Kommande starter
Om utbildningen

Vad gör en vindkraftstekniker?
Skapa framtidens hållbara samhälle! Utbilda dig till Elnätsspecialist inom vindkraftteknik och få en efterfrågad specialistkompetens inom förnybar energi.
Som Elnätsspecialist inom vindkraftteknik har du mycket frihet under ansvar. Du sköter din egen planering och ser till att sköta drift- och underhållningsarbetet i en eller flera vindkraftsparker. I snitt sköter man fem vindkraftverk och jobbar vanligtvis i team. Det är ett yrke där du får upptäcka många nya platser från höjden och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle.
Under utbildningen får du kunskaper om bland annat elnätets uppbyggnad, förnybar elproduktion och elnätsautomation. Du får en specialistkompetens som är efterfrågad inom området.
Hur ser framtiden ut för Elnätsspecialist inom vindkraftteknik?
Framtiden för Elnätsspecialister inom vindkraftteknik ser ljus ut. Det råder stor efterfrågan på Elnätsspecialister inom vindkraftteknik med kunskap om vindkraftens roll i elnätet och fördjupad kunskap och elnätsautomation, digitalisering i elnätet och digital kommunikation. Det finns även efterfrågan internationellt för den som vill jobba utanför Sveriges gränser. Behovet av energi kommer att öka kraftigt fram till 2050 och där är vindkraften en viktig del. Vindkraften expanderar kraftigt men kompetensbristen kan försvåra klimatomställningen.
Det här kan du jobba med
- Elnätsspecialist inom vindkraftteknik
- Service och underhållstekniker för förnybara energisystem
- Servicetekniker i anläggningar med energiproduktion eller energidistribution
- Servicetekniker-drift och underhållsmekaniker inom energiproduktion
Varför välja YH Akademin?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Distansutbildning med tillfällen på plats
Så ansöker du
Grundläggande behörighet
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Kunskaper i svenska:
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
Särskilda förkunskaper
– B-körkort (för personbil)
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Inte behörig?
Ingen fara! Det finns olika sätt att nå upp till behörighetskraven och gå utbildningen.
Att bli behörig med reell kompetens
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Genom att ansöka med reell kompetens kan du på olika sätt visa att du har den kompetens som krävs. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Det kan handla om kunskaper och erfarenhet som du fått genom yrkeserfarenhet, föreningsliv eller volontärarbete. För att vi ska kunna ta med din reella kompetens i vår bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller anställningsreferenser från din arbetsgivare. I dokumentet från arbetsgivaren skall det framgå både omfattning och längd på anställning/utbildning samt befattning.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.
Videoreportage
Intresseanmälan
Välkommen till YH Akademin – störst i Sverige på yrkeshögskoleutbildningar på distans!
Vill du ta nästa steg i karriären eller utvecklas inom ditt yrke?Då är du på rätt plats! De senaste 25 åren har tusentals individer tagit sig vidare i karriären hos YH Akademin. Välj mellan ett brett utbud av utbildningar och...