Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Bagare & Konditor

Yrgo
Sammanfattning
Yh-utbildning
Göteborg
45 veckor
Heltid
Studiemedelsberättigad
Svenska

Bagare & Konditor

bagare och konditor
Bagare och konditor 

Utbildningen riktar sig till dig som vill bredda och fördjupa dina kunskaper inom bageri och konditori. I utbildningen ingår undervisning inom bageri och konditori med produktionsfärdighet och praktik/LIA (Lärande I Arbete).

Utbildningen löper under två terminer och ger de praktiska och teoretiska kunskaper som behövs för att kunna arbeta som bagare och konditor. Under den skolförlagda delen få du bl.a. träna på surdeg, chokladarbeten, skådebröd, marsipanmodellering, sockerarbeten och moderna matbröd och mycket mer. Du kan själv välja att specialisera dig eller arbeta med ett brett sortiment från matbröd till tårtor. En tredjedel av utbildningen är arbetsplatsförlagd praktik, så kallad LIA (Lärande i Arbete). Genom LIA får du prova på hur det är att arbeta i branschen och en möjlighet att fundera på alternativa framtida arbetsgivare. Du får även den överblick och helhetssyn som yrket kräver.

Gesällbrev 

Bagare och Konditor är en gedigen och unik utbildning som även ger möjligheten att avlägga ett gesällbrev. Du kommer dessutom att träffa branschledande entreprenörer och leverantörer som tillsammans med skola, utbildningens ledningsgrupp och företagare ger dig ett unikt kontaktnät.

Efter utbildningen 

Branschens efterfrågan på kvalificerade bagare och konditorer är stor. Det är ett yrke där utbildade och kompetenta medarbetare är efterfrågade, bde i Sverige och internationellt. Utbildningen drivs och utvecklas i nära samarbete med privata företag och branschorganisationer. Fördelen med en stark branschnärvaro och medverkan är att utbildningens innehåll är relevant och anpassat efter branschens behov.

Efter avslutad utbildning har du stora möjligheter att gå direkt in i arbete eller alternativt starta egen verksamhet. De studerande har ett arbete inom konditori-, bageri-, café- eller restaurangbranschen 6 månader efter avslutat utbildning.

Så ansöker du

För att vara behörig krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier.

Utbildningen Bagare & Konditor bygger vidare på grundutbildningen till bagare. Därför är det en förutsättning för att du ska klara att genomföra utbildningen är att du har en grundutbildning från gymnasieskolan eller vuxenutbildningen inom bageri. Du är även kvalificerad om du har 3 års arbetslivserfarenhet som bagare på heltid.

Särskilda förkunskaper
Lägst betyg E i kurserna:
– Bagerikunskap 2 – BAGBAG02
– Bagerikunskap 3 – BAGBAG03
– Konditoriikunskap 2 – BAGKON02
– Konditoriikunskap 3 – BAGKON03
– Hygien – HYGHYG0

eller motsvarande kunskaper.

Om det finns fler behöriga sökande än antalet platser sker ett urval genom särskilt prov. Det särskilda provet är både praktiskt och teoretiskt. Det praktiska provet innehåller t.ex. vanligt förekommande tekniker och moment. 

Du söker via skolans hemsida. 

Kursinnehåll

Följande kurser ingår i YH-utbildningen: 

  • Produktionsteknik Bageriprodukter 40 p
  • Produktionsteknik Konditoriprodukter & Pâtisserie 40 p
  • Kreativt hantverk Bageri & Konditori 30 p
  • Examensarbete – gesällförberedelse 25 p
  • Ekonomi & företagande 15 p
  • Lärande i arbete 1 30 p
  • Lärande i arbete 2 35 p
  • Organisation & arbetsliv 10 p
  • 5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.


    Har du redan dokumenterad kunskap inom någon av de olika kurserna som ingår i utbildningen så behöver du inte läsa motsvarande kurs hos oss, s.k. tillgodoräknande. Bedömningen vid ett tillgodoräknande kan ske både teoretiskt och/eller praktiskt och beslut om tillgodoräknande fattas av utbildningens ledningsgrupp.

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen och du har även möjlighet till att avlägga ett gesällbrev. 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. Kostnader för kurslitteratur, kopiering, utskrifter, yrkeskläder, resor och studiebesök tillkommer.

Yrgo

Yrgo

Yrgo anordnar utbildningar för dig som vill skaffa dig ett yrke, för dig som vill byta yrke och för dig som vill fördjupa dig i ett yrke. Varje år utbildar sig cirka 1 700 personer hos oss och våra studerande är,...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Yrgo


Tel: 031 - 367 31 00
www.yrgo.se

Kursinnehåll

Följande kurser ingår i YH-utbildningen: 

  • Produktionsteknik Bageriprodukter 40 p
  • Produktionsteknik Konditoriprodukter & Pâtisserie 40 p
  • Kreativt hantverk Bageri & Konditori 30 p
  • Examensarbete – gesällförberedelse 25 p
  • Ekonomi & företagande 15 p
  • Lärande i arbete 1 30 p
  • Lärande i arbete 2 35 p
  • Organisation & arbetsliv 10 p
  • 5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.


    Har du redan dokumenterad kunskap inom någon av de olika kurserna som ingår i utbildningen så behöver du inte läsa motsvarande kurs hos oss, s.k. tillgodoräknande. Bedömningen vid ett tillgodoräknande kan ske både teoretiskt och/eller praktiskt och beslut om tillgodoräknande fattas av utbildningens ledningsgrupp.

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.