Miljösanerare samhällsbyggnad

YrkesAkademin Yrkeshögskola
Sammanfattning
YH-utbildning
Distans
2 år
Heltid/deltid
CSN-berättigad

Ansökan

Ansök till utbildningen på ya.se/yrkeshogskola/miljosanerare-samhallsbyggnad/

Om utbildningen

Vad gör en miljösanerare?

Vill du ha ett omväxlande arbete där du bidrar till att skydda vår natur och miljö? Som miljösanerare har du en nyckelroll i att säkerställa att förorenade marker tas om hand på ett säkert sätt: både före, under och efter en verksamhet utfört arbete på platsen. Förorenade områden kan vara orsakade av tidigare eller nuvarande industrier eller annan verksamhet, som påverkar miljön negativt och hotar människors hälsa. Det kan röra sig om bygg- och anläggningsplatser, mark- eller vattenområden, industrianläggningar, gruvdrift eller vid järnvägsarbete. Som miljösanerare utför du provtagningar, markundersökningar, riskanalyser, tar fram åtgärdsförslag samt genomför efterbehandling vid det förorenade området. Det är en spännande och kommunikativ yrkesroll, där du även ofta deltar på kundmöten, markägarmöten samt har tät dialog med myndigheter.

I rollen som miljösanerare har du specialiserad kunskap om farligt avfall, riskbedömningar, kemiska processer, entreprenadjuridik och aktuell miljölagstiftning. För att trivas i rollen är det viktigt att vara självgående, lösningsorienterad samt ha en förmåga att kunna arbeta lugnt och metodiskt. 

Efter utbildningen kommer du kunna jobba hos såväl privata företag som inom kommuner och organisationer med industri- och miljösanering.

Hur ser jobbmöjligheterna ut för miljösanerare?

Naturvårdsverket uppskattar att det i dagsläget finns över 1000 områden över hela landet som är i behov av efterbehandling, och att det kommer ta 30 år innan samtliga av dessa områden är återställda. För att lyckas med detta arbete krävs utbildade miljösanerare med rätt kompetens att bedöma och minimera kopplade risker. Just nu sker även stora satsningar på ny infrastruktur, bostadsbyggande samt ombyggnationer runt om i Sverige, vilket kräver markundersökningar både före, under och efter entreprenaden. Behovet av provtagningspersonal är med andra ord stort och kommer att fortsätta växa.

För mer information om Miljösanerare samhällsbyggnad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja YrkesAkademin Yrkeshögskola?

Samarbete med branscher

Praktik/LIA

Distansutbildning med tillfällen på plats

Så ansöker du

Grundläggande behörighet:

  • avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,  

  • alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,  

  • alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,  

  • alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.  

Särskilda förkunskaper:  

Lägst betyget E/3/G i följande gymnasiala kurser eller motsvarande kunskaper förvärvade från t.ex. arbetslivet: 

  • Kemi 2

Saknar du behörighet? 

Reell kompetens: 

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.

Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver. 

Läs mer om reell kompetens och fyll i formulär för kompetenskartläggning på ya.se/yrkeshogskola/miljosanerare-samhallsbyggnad/

Examen & Intyg

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN. De studerande står själva för t.ex. kurslitteratur och eventuella resor.

YrkesAkademin Yrkeshögskola

Ta nästa kliv i karriären med en YH-utbildning från YrkesAkademins Yrkeshögskola!

Vill du studera och komma in i arbetslivet snabbt? Då är en YH-utbildning perfekt för dig! Hos oss hittar du ett brett utbud av YH-utbildningar, inom allt från Bygg, Hotell och IT till Vård och Omsorg. Våra utbildningar och kurser...


Läs mer om YrkesAkademin Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Miljösanerare samhällsbyggnad

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

YrkesAkademin Yrkeshögskola

Holmgatan 22
791 71 Falun


Beställ information

För att få mer information om utbildningen Miljösanerare samhällsbyggnad från YrkesAkademin Yrkeshögskola, fyll i följande uppgifter:

Recensioner

Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.