Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

UX Designer

Yrgo
Sammanfattning
YH-utbildning
Göteborg
2 år
Heltid
Studiemedelsberättigad
Startdatum: januari 2023 - Göteborg
Sista ansökan: Sista ansökningsdag: 15 okt varje år.
tre personer jobbar vid datorer

UX Designer

Vad har de bästa webbplatserna, apparna och systemen gemensamt? De är alla lätta att använda och förstå. Som UX Designer är det ditt jobb att skapa den allra bästa användarupplevelsen för människor, alltså att skapa produkter och tjänster som gör vardagen både enklare och roligare.

Vad gör en UX Designer?

Som UX Designer skapar du samspelet mellan människor och olika interaktiva produkter, system och tjänster. Du kan jobba med designen av program eller appar, webbplatser, spel, onlinetjänster eller specialiserade system som exempelvis infotainmentsystem i bilar.

Kärnani att jobba med UX ligger i att vara serviceinriktad och nyfiken på människorsbehov och beteenden. Du ifrågasätter befintliga lösningar och system ochfunderar på hur de kan förbättras.

Yrkesroller och arbetsplatser

Efter avslutad utbildning kan du jobba som UX Designer, Service Designer/tjänstedesigner, UX Researcher eller interaktionsdesigner på kommunikationsbyråer, konsultföretag eller inhouse på företag.

Om utbildningen

Under utbildningen får du lära dig att förstå människor och deras behov i relation till en produkt, tjänst eller företeelse. Du lär dig hur du samlar in och tolkar data, hur du tar det stora språnget från data till konceptidé, hur du går från idé till de första prototyperna, testar dem och sedan hur resten av utvecklingsprocessen ser ut.

Förutom design för mobil, webb och datortittar vi också på design av övergripande tjänster, och på hur varumärke,affärsidé och företagsstrategier påverkar och inspirerar design. Du lär digundersöka människors behov och att hitta lösningar som passar både användare,företag och samhälle.

Vill du veta mer?

Besök UX Designer på Instagram.

LIA (praktik)

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik. Under LIA:n får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen.

Kurser

 • Användarcentrerad design och design thinking, 50 p
 • Användbarhet och prototypdesign, 40 p
 • Examensarbete, 30 p
 • LIA – Lärande i arbete, 130 p
 • Process och metod inom UX, 40 p
 • Tjänstedesign, 30 p
 • Innovationsprocesser, 40 p
 • UX-strategi och varumärkesupplevelse, 40 p

Studieupplägg och examen

Utbildningen är tvåårig, platsbunden och går på heltid. Den leder till en yrkeshögskoleexamen.

Undervisningen varierar mycket och består bland annat av projektarbeten, föreläsningar och studiebesök. Vi samarbetar tätt ihop med näringslivet och de flesta föreläsare och handledare är personer som arbetar inom området.

Samarbete med branschen

Vi har ett tätt samarbete med företag och organisationer i branschen, som bland annat deltar i utbildningens ledningsgrupp, föreläser och tar emot studerande på LIA (praktik).

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Följande branschaktörer deltar i ledningsgruppen:

Spotify – InUse – VGR – Alten – Creuna – Humblebee – Publicis Sapient – Semcon Sweden – Volvo Construction Equipment – Volvo Information Technology – Volvo Personvagnar

Förkunskaper och behörighet

För att kunna bli antagen till utbildningen behöver du uppfylla vissa förkunskapskrav:

Grundläggande behörighet

Innebär att du har en gymnasieexamen eller motsvarande. Mer om vad grundläggande behörighet innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser (eller dokumenterade kurser, kunskaper eller erfarenheter som motsvarar dessa):

 • Engelska 6
 • Svenska 2
 • Matematik 2
 • Digitalt skapande 1

Saknar du förkunskaper?

Saknar du de listade förkunskaperna kan du ändå vara behörig om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt, till exempel genom arbetserfarenhet, kvällskurser eller annan eftergymnasial utbildning.

Läs mer om förkunskapskrav och behörighet.

Hur ansöker jag?

 1. Samla ihop alla de dokument du ska skicka med din ansökan.
 2. Skicka in din ansökan på webben via vårt ansökningssystem.

Läs mer om alla steg i ansöknings- och antagningsprocessen.

Skicka med

 • Digital kopia på dina gymnasiebetyg, det vill säga inskannade eller fotograferade kopior på dina originalbetyg som är signerade och datumstämplade
 • Eventuellt andra dokument som visar att du uppfyller förkunskapskraven

Vem blir antagen?

Uppfyller du inte förkunskapskraven får du besked om detta så fort vi har granskat din ansökan. Är det fler som uppfyller förkunskapskraven än det finns platser, så gör vi ett urval för att avgöra vilka som blir antagna.

Hur görs urvalet?

Urvalet för denna utbildning gör vi baserat på en kompletterande uppgift och ett muntligt prov. Om du uppfyller behörighetskraven kommer du att få instruktioner till en designuppgift som vi skickar den 20 oktober. Deadline för uppgiften är den 26 oktober klockan 16. Uppgiften beräknas ta max 20 timmar. Du väljer själv om du vill arbeta med digitala verktyg, eller om du hellre vill skissa för hand och sedan skanna in dina skisser. Vi bedömer uppgiften utifrån hur du resonerar kring användbarhet och användarupplevelse och hur väl du kan genomföra dina tankar i praktiken.

Du som uppfyller behörighetskraven kommer också att bli kallad till ett muntligt prov där vi diskuterar din inlämnade uppgift, din bakgrund, och varför du valt att söka till utbildningen. Provet kommer att göras online och tar cirka 20 minuter.

Antagningsbesked

I december får du ditt antagningsbesked. Gör du en sen ansökan får du ditt antagningsbesked så snart vi har behandlat din ansökan.

Läs mer om viktiga datum.

Yrgo

HITTA DIN FRAMTID HOS YRGO

En yrkeshögskoleutbildning ger dig precis den kompetens som arbetslivet efterfrågar. Välj bland vårt stora och breda utbud. Yrgo, högre yrkesutbildning Göteborg, är en del av utbildningsförvaltningen i Göteborgs Stad och har ett av Sveriges bredaste utbud av yrkeshögskoleutbildningar. Varje år...


Läs mer om Yrgo och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

Yrgo


Tel: 031 - 367 31 00
Fax 031 - 367 31 20
www.yrgo.se

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.