Kommande starter
Om utbildningen
Utbilda dig till tandsköterska
Vi har utbildat tandsköterskor sedan 2005. Behovet av tandsköterskor är stort och arbetsmarknaden förväntas vara god även framöver. Ansökan är öppen 1 - 26 september 2025 och sker digitalt via länk.
Studier i 3 terminer
Tandsköterska är en heltidsutbildning på plats som du läser under 1,5 år hos Yrkeshögskolan Malmö stad. Det är schemalagd undervisning ca 3-4 dagar i veckan och en till två dagar för självstudier.
Anknytning till framtida arbetsplats: Under 16 veckor, fördelat på tre perioder, är du ute på praktik som kallas för LIA (lärande i arbete).
Vad gör en tandsköterska?
Tandsköterskans huvudsakliga arbetsuppgift är mångsidiga och en del av dem är att assistera vid tandvårdsbehandlingar, arbeta som profylaxtandsköterska med egna patienter samt att jobba med teamtandvård som innebär en arbetsfördelning inom teamet. Viktiga egenskaper för en tandsköterska är att ha en förmåga att arbeta nära andra och att vara intresserad av människor.
Samarbete och kontakter
Kännetecknande för vår utbildning är vårt nära samarbete med Tandvårdshögskolan på Malmö Universitet, Folktandvården i Skåne och Privattandläkarna i Skåne.
Praktik - Lärande i Arbete
Vi erbjuder kvalitetssäkrade LIA-platser med god handledning på olika platser i Skåne. Du som studerande kan behöva resa till den ort utanför Malmö där LIA-plats finns.
Efter utbildningen - du blir efterfrågad på arbetsmarknaden
Utbildningen följer den nationellt fastställda kursplanen. Våra blivande tandsköterskor är mycket efterfrågade på arbetsmarknaden.
Kurser som ingår i utbildningen:
Vårdhygien och smittskydd 25 yhp: Kursen behandlar metoder och regler för god vårdhygien och smittskyddsarbete vid tandvårdsklinik • Basala hygienrutiner och personlig hygien • Mikroorganismer och dess spridningsvägar • Planering, utförande och utvärdering av hygien- och smittskyddsarbete på tandklinik • Kroppens immunförsvar och vårdrelaterade infektioner • Rengöring, sterilisering och desinfektion samt utrustning.
Odontologi 1, 40 yhp. Kursen innefattar flera sjukdomskategorier i munhålan: Kariologi (kariessjukdom, behandlingsformer och förebyggande åtgärder • Endodonti (tandpulpans sjukdomstillstånd), behandlingsformer och förebyggande åtgärder • Parodontologi (sjukdomar i vävnader runt tänder, så som tandlossning), behandlingsformer och förebyggande åtgärder • Oral radiologi (röntgenundersökning) samt metoder och hjälpmedel vid röntgentagning (som utförs på tandvårdshögskolan i Malmö).
LIA 1, 15 yhp. Lärande i arbete. Kursen genomförs som klinisk utbildning under LIA 1, på folktandvården eller inom privattandvården.
I undervisningen ingår: rutinmässiga arbetsuppgifter på en tandvårdsklinik till exempel hygienrutiner. Vidare ger kursen erfarenhet av assistans vid enklare tandvårdsbehandlingar och överblick över arbetet i tandvårdsteamet med alla dess yrkeskompetenser.
Oral hälsa 1, 25 yhp. Kursen behandlar följande område: • Kostens och livsstilens betydelse för allmän och oral hälsa • Tobaksprevention • Kliniska registreringar och anamnesupptagning • Profylax, munhygienkontroll och tandrengöring • Salivprovtagning • Epidemiologisk uppföljning och statistik som rör munhälsan.
Tandvårdens verksamhet och organisation 15 yhp. Kursen lägger stor vikt på hur arbetet på en tandvårdsklinik är organiserat • Regelverk som styrverksamheten (förordningar inom tandvård, styrdokument och tandvårdslag) • Administration, dokumentation och systematiskt kvalitetsarbete • IT-verktyg och IT-stöd inom tandvård • Ergonomi
Etik, bemötande och kommunikation 15 yhp. I kursen ingår Kommunikation och service i mötet med patienter och anhöriga • Etik inom tandvården • Kulturella skillnader • Våld i nära relationer • Vanliga begrepp inom tandvård på engelska.
