Byggnadsvårdare Interiör och hantverk

Yrkeshögskolan Höga Kusten
Sammanfattning
YH-utbildning
Kramfors
Klassrum
2 år
Heltid
CSN-berättigad
Svenska
Startdatum: september 2023 - Kramfors
Sista ansökan: 2023-05-15

Videoreportage

Lärande i arbete (LIA)

Bästa läraren är verkligheten

Utbildningen är upplagd så att du som studerande skall få så bra förutsättningar som möjligt i din kommande yrkesroll, en del av utbildningen sker därför ute på olika företag och arbetsplatser i kursen Lärande i arbete (LIA). Där får du praktisera och tillämpa dina teoretiska kunskaper samt se och lära av verkligheten. Under LIA-perioden har man handledare vid sin sida som tar huvudansvaret, stöttar och leder arbetet.

LIA; Lärande i arbete, totalt 8 veckor (2 x 4 veckor) under hela studietiden söker man i första hand själv utifrån egna önskemål om geografisk placering och företag, men Yrkeshögskolan och Träakademien har också ett stort upparbetat nätverk bland företag kring utbildningen och ser till att du, i sista hand, som student får en LIA-plats.
De flesta LIA-platserna finns hos företag i branschen och information om LIA-platser mm ges till de studerande fortlöpande under utbildningens gång.

De kostnader som kan uppkomma i samband med LIA står inte skolan för, t.ex. resa till och från LIA-platsen, extra boende etc.

Lokaler

MASKINER OCH ÖVRIG UTRUSTNING

Utbildningsanordnaren tillhandahåller verkstäder, moderna maskiner, handverktyg, material, programvaror och teknisk utrustning som är aktuell för utbildningen. Alla studenter har tillgång till dator med internetuppkoppling och i lokalen finns trådlöst nätverk tillgängligt för alla. Studenterna har tillträde till utbildningslokalerna inkluderar hela maskinverkstan vardagar och helger fram till kl 22.

Skolans lokaler

Varje studerande har ett personligt passerkort och skolans lokaler kan användas även utanför lektionstid. I lokalerna finns välutrustade teorisalar, grupprum, datasalar med bra kapacitet, aktuella programvaror samt trådlöst internet. I byggnaden finns en stor matsal med kyl, mikrougnar och kaffeautomat där du kan värma och äta medhavd mat.

Byggnadsvård

Om utbildningen

BYGGNADSVÅRDARE

Söker du efter kvalitet och hållbarhet?

Efter utbildningen till byggnadsvårdare kan du jobba med exempelvis restaureringsarbeten av historiskt värdefulla interiörer i exempelvis kyrkor, kulturmiljöer och andra byggnadsminnen. men även tillverkning av specialsnickerier såsom kök, dörrar och fönster.  Även projektering och planering av arbeten med objekt skyddade av kulturminneslagen ingår.

Som byggnadsvårdare får du ett mycket flexibelt arbete där inga dagar är den andra lik.

Utbildningen innehåller bland annat kurser inom fönsterhantverk, profilhyvling för hand, rittekniker, traditionellt måleri, företagande samt restaurering och tillverkning av äldre inredningssnickerier. Vi ger dig en bred kunskap om kulturmiljövårdens hantverk, synsätt och värderingar. Du får utveckla din känsla för detaljer och med inspiration från hantverkare, antikvarier, konservatorer och arkitekter får du inblick i hantverk, materialkunskap och verktygsvård.

En byggnadsvårdares kompetens inom kulturmiljövården är högt efterfrågad och jobben finns som egen företagare, hos konsultföretag, entreprenörer, kommuner men även hos statliga organisationer som exempelvis länsmuseer och länsstyrelser.

VEM ÄR DU?

För att trivas inom kulturmiljövården bör du tycka om att jobba med utmaningar och vara flexibel med att hantera snabba ändringar som kan uppstå i ett projekt. Du kan jobba mot högt satta krav samtidigt som du har en ödmjukhet inför objekten och har ett öga för detaljer och historiskt ursprung. Du tycker det är roligt med problemlösning, är kritiskt undersökande och nyfiken på att hela tiden  lära dig mera.

För mer information om Byggnadsvårdare Interiör och hantverk, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

För att vara behörig sökande ska du ha en grundläggande behörighet

Läs mer på ansokan/grundlaggande-behorighet/ på yhk's hemsida

Har du inte den grundläggande behörigheten från gymnasiet men ändå yrkeserfarenhet har du möjlighet att söka via reell kompetens en annan sökväg som yrkeshögskolan ger möjlighet till

Ange att du söker med reell kompetens i din ansökan, som sen kommer prövas under antagningsförfarandet av ledningsgruppen för att bedöma dina möjligheter att hantera och klara studierna.

