Driftansvarig hotell

Yrgo
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
1 år
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-17
Driftansvarig hotell - yrgo

Driftansvarig hotell

Brinner du för serviceyrket och är redo att ta dig an en ledarroll? Den här utbildningen förbereder dig för att axla en ansvarsbefattning inom hotellbranschen. Under ett intensivt år får du lära dig att arbeta som ansvarig för en eller flera avdelningar med fokus på lönsamhet och hållbarhet. Utbildningen ger dig också verktyg inom ledarskap, service, bemötande och kommunikation – allt en god ledare behöver kunna.

Vad gör en driftansvarig inom hotell?

Som driftansvarig har du en flexibel arbetsroll där du ofta är ansvarig för flera avdelningar som exempelvis reception, konferens, housekeeping och bokning. Utbildningen ger dig specialiserade kunskaper inom management, affärsekonomi, Revenue Management, digitala medier, kommunikation, gäst- och servicepsykologi och hållbarhet. Du tränas i att ta ansvar, leda en personalgrupp och göra ekonomisk planering anpassat till din kommande yrkesroll.

Efter utbildningen är du redo för en ansvarsbefattning inom hotell- och servicebranschen. Du kan exempelvis arbeta som ansvarig inom Guest Service, driftansvarig inom reception, konferens och housekeeping, eller sälj- och bokningsansvarig. Förutom hotell kan din framtida arbetsplats vara inom företagsreception, Co-working, kontorshotell, vandrarhem/bed and breakfast, bokningsbolag eller på event och mässor.

Om utbildningen

Följande ingår i din utbildning:

 • Verktyg och kunskap inom ledarskap, exempelvis konflikthantering och kommunikation
 • Göra budget, ekonomiska kalkyler och lönsamhetsberäkningar
 • Planera, leda, fördela och följa upp den dagliga verksamheten
 • Marknadsföring och säljkunskaper
 • Retorik och presentationsteknik
 • Service och bemötande
 • Arbetsrätt och arbetsmiljö
 • Digitala medier för kommunikativa, administrativa och ekonomiska arbetet, allt från sociala medier till branschaktuella bokningssystem

Studieupplägg och examen

Utbildningen är ettårig, platsbunden med vissa delar digitalt och går på heltid. Undervisningen varierar mycket och består bland annat av prov, projektarbeten (individuellt eller i grupp), föreläsningar, seminarier och studiebesök. Vi samarbetar tätt med näringslivet och de flesta föreläsare, lärare, handledare, mentorer är yrkesverksamma inom branschen.

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Samarbete med arbetslivet

Vi har ett tätt samarbete med flera företag och organisationer inom branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, tar emot studerande på LIA och håller i kurser. Utbildningen genomförs i samarbete med följande aktörer:

Svenska Mässan/Gohia Towers – United Spaces – Clarion Collection Hotel Odin – Radisson Blu Riverside Hotel – Hotel Royal – Scandic Hotels – Elite Hotels of Sweden

Så ansöker du

 1. Samla ihop dina betygsdokument och eventuellt andra dokument som du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade.
 • Intyg på tidigare utbildning inom hotell-, service- och turismbranschen. Observera att tidigare utbildning inte är ett krav, men kan öka dina chanser att bli antagen.
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven.

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. 

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg (E/3/G) eller dokumenterade kunskaper eller erfarenheter som motsvarar följande kurser:

 • Engelska 6
 • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2

Har du pågående studier?

Har du pågående behörighetsgivande studier? Då kan du komplettera med dina betyg efter ansökningsperioden. Sista datum för komplettering av betyg är 14 juni. För att vi ska kunna veta att du läser behörighetsgivande studier måste du bifoga ett studieintyg i din ansökan.

Antagning och urval

Är det fler sökande som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på betyg och tidigare utbildning inom hotell- och turismbranschen.

Antagningsbesked

Om du ansöker under ordinarie ansökningsperiod får du ditt antagningsbesked i juni. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan. 

Yrgo

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Yrgo


Tel: 031 - 367 31 00
Fax 031 - 367 31 20
www.yrgo.se

Recensioner

Snittbetyg: 4,1

Baseras på 17 recensioner.

Louise Furhoff

Informativ utbildning med bra lärare

Lina Hedlund

Rolig och lärorik utbildning! Fantastiskt att vi har fått vara så mycket ute i branschen.

Sommarblomst

Känns tyvärr mer som en högstadieutbildning än yrkeshögskola. Saknar att praktiken inte är riktad mot kursen man läser som är ”ansvarig”, utan det är mer generell inom hotell. Jag förväntade mig att få erfarenhet i att vara ledare, inte skura golvet. Vissa viktiga kurser svepte man snabbt igenom och andra minera viktiga kurser drogs ut rejält.

Tina Engelbrektsson Kommentar:
Hej! Vad tråkigt att du upplever utbildningen så här. Det är ett stort fokus på ledarskap i de olika kurserna och vår ambition är absolut inte att ni studerande ska skura golv. Under LIA-kursen krävs en förståelse för de olika avdelningarna och det är handledarens roll att delge en bild av en chefs vardagliga arbetsuppgifter. Hoppas ändå att d...
Visa mer

Kursinnehåll

Kurser

5 poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

 • Branschekonomi, 15p
 • Digitala medier och kommunikation, 30p
 • Examensarbete, 10p
 • Food & Beverage, 10p
 • Gäst- och servicepsykologi, 10p
 • Housekeeping, 10p
 • Lärande i arbete (LIA), 50p
 • Management, 20p
 • Marknadsföring, försäljning och Revenue Management, 20p
 • Reception och konferens, 25p
 • Turismkunskap och hållbar utveckling, 10p

LIA (praktik)

LIA (Lärande i arbete) är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik och är en av de mest uppskattade delarna av utbildningen. Det är en unik möjlighet att träna på din framtida yrkesroll och få erfarenhet redan under studietiden. LIA innebär också att du kan knyta värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter utbildningen.

Recensioner
Recensioner
(4,1)
Baseras på 17 recensioner.