Material, miljö och hantering av farligt avfall 20 yhp. Kursen innefattar systematiskt miljöarbete på en tandvårdsklinik • Material och instrumentlära • Hantering av härdplaster och andra dentala material • Riskerna med användning av härdplaster • Avfallshantering och återvinning av biologiskt och kemiskt avfall.
Odontologi 2, 30 yhp. Kursen är påbyggnad för odontologi 1 delen och ger specialiserade kunskaper inom arbetsområdet för tandsköterskan inom områdena pedodonti, ortodonti, käkkirurgi, protetik samt bettfysiologi och orofaciala symtom. Vidare ger kursen teoretiska kunskaper om assistans vid tandvårdsbehandlingar.
LIA 2, 25 yhp. Kursen genomförs som klinisk utbildning under LIA 2, på folktandvården eller inom privattandvården.
I undervisningen ingår: Tillämpning av vårdhygien och smittskyddsarbete. Vidare ger kursen erfarenhet av att assistera vid behandlingar, att informera om munhygien samt medverka vid profylaktiska behandlingar.
Oral hälsa 2, 30 yhp. Kursen genomförs som teoretisk utbildning samt kopplar till LIA 2 och 3
I undervisningen ingår: Fördjupade kunskaper om oral hälsa hos patienten, både i form av egenvård samt det arbete som professionen utför.
Anatomi, anestesi och farmakologi 25 yhp. Kursen innefattar kunskap om huvudets och halsens anatomi, användandet av sedativa och anestetiska läkemedel som används inom tandvård samt träning i injektionsteknik för att kunna utföra specialiserade arbetsuppgifter som att exempelvis ge lokal infiltrationsanestesi.
LIA 3, 40 yhp. Kursen genomförs som klinisk utbildning under LIA 3, på folktandvården eller inom privattandvården. Det innefattar assistans vid tandvårdsbehandlingar och teamtandvård på tandvårdsklinik. Innehållet är delvis en fördjupning av Lärande i Arbete 2 där anestesigenomförande läggs till.
Examensarbete 20 yhp. Kursen behandlar en fördjupning av innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna.
I undervisningen ingår: Att identifiera, planera och värdera innehållet i ett arbetsområde inom tandvården med anknytning till någon, eller några av kurserna i utbildningen. Det valda området ska ge den studerande inblickar i vägar till vidare lärande och professionell utveckling.
Summa 325
Varför välja Yrkeshögskolan Malmö Stad?
Samarbete med branscher
Eftertraktad utbildning
Behov på arbetsmarknaden
Så ansöker du
Grundläggande behörighet för yrkeshögskoleutbildning krävs.
Särskilda behörighetskrav:
- Svenska 2 minst E, Svenska som andraspråk 2 minst E, Svenska B minst G, Svenska som andraspråk B minst G eller motsvarande
- Engelska 5 minst E, engelska A minst G eller motsvarande
Saknar du särskilda behörigheten, men har dokumenterad yrkeserfarenhet, kan du
söka via så kallad reell kompetens.
Kontakta gärna utbildningsledaren för att få mer information angående detta.
Behörighetsgivande kompletteringar är tillåtna till och med 3 oktober 2025.
Då vi har många sökande till utbildningen kommer du även att utföra ett urvalsprov.
Ansökan
Ansökan öppnar 1 september 2025 och görs via utbildningens webbsida.
Om du bedöms som behörig kommer du även att få kallelse till ett informationsmöte samt antagningsprov som sker under oktober.
Anmälan till särskilt prov
Då vi har många sökande till utbildningen kommer vi att använda oss av ett särskilt prov som skiljekriterium Anmälan till det särskilda provet gör du efter inlämning av ansökan.
Examen & Intyg
Efter avslutad utbildning erhåller du en yrkeshögskoleexamen.
Kostnader
Utbildningen är avgiftsfri och studiemedelberättigad. Möjlighet till omställningsstudiestöd.
Kostnader för litteratur och laptop bekostar den studerande.
Videoreportage
Malmö Stad -Yrkeshögskolan Malmö
Intresseanmälan
Forma din framtid – med upplevelser och omsorg
Mitt i Malmös pulserande city och med Köpenhamn några minuter bort hittar du oss, Yrkeshögskolan Malmö stad. Tillsammans med arbetslivet i respektive näring skräddarsyr vi din utbildning för att ge dig bästa möjliga start på den fortsatta jobbresan. Vad får...
Läs mer om Yrkeshögskolan Malmö Stad och visa alla utbildningar.