Till ansökan ska bifogas den kompetenskartläggning som du finner under länken nedan. Där  finns även mer information om denna sökväg. ansokan/reell-kompetens/ på yhk's hemsida

Du bifogar sedan kompetenskartläggning med din ansökan

Vad ska ansökan innehålla

Din ansökan ska innehålla följande dokument:

  • 1) Kopia på betyg från slutförd gymnasieutbildning (grundläggande behörighet)
  • 2) Trevligt om du även bifogar ett kort personligt brev som berättar vem du är och vad dina mål med utbildningen är.

Vi bedömer alla ansökningar individuellt, så du kan alltid skicka in din ansökan även om du är osäker på behörigheten.

Skicka in din ansökan via webbformulär på ansokan/webbformular/ på yhk's hemsida

Ansökningswebben är öppen mellan den 15 feb till den 15 maj

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger de 12 platser vi har i utbildningen ska ett urval göras bland samtliga behöriga sökande i form av ett arbetsprov. De sökande blir då informerade om detta i god tid. Arbetsprovet består av två huvudkomponenter där förståelse för hantverksprocesser samt grundläggande färdigheter i hantverk prövas. Urvalsmodellen är utvecklad för att bedöma aspekter som är väsentliga för att lyckas med utbildningen.

 

Examen & Intyg

Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen - SeQF nivå 5

Betyg - Inom yrkeshögskolan används den tregradiga betygsskalan IG-G-VG. I kursplanerna framgår princi­per för betygssättning och former för kunskapskontroll.
Examen - En utbildning på minst 400 Yh-poäng (2 års heltids­studier) ger dig en yrkeshögskoleexamen. Från utbildningsanordnaren får du ett examensbevis där det framgår vilka kurser du läst och vilket betyg du fått. Om du inte klarar kraven för examen får du ett utbild­ningsbevis där det står vilka kurser du klarat av.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad men du behöver själv bekosta

Arbetskläder

Du behöver ha kläder och skor som är anpassade för att arbeta i verkstadsmiljö. Dvs, långa byxor och lämplig tröja/skjorta för rörligt arbete. 
Skyddsskor och hörselkåpor är ett krav under utbildningen. Snickarbyxor är inget krav men en rekommendation.  Detta står de studerande själva för.

Verktyg och material

Studenter kvitterar ut verktygssatser som används under utbildningen och betalar för de verktyg som saknas eller vill köpas loss, vid utbildningens slut. Studenten står själv för materialkostnaderna till de projekt som under utbildningens gång tillverkas för egen del. Kostnad för detta brukar hamna från ca: 3000 kr och uppåt per läsår, beroende av vilket material studenten väljer.

Studieresor och studiebesök

I utbildningen finns en veckas obligatorisk studieresa inplanerad i åk 2 där man besöker olika byggnader och gör uppmätningar. Kostnader, ex resa/boende kopplade till obligatoriska moment i utbildningen står skolan för men övriga, icke obligatoriska,  studieresor och studiebesök bekostar den studerande delvis själv, med undantag av de besök vi gör under introduktionsveckan.

Litteratur

Kostnaden och anskaffningen av litteratur, som behövs under utbildningen, står de studerande för själva. En del av litteraturen kan vara svår att få fatt i, sök i antikvariat och på internet.
På Campus Kramfors finns ett referensbibliotek med ett stort utbud för de studerande att använda.
Vi använder oss av, förutom litteratur i bokform, även information från internet, kopierat material och kompendier. Litteraturlista får du tillgång till i samband med antagningsbesked.

Yrkeshögskolan Höga kusten Instagram


Yrkeshögskolan Höga Kusten

Campus Kramfors

Yrkeshögskolan Höga Kusten erbjuder utveckling, jobb eller en ny karriär genom kvalificerad utbildning. Utbildning och träning för verkligheten är den bärande idé som sätter sin prägel på alla Yrkeshögskolan Höga Kustens verksamheter. Kramfors och Höga KustenCentralt längs Norrlandskusten, mitt ibland...


Läs mer om Yrkeshögskolan Höga Kusten och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Byggnadsvårdare Interiör och hantverk

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Yrkeshögskolan Höga Kusten

Företagsvägen 2
872 80 Kramfors

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Lotta

Det är ren lyx att få gå den här utbildningen. Ansvariga och lärare är verkligen intresserade av oss studenter och att vi ska få en så bra utbildning som det bara är möjligt. Ser fram emot varje dag!

Beställ information

För att få mer information om utbildningen Byggnadsvårdare Interiör och hantverk från Yrkeshögskolan Höga Kusten, fyll i följande uppgifter:

Recensioner
Recensioner
(5,0)
Baseras på 1 recensioner.