Hur blir jag specialistundersköterska?

16 mar 2023
FRÅGA
Jag har ett diplom som undersjukterska från Sverige, och jag har ett gymnasie intyg från mitt land, och det har bedömat . Jag har engelska 4 och svenska 1.2.3, men jag saknar engelska 5. Vilken kurs kan jag söka ?
Jag funderar på att bli specialist som undersköterska.

Svar:

20 mar 2023

Hej,

Kontakta Komvux i din kommun för att göra en studieplan. Och titta på behörighetskraven för utbildningen du vill gå. Det du alltid behöver är grundläggande behörighet till Yrkeshögskolan. Yrkeshögskolor kräver att man har en gymnasieexamen från ett yrkesprogram ELLER ett högskoleförberedande program för att man ska vara behörig. Så länge man har gymnasieexamen uppfyller man alltså grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. 

De kurser man behöver för att få yrkesexamen (och därmed få behörighet till YH) är Svenska 1/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5 och Matematik 1. Sedan ska man uppfylla andra krav som till exempel att man läst tillräckligt många poäng för att få gymnasieexamen. Du kan läsa om det här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/yrkesexamen-hogskoleforberedande-examen-2335.

Stort lycka till med studierna! /Petra, SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in