Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

TUC Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
210 YH-p (42 veckor, halvfart i ca 2 år)
Deltid
CSN-berättigad
Distans
Startdatum: september 2021 - Distans
marker Öppen för sen anmälan / har restplatser

Videoreportage

Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

Arbetar du redan idag som undersköterska men vill vidareutbilda dig och få specialistkunskap? Behovet av vidareutbildade undersköterskor inom psykiatri ökar kraftigt då vården har förändrats samt att psykisk ohälsa är ett växande folkhälsoproblem. Med expertkompetens inom psykiatri får du en kunskap som är särskilt eftertraktat. Utbildningen sker på halvfart och distans, vilket innebär att du till stor del kan sköta studierna vid sidan av ordinarie jobb. Detta kombineras med vissa intensiva dagar i Jönköping eller Stockholm.

Utbildningen finns på distans med fysiska träffar i Stockholm eller Jönköping. Katrineholm erbjuds som satellitort på utbildningen som har de fysiska träffarna i Stockholm. Läs mer på vår hemsida.

"Efter min examen har det gått spikrakt uppåt. Jag märker verkligen att utbildningen gjort mig så mycket attraktivare på arbetsmarknaden. Jag har haft den otroliga turen att ha tre tjänster att välja mellan och valde slutligen en tjänst som gruppchef på ett boende för tungt missbruk som jag blev erbjuden. Känns superkul!" Annika Jansen, specialistutbildad undersköterska inom pyskiatri

Vad arbetar du med?

Som undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri har du fördjupade kunskaper inom psykiatri samt psykiatrisk vård. Du får goda kunskaper i olika typer av psykisk ohälsa, psykiatriska sjukdomstillstånd och vilka konsekvenser dessa får hos individen, gruppen och i samhället. Du fördjupar dig i hur du på ett empatiskt sätt bemöter, kommunicerar och samarbetar med patienten och dess närstående. Med hänsyn till individens behov och för att denne ska få ökad livskvalitet får du verktyg att planera, genomföra och följa upp stöd. Du studerar etiska frågeställningar och dilemman i relation till psykisk ohälsa. I din yrkesroll förstår du hur den kognitiva förmågan kan påverkas vid psykiatrisk ohälsa. Samtidigt har du insikt i hur olika typer av beroende och missbruk påverkar individen och dennes livssituation.

Efter examen

Efter examen har du specialistkunskap inom psykiatrin. Efterfrågan på undersköterskor med psykiatrisk kompetens är stor och väntas öka ytterligare de kommande åren. Detta pga av förändringar i vården, ökad psykisk ohälsa samt att många undersköterskor idag saknar denna typ av kompetens. Den psykiatriska vården drivs mer och mer mot den öppna vården där verksamheten bedrivs av kommun, landsting och privata företag.

Att studera på distans

Utbildningen bedrivs på distans, deltid 50% under knappt två år, med ett antal träffar per termin i Jönköping eller Stockholm. Det ger dig möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar. Att studera på distans innebär stor frihet, men också stort eget ansvar. Du ansvarar för din studietid och det gäller att ha självdisciplin. Du väljer själv när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum. Utbildningen är till största delen webbaserad men innehåller även träffar i Jönköping eller Stockholm. Träffarna kan tex innehålla tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.

För mer information om Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Utbildningens innehåll

 • Etik, bemötande & kommunikation, 30 YH-p
 • Examensarbete, 10 YH-p
 • Ledarskap och kollegial handledning, 25 YH-p
 • Lagstiftning, organisation & kunskapsstyrning, 20 YH-p
 • LIA, 20 YH-p
 • Omsorg & omvårdnad vid psykisk ohälsa, 55 YH-p
 • Psykiatriska sjukdomstillstånd, 30 YH-p
 • Psykisk ohälsa ur ett mångkulturellt perspektiv, 20 YH-p

LIA/Praktik

Under åtta veckor och på halvtid är studierna förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Ansökan och behörighet

 • Behörighet för yrkeshögskolan
 • Särskilda förkunskaper: godkänt betyg i kurserna
  • Medicin 1
  • Vård- och omsorgsarbete 1 
  • Vård- och omsorgsarbete 2
  • Psykologi 1
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

från Vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande kompetens

 • Minst 2 års yrkeserfarenhet som undersköterska om minst 50% från vård- och omsorgsarbete. Varje månad ger ett värde av 1 poäng. Max 48 poäng.

Urvalet görs på meritvärde på betyg + poäng av yrkeserfarenhet.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

TUC Yrkeshögskola


Har du ett speciellt yrke du drömmer om, och är intresserad av den bästa vägen dit? Vi erbjuder flera olika yrkeshögskoleutbildningar, alla i nära samarbete med näringslivet. Börja plugga hos oss och om ett par år har du ett yrke som...


Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Kontaktuppgifter till TUC Yrkeshögskola

TUC Yrkeshögskola

Hamnparken 2
573 35 Tranås


Samarbete med arbetslivet

Vi har ett mycket starkt samarbete med den psykiatriska vården, och tillsammans med dem har vi utvecklat denna utbildning. Utbildningens innehåll är format efter vårdens krav på kompetens, vilket gör dig särskilt eftertraktad när du gått denna specialistutbildning.

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Specialistutbildad undersköterska inom psykiatri från TUC Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.