
Distans
400 YH-p (80 veckor, ca 2 år)
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2023 - Distans
Sista ansökan: Ansökan öppnar i dec-jan.

Produktionstekniker

Har du intresse för teknik, vill arbeta med människor och är lösningsfokuserad? Utbilda dig till produktionstekniker och du har ett kreativt yrke fyllt av spännande utmaningar. I ditt arbete ser du helheten i produktionskedjan och optimerar materialflödet i tillverkningsprocessen. Ditt mål är att produktionen ska löpa så smidigt och effektivt som möjligt och du arbetar mestadels teoretiskt men även praktiskt.

Vad arbetar du med?

I ditt yrke arbetar du inom tillverkningsindustrin, allt från livsmedelsindustrin och medicinsk teknik till verkstads- och träindustrin. Du är länken mellan operatörerna på golvet och produktionschefen. Med hjälp av de olika verktyg och hjälpmedel som finns inom IT medverkar du till att utveckla, förbättra och effektivisera produktionsprocessen. Du kan också jobba med teknisk support, kostnadskalkyler eller produktionsanpassning av produkter.

I din yrkesroll granskar du arbetsinstruktioner, beredningar och balanseringar så att de uppfyller de krav som finns för standardiserat arbete. Du har kunskap om produktionssystemets och värdekedjans utveckling med hjälp av metoder och verktyg relaterad till Lean (inriktad produktionsekonomi). Systematiskt miljö- och hållbarhetsarbete blir viktigare och viktigare. Du har därför kunskap om de ansvarsprinciper, riktlinjer och verktyg som allt fler företag tillämpar i sin strävan efter en hållbar framtid.

Efter examen

Rekryteringsbehoven är stora hos många företag, men de har svårt att hitta personer med rätt kompetens vilket leder till att de inte kan anställa tillräckligt många. Även kommande pensionsavgångar ökar efterfrågan på utbildade produktionstekniker. Arbetslivet önskar en mer praktiskt inriktad utbildning och här har du som pluggat hos oss en stor fördel då mer än en fjärdedel av utbildningen är praktik. Efter examen kommer du vara mycket eftertraktad av arbetslivet. Du kan också arbeta som kvalitetstekniker och produktionsplanerare, båda inom maskin samt Lean-koordinator.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du kan själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även 12 st fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping. Träffarna kan tex innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Produktionstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • CAD för produktionstekniker, 15 YH-p
 • Digitalisering & industriell IT, 20 YH-p
 • Examensarbete, 20 YH-p
 • Kommunikation, 10 YH-p
 • Kvalitet, miljö & hållbarhet, 20 YH-p
 • Lean - inriktad produktionsekonomi, 30 YH-p
 • LIA 1-2, 110 YH-p
 • Materialkunskap & bearbetningsteknik, 25 YH-p
 • Mätteknik, 20 YH-p
 • Produktionslogistik, 20 YH-p
 • Produktionsprocesser & beredning, 25 YH-p
 • Produktionsteknik & värdeskapande produktionstekniskt arbete, 45 YH-p
 • Projektledning & metodik inom industriell produktion, 20 YH-p
 • Teknisk engelska, 10 YH-p
 • Tillämpad matematik, 10 YH-p

LIA/Praktik

Under drygt en fjärdedel av utbildningen kommer dina studier att vara förlagda till en arbetsplats, så kallat Lärande i arbete, LIA. Under denna period får du under handledning omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken och du utvecklar din kompetens i att arbeta som produktionstekniker.

Ansökan och behörighet

 • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: lägsta betyg E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskap
  • Matematik 2, 100 p

  • Produktionskunskap 1, 100 p

 • Urval
  Urvalet görs på poäng på särskilt urvalsprov.

  Alla behöriga sökande får genomföra ett särskilt prov i form av en webbprov. Provet ska mäta den sökandes förmåga att lösa problem. Dessa förmågor ska visa den sökandes förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Max 20 poäng.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen till behandlingspedagog är kostnadsfri och CSN-berättigande. 

TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Produktionstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Denna utbildning har initierats av och formats tillsammans med representanter från arbetslivet. Därmed ger utbildningen dig den kompetens som efterfrågas vid anställning, vilket gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Bland de som står bakom utbildningen finns Arla Plast, Danagård Lihto, Hallins verkstäder, Manpower, Mixum, Plåt Modul, Rimaster Electrosystem, SAAB Aerostructures, SAAB Group Dynamics Barracuda, SAAB Surveilance, Scanfil, Sealed Air Svenska, Strömsholmen, Swisslog-Accalon, Toyota Material Handling Manufacturing Sweden AB, Unik Resurs i Sverige och Väderstad.

“Som industriell partner till världsledande kunder ser vi rätt kompetens inom det produktionstekniska området som en av nyckelfaktorerna till fortsatt framgång. Vi ställer oss därför positiva till en utbildning i närområdet.” Jakob Fager, Scanfil Åtvidaberg

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Produktionstekniker från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.