Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret.

Just nu har vi längre svarstid än vanligt. Tack för ditt tålamod!Sök bland besvarade frågor

Kategori
Antal frågor


Senaste frågorna


25 maj 2023
Hur blir jag apotekstekniker?
Hej!

Jag heter Timo och har fråga om behörighet till yrkeshögskola.

Mim sambo har en gymnasial utbildning inom undersköterska där hon gick ut med totalt 2400 gymnasiepoäng.

Sen kompletterade hon med ytterligare 2 kurser i:
• Mattematik 1a1 = 100 poäng
• Svenska som andraspråk 3 = 100 poäng

Med allt detta samlat, är hon då behörig för att söka till yrkeshögskolan. Hon vill studera till Apotekstekniker. Så ni kan pröva mim fråga mot Apoteksteknikerprogrammet och se om de poäng jag beskrivit ovan räcker för att ansöka till utbildningen Apotekstekniker.

Svar:

Hej,

För att bli apotekstekniker behöver du gå en YH-utbildning som är 1,5 år lång. 

Behörigheten till apoteksteknikerutbildningen varierar mellan olika yrkeshögskolor, men du behöver alltid grundläggande behörighet, vilket innebär en gymnasieexamen eller motsvarande. För vissa apoteksteknikerutbildningar behöver du även särskild behörighet, till exempel minst godkänt betyg i följande kurser: 

  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
  • Naturkunskap 2

Du hittar alla alternativ här: https://www.studentum.se/utbildning/apotekstekniker.

Lycka till! /Petra,SYV

10 maj 2023
YH- utbildning inom vård
Hej!
Jag har tagit ett uppehåll från mitt arbete som lärare och har istället jobbat inom hemtjänst. Tycker att jobbet är jätteroligt och vill utbilda mig vidare inom vården. Vilka möjligheter finns det inom yh? Vill gärna ha en så kort utbildning som möjligt. Mvh

Svar:

Hej,

Specialistundersköterska kan vara ett bra val (om du redan är undersköterska). Utbildning till specialistundersköterska  finns inom yrkeshögskolor. Vanligtvis sträcker sig en utbildning till specialistundersköterska under två år, och en del av utbildningen utgörs av en LIA-period (Lärande i arbete) där du får praktisera på en arbetsplats.

Dessa finns att välja på: https://www.studentum.se/utbildning/utbildning-specialistunderskoterska.

Det finns även andra vårdutbildningar inom YH som är mer mot den administrativa delen: https://www.studentum.se/utbildning/yh-utbildning-vard-omsorg/a70-c96.

Är du inte undersköterska så kan du först bli det (men det är inte inom YH): https://www.studentum.se/utbildning/underskoterskeutbildning.

Lycka till! / Petra, SYV 

03 maj 2023
Frågor om utbildning
Hej! Jag har sökt ett flertal utbildningar till hösten. Har däremot hittat en till utbildning jag skulle vilja lägga till. Om jag lägger till den nu (med sen ansökan på denna), räknas alla mina utbildningar jag har sökt till som sen ansökan då?

Svar:

Hej,

Det beror på inom vilken skolform du har ansökt så kolla detta med den antagningsenhet du har använt för att ansöka.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in