Borås: Sveriges åttonde bästa studentstad 2022

Borås landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder, bland annat tack vare bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter.

Vy över Borås

I år tar sig Borås in på topplistan och landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder! Bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter är några av anledningarna till att staden utses till Sveriges åttonde bästa studentstad.

I år tar sig Borås in på topplistan och landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder! Bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter är några av anledningarna till att staden utses till Sveriges åttonde bästa studentstad. Läs mer om varför Borås är Sveriges åttonde bästa studentstad!


🏙️

Antal invånare

114 083

💸

Genomsnittlig månadslön

27 292 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Hög

*Läs mer här


Trygg boendesituation

I Borås bedöms trygghetsnivån för boende vara hög. Enligt SFS bostadsrapport 2021 är det lättare att få boende i Borås som student, jämfört med tidigare år. Du kan få ett permanent boende i staden vid början av terminen. För studenter finns inget kösystem, utan ges löpande besked av bostadsbolagen. Det byggs dessutom ett hundratal nya bostäder till 2022.

Du kan förvänta dig att hitta en studentbostad nära campus eller centralt i staden, mindre än 15 minuters cykelväg från Högskolan i Borås. Hyrorna kan variera men brukar ligga på ungefär 4 000 kronor i månaden.

Bra tillgång till kommunikationer

Stadslivet i Borås ligger under rikssnittet baserat på tillgång till uteliv som pubar, barer och restauranger. Däremot är det lätt att resa från och till Borås med tåg (kanske till storstaden Göteborg som ligger knappa timmen bort med tåg?). Inom staden ligger nöjdheten bland resenärer i kollektivtrafiken i Borås nästintill i nivå med rikssnittet. Att det även finns studentrabatt på periodbiljetter i kollektivtrafiken gör att Borås hamnar på en tionde plats i parametern kommunikationer.

Stora möjligheter att hitta praktikplats

Borås har de tredje bästa praktikmöjligheterna i landet, bara Stockholm och Lund placerar sig högre i den här parametern. Baserat på antalet annonserade praktikplatser i relation till antal invånare ligger Borås långt över rikssnittet. Du har alltså stora chanser att hitta en praktikplats under din studietid i Borås.

En stad för den sportintresserade studenten

Om du är intresserad av sport och fritidsaktiviteter kan du säkerligen hitta något att göra i Borås. Staden är Sveriges sjunde bästa utifrån en kombination av kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet, utbud och antal anläggningar i relation till stadens invånare. På samtliga tre delar ligger Borås över rikssnittet. För studenter finns även ett stort utbud av aktiviteter som arrangeras av studentkåren. För dig som är intresserad av sportevenemang kan du se elitlag spela på hemmaplan i Borås i till exempel fotboll och basket: IF Elfsborgs herrlag i Allsvenskan och Borås Basket på både herr- och damsidan i Svenska Basketligan.

Se alla utbildningar i Borås här!


Annonser