Visa yhutbildningar.se som: Mobil

Drift- och underhållsingenjör infrastruktur

YrkesAkademin Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Borlänge, Distans, Luleå
Distans med träffar
1,5 år
Heltid, distans
CSN-berättigad
Startdatum: 2023-01-16 - Luleå
Drift- och underhållsingenjör

Om utbildningen

Drift- och underhållsingenjör Infrastruktur

Som drift- och underhållsingenjör ansvarar du för att förvalta, underhålla och utveckla infrastrukturen. Det innebär att du under en vanlig arbetsdag kan jobba med upphandling, kontroll, uppföljning och underhållskontrakt. I kort och gott består arbetet av att först inspektera och besiktiga – för att sedan ofta projektleda och bistå som expert vid underhåll och större reparationsarbeten.

Sverige är ett land med ett omfattande nät av väg, järnväg och anläggningar kopplat till vårt sätt att förflytta oss. Framtidens infrastruktur kommer att leda till nya konstruktioner, vägar och transportmedel för att vårt samhälle ska utvecklas med en långsiktigt hållbar miljöstrategi. I din kommande yrkesroll kommer du att arbeta med befintliga och framtida system kring exempelvis tekniska funktioner, material och miljöpåverkan.

Det finns ett omfattande behov av modernisering och utveckling av Sveriges infrastruktur, därmed kommer du att ha goda förutsättningar till arbete var du än befinner dig. Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom, dessa kan i sin tur leda till olika arbetsuppgifter, du kommer till exempel kunna arbeta på järnvägssidan, eller specialisera dig på broar.

Hur ser en arbetsdag ut?

Din arbetsdag kommer att vara väldigt varierande, vilket påverkas av hur du själv väljer att inrikta dig under utbildningens gång. Vill du arbeta med att projektera och utreda befintlig och kommande infrastruktur på konsultbolag eller myndighet? Eller vill du inspektera, planera och ha en central roll i underhållet där insatser behövs? Arbetsuppgifter som kan förekomma är identifiering, åtgärder och förebyggandet av problem i den befintliga infrastrukturen. Du kommer hur som helst att få en yrkesroll med stor möjlighet till utveckling!

Jobbmöjligheter – framtida yrkesroller

 • Drift- och underhållsingenjör
 • Projektingenjör inom drift och underhåll
 • Anläggningsförvaltare
 • Arbetsledare för drift och underhåll
 • Projektledning och projektstyrning inom drift och underhåll
 • Besiktningsman

Framtida arbetsgivare

 • Trafikverket
 • Kommuner
 • Landsting
 • Entreprenörer inom drift och underhåll
 • Vattenfall
 • Käppalaförbundet
 • InfraNord
För mer information om Drift- och underhållsingenjör infrastruktur, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja YrkesAkademin Yrkeshögskola?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Grundläggande behörighet:

 1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
 2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
 3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
 4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskilda förkunskaper: 

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

 • Matematik: Ma 2 b eller motsvarande kunskap
 • Teknik 1

Saknar du behörighet?

Preparandkurs:

Vad är en Preparandkurs:

Preparandkursen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt utan att vara kopplad mot en lärare.

Saknar du behörighet i Teknik 1 kommer det gå att läsa en preparandkurs för Teknik 1. Beställ preparandkursen nedan.

  Examen & Intyg

  Så här fungerar distansstudier!

  Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.

  Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.

  Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.

  Ditt klassrum

  Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).

  Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

  Det dagliga arbetet

  Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

  Lärande i arbete (LIA)

  I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.

  Kostnader

  Utbildningen är CSN-berättigad. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.

  YrkesAkademin Yrkeshögskola

  YrkesAkademin är idag en av Sveriges största leverantörer av yrkesutbildningar för vuxna. Vi erbjuder kompetensutveckling till företag och privatpersoner inom olika branscher i hela Sverige. YrkesAkademin har ett stort utbud av distansutbildningar, nätbaserade utbildningar. Dessa utbildningar passar dig som vill...


  Läs mer om YrkesAkademin Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

  Intresseanmälan

  Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Drift- och underhållsingenjör infrastruktur

    Få mer information via mejl

    Inte bindande

    Kostnadsfritt

  Hitta till utbildaren

  YrkesAkademin Yrkeshögskola

  Holmgatan 22
  791 71 Falun


  Beställ information

  För att få mer information om utbildningen Drift- och underhållsingenjör infrastruktur från YrkesAkademin Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

  Recensioner

  Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.