Hur funkar gamla betyg?

27 mar 2022
FRÅGA
Hej,

Jag gick ut gymnasiet med nummerbetygssystemet, hur "översätter" man dom betygen till nuvarande betyg? Jag har sökt på en massa ställen, men hittar inget vettigt svar.
Funderar på att plugga vidare i höst, men fattar inte hur mina betyg räknas.
Dessutom känns det konstigt att arbetslivserfarenhet inte verkar ha något högre värde när man söker utbildningar.

Svar:

28 mar 2022

Hej,

Här kan du hitta en lista över gamla och nya kursnamn och se vad dina kurser motsvarar: https://www.studentum.se/komvux/gamla-och-nuvarande-kursnamn-7621

Vill du söka till högskola/universitet så kan du se vilken behörighet du har här: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Behorighet/. Du kan där välja tidsperioden när du fick dina betyg och läsa mer om vilken behörighet de ger.

Arbetslivserfarenhet kan absolut vara av värde i vissa fall. För Yrkeshögskoleutbildningar kan det ofta göra dig behörig trots att du inte uppfyller behörighetskraven. För högskola är det tyvärr inte lika vanligt att man beaktar arbetslivserfarenhet.

När du söker utbildning så kommer skolan du söker till att titta på dina betyg och reda ut din behörighet. Du kan även kontakta skolan och fråga dem om de kan titta på dina betyg innan du söker. När du söker till högskolan kommer dina betyg att komma upp på Antagning.se och du kan se vilka betyg och behörigheter du har där. 

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in