YH-utbildning

Nätverkstekniker

TUC Yrkeshögskola, i Linköping (+1 orter)
Längd
375 YH-p (75 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
375 YH-p (75 veckor, ca 1,5 år)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
augusti 2024 (+3 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Nätverkstekniker

I rollen som nätverkstekniker ansvarar du för att planera och konfigurera infrastruktur, övervaka prestanda, lösa problem och säkerställa att nätverket uppfyller företagets behov. Är du en problemlösare med teknikintresse? Då är nätverkstekniker yrket för dig! Du ansvarar för att installera och konfigurera nätverksenheter som routrar och brandväggar, samt för att implementera säkerhetsåtgärder för att skydda nätverket mot obehörig åtkomst och skadliga hot. I ditt yrke fokuserar du på att skapa och upprätthålla en pålitlig och säker kommunikationsinfrastruktur för företagets data och resurser.

Vad arbetar du med?

Som nätverkstekniker har du en viktig och oumbärlig roll. Det är du som säkerställer att nätverk konfigureras på ett korrekt och säkert sätt och du ansvarar även för felsökning och drift. Inför implementation av ett nytt nätverk är din uppgift att utvärdera och analysera organisationens krav för att skapa en effektiv nätverksstruktur. I nästa steg installerar du nätverksutrustningen inklusive routrar, switchar, brandväggar och annan hårdvara, samt konfigurerar t ex IP-adresser och andra nätverksinställningar.

I arbetsuppgifterna ingår också att övervaka prestandan och identifiera eventuella säkerhetsproblem för att skydda mot obehörig åtkomst och dataintrång. Du utför regelbundet uppdateringar och planerar för underhållsarbete utifrån kapacitetsbehovet i organisationen. I ditt jobb samarbetar du med andra tekniska team, och har även mycket kontakt med människor som inte är tekniskt kunniga, därav är det av stor vikt att kunna kommunicera tekniska begrepp på ett pedagogiskt sätt. Rollen passar dig som gillar teknik, har ett sinne för problemlösning och tycker om kontakten med människor.

Nätverkstekniker är efterfrågade inom olika branscher, t ex inom hälso- och sjukvårdsorganisationer, utbildningsföretag, bank- och finanssektorn, statliga organisationer och transportsektorn. Dessa är bara några exempel, och nätverkstekniker kan finnas i en mängd olika arbetsmiljöer. Beroende på företagets storlek och bransch kan arbetsuppgifterna variera, och i många fall är du anställd av ett IT-företag där du arbetar som konsult för de företag som har behov av nätverkstekniker.

Att studera på distans

Att studera på distans innebär stor frihet, och också stort eget ansvar. Du kan till viss del själv välja när du ska studera, men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. Programmet är en heltidsutbildning och du får räkna med att lägga ca 40 timmar/vecka på studier. Du och dina klasskamrater kan ibland arbeta i grupp online och här får ni själva komma överens om när det passar er bäst att arbeta tillsammans med uppgifterna. Utbildningen är till största delen webbaserad och innehåller även 6 fysiska träffar (sk närträffar) i Linköping och är 1-2 dagar per tillfälle. Träffarna kan bland annat innehålla praktiska övningar, tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Notera att LIA:n vanligtvis inte genomförs på distans, utan sker oftast på plats. Du kan med fördel söka din praktikplats på eller i närheten av din bostadsort.

För mer information om Nätverkstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 startdatum

augusti 2024

  • Distans med träffar
  • Linköping
  • Sista ansökan: Öppen för sen ansökan.

augusti 2025

  • Distans med träffar
  • Linköping

augusti 2026

  • Distans med träffar
  • Linköping

Utbildningens innehåll

  • Examensarbete, 15 YH-p
  • Hållbarhet inom nätverksteknik, 10 YH-p
  • Internet of Things (IoT), grundkurs, 10 YH-p
  • IP-nät, administration & drift, 25 YH-p
  • IT- & kommunikationssäkerhet, 35YH-p
  • Kommunikation & introduktion till yrkesrollen, 15 YH-p
  • Konsultrollen & projektledning, 25 YH-p
  • LIA 1, 40 YH-p
  • LIA 2, 65 YH-p
  • Nätverk, säkerhet & WiFi, 80 YH-p
  • Scriptspråk, 25 YH-p
  • Virtuella Miljöer & molntjänster, 30 YH-p

LIA/Praktik

En viktig del av utbildningen är Lärande i arbete (LIA) och är yrkeshögskolans motsvarighet till praktik. Det innebär att du som studerar, praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Du får handledning av personal som arbetar i yrkesrollen och du följer arbetsplatsens rutiner. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA där du lär dig yrkesrollen. LIAn är en mycket uppskattad del av utbildningen och ger dig en viktig och bra förståelse för vad som förväntas av dig som yrkesverksam. Den kan också ge dig värdefulla kontakter i arbetslivet som du kan ha nytta av efter examen.

I de flesta fall kan du välja att göra din LIA på den ort som passar dig. Om det inte finns företag på din hemort som anställer yrkesrollen du utbildar dig till, kan du behöva genomföra LIA på annan ort. Du kan då ansöka om merkostnadslån hos CSN.

Ansökan och behörighet

  • Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan
  • Särskilda förkunskaper: lägsta betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
    • Engelska 5
    • Dator- och nätverksteknik eller Datorteknik 1a

Urval

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser görs ett urval. Urvalet sker utifrån de urvalsgrunder som presenteras nedan och denna process genererar poäng som ökar dina chanser att komma in på utbildningen. Urvalet görs på värdet av särskilt prov, max nio poäng.

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet utbildningsplatser får alla behöriga genomföra ett digitalt urvalsprov. Provet mäter förmåga att arbeta lösningsorienterat i grupp, analysförmåga och problemlösningsförmåga.

Vid samma poäng görs ett urval i form av lottning.

Samarbeten med arbetslivet

Denna utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som examinerad nätverkstekniker.

"Vi är glada över beviljandet av TUC:s YH-utbildning till Nätverkstekniker som kommer att möjliggöra en förstärkning av vårt tekniska landskap. Som företag inser vi att nätverkstekniker är ryggraden i vår digitala framtid, och detta stöd kommer att användas för att bygga och förbättra infrastrukturen som möjliggör smidig kommunikation och innovativa lösningar. Tillsammans med våra dedikerade nätverkstekniker kommer vi att forma en robust och pålitlig digital plattform för att möta framtidens utmaningar och möjligheter." Tomas Altéus, försäljningschef på ATEA.

Examen, diplom m.m.

Efter avslutad utbildning erhålls en yrkeshögskoleexamen.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till CSN. 

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Nätverkstekniker

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
TUC Yrkeshögskola
Hamnparken 2
573 35 Tranås

TUC Yrkeshögskola

Hemligheten bakom TUC:s och våra studerandes framgångar, består av att vi tillsammans levererar det som arbetsmarknaden vill ha; ambitiösa människor med högaktuell kunskap som flyger in i yrkesrollen med kortast möjliga startsträcka. Våra utbildningar är framtagna i nära samarbete med...

Läs mer om TUC Yrkeshögskola och visa alla utbildningar.

Highlights