Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågor

Kategori
Antal frågor


Senaste frågorna


16 mar 2023
Hur blir jag specialistundersköterska?
Jag har ett diplom som undersjukterska från Sverige, och jag har ett gymnasie intyg från mitt land, och det har bedömat . Jag har engelska 4 och svenska 1.2.3, men jag saknar engelska 5. Vilken kurs kan jag söka ?
Jag funderar på att bli specialist som undersköterska.

Svar:

Hej,

Kontakta Komvux i din kommun för att göra en studieplan. Och titta på behörighetskraven för utbildningen du vill gå. Det du alltid behöver är grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolor kräver att man har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram ELLER ett högskoleförberedande program för att man ska vara behörig. Så länge man har gymnasieexamen uppfyller man alltså grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. 

De kurser man behöver för att få yrkesexamen (och därmed få behörighet till YH) är Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1. Sedan ska man uppfylla andra krav som till exempel att man läst tillräckligt många poäng för att få gymnasieexamen. Du kan läsa om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.

Stort lycka till med studierna! /Petra, SYV

13 mar 2023
Vad är skillnaden på utbildningarna?
Hej!
Jag har tittat lite på olika utbildningar och är intresserad av Hälso och Vårdadministratör (Landskrona) och Medicinsk sekreterare (Kristianstad) och undrar vad som skiljer dom åt? Heter de olika för att de är på olika skolor eller är de olika utbildningar?
Med vänlig hälsning,

Svar:

Hej,

Utbildningar kan ha lite olika namn och för att veta om utbildningarna är samma eller inte behöver du titta på utbildningsbeskrivningarna. Är utbildningarna du tittat på inom samma skolform (högskola, YH mm.) ? Eller det inte det så är utbildningarna troligen rätt så olika varandra. Men är det samma skolform får du kolla närmare på utbildningsbeskrivningarna för att se vad som skiljer.

Lycka till! /Petra,SYV

09 mar 2023
Områden för specialistundersköterska
Hej!

Om jag vill specialisera mig inom undersköterska, vilka specialisering finns de.

Svar:

Hej,

En utbildning till specialistundersköterska är ofta inriktad på ett visst område såsom ålder, en viss typ sjukdomar eller behandlingar. Det kan exempelvis vara inom kirurgi alternativt barn- eller akutsjukvård. Utbildningen erbjuds på en rad olika yrkeshögskolor runtom i landet. Här hittar du alla alternativ: https://www.studentum.se/utbildning/utbildning-specialistunderskoterska.